Enighet i statsoppgjøret: – Vi jubler ikke
Seks timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i staten enige om en ny tariffavtale. Resultatet ligger innenfor frontfagsrammen. – Vi jubler ikke, men resultatet er akseptabelt for våre medlemmer, sier forhandlingslederen i Unio stat.
De fire hovedsammenslutningene Unio, LO, YS og Akademikerne satt seks timer på overtid for å finne en løsning i meklingen med staten. Natt til 15. oktober ble de enige.
Les om forhandlingsbruddet i september:– Det ble dessverre umulig
– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet med alle de fire hovedsammenslutningene i lønnsoppgjøret i staten. Vi har dermed unngått en streik, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).
Ikke fornøyd, men tar samfunnsansvar
Resultatet ligger innenfor frontfagsrammen på 1,7 prosent.
Selv om forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat ikke er fornøyd med resultatet, understreker hun at organisasjonen har vært opptatt av å ta samfunnsansvar i en vanskelig situasjon for norsk økonomi og arbeidsliv.
– Resultatet av meklingen er ikke noe vi jubler for, men det er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i et veldig spesielt tariffoppgjør, sier Lind på Unios nettside.
Unio er Norsk Sykepleierforbunds hovedorganisasjon. Lind er leder i Forskerforbundet.
På Unios nettside sier hun dette:
– Staten kom våre krav i møte, og vi sikret et akseptabelt resultat for våre medlemsgrupper.
Lønnsoppgjøret i staten omfatter i tillegg til andre yrkesgrupper rundt 2000 sykepleiere – hovedsakelig ansatte på høyskoler og universiteter.
0,44 prosent i generelt lønnstillegg
Hovedtariffoppgjøret i staten endte med brudd 14. september.
Forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat sier hun er glad for at staten viste større fleksibilitet i meklingen.
Dette ble partene er enige om:
- Et generelt, sentralt tillegg på 0,44 prosent, gjeldende fra 1. oktober 2020.
- Det settes ikke av sentrale midler til lokale lønnsforhandlinger i år.
- Ansatte i lønnstrinn 47–63 får et tillegg på 0,54 prosent, noe som gir oppgjøret en likelønnsprofil.
- Oppgjøret er innenfor rammen til frontfaget på 1,7 prosent. Denne økningen inkluderer det såkalte overhenget fra 2019, som er beregnet til 1,2 prosent i staten.
Overheng er forskjellen mellom lønnen ved inngangen til det nye året og gjennomsnittslønnen i året man nettopp har gått ut av. Pengene er allerede gitt, og gis derfor ikke engang til – det trekkes fra rammen.
Her er forklaring på overheng hos Store norske leksikon.
Her finner du forklaring i Unios ordliste.
Etnisk diskriminering er nå med på listen
Ellers er likestillingsbestemmelsene utvidet til også å gjelde andre former for diskriminering, som etnisk diskriminering.
Forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind understreker at Unio har vært opptatt av å ta samfunnsansvar i en vanskelig situasjon for norsk økonomi og arbeidsliv.
Ifølge Unio er medlemmene i staten sikret reallønnsvekst.
LO: – Skuffende fordelingsprofil
For de organiserte i LO Stat gis det et generelt tillegg til alle på mellom 1321 og 5753 kroner. Lønnstillegget blir gitt med virkning fra 1. oktober.
– Vi kommer ut med et resultat der vi får ut et generelt tillegg til alle, men hvor fordelingsprofilen er skuffende. Det må vi bare konstatere. Jeg er skuffet over at staten ikke tar mer ansvar for sine lavest lønte og for likelønn, sier leder Egil André Aas LO Stat.
0 Kommentarer