fbpx Jordmor Jose Zarazaga: – Dette er et drømmeyrke! Hopp til hovedinnhold

Jordmor Jose Zarazaga: – Dette er et drømmeyrke!

Jordmor Jose Zarazaga
PÅ FØDESTUA: Jose Zarazaga tror en grunn til at så få menn blir jordmor kan være at de vet for lite om hva som foregår på fødestua. Foto: Privat

Jose Zarazaga tenker ikke over at han er mannlig jordmor før pasienten påpeker det. Som regel går det bra, men han har også opplevd å nesten bli angrepet.

 – Jeg tenker på meg selv som jordmor, ikke mannlig jordmor, understreker Jose Zarazaga, som jobber på fødeavdelingen på Haugesund sykehus.

– Først hvis pasienten påpeker det, tenker jeg over det.

– Vi er like, vi jordmødrene, det har ikke noe å si hva som er vårt kjønn. Vi tenker likt, vi er der for å skape en best mulig opplevelse for den fødende.

På fødestua på Haugesund sykehus er det ikke mange som reagerer, men Zarazaga har opplevd ubehagelige episoder. Det er uansett flere mannlige gynekologer, så arbeidsplassen er ikke så kvinnedominert som man skulle tro. Dette informerer jordmødrene i kommunene de gravide om, ifølge Zarazaga.

Han jobber nesten bare nattevakter.

– Jeg jobber veldig mye. Full stilling på natt, pluss at jeg tar ekstravakter. Det er veldig mangel på jordmødre her.

Han er en av de fire mannlige jordmødrene som jobber i yrket, som Sykepleien har funnet.

Jose Zarazaga er opprinnelig fra Spania, men har bodd i Sverige siden tidlig på 2000-tallet. Der, i Stockholm, utdannet han seg til sykepleier.

– Da jeg studerte, jobbet jeg ved siden av som barnepleier på en fødeavdeling. Da skjønte jeg at fødsler er noe jeg vil jobbe med. Systemet i Sverige er som i Norge, at du må jobbe et år som sykepleier før du kan starte på jordmorutdanning.

Så det gjorde han. Det ble jordmorutdanning i Kalmar og barnesykepleie i Malmö.

– Jeg har også en mastergrad i sykepleie og studier i sexologi på Malmö universitet, forteller han.

Koronafast i Haugesund

Etterpå jobbet Zarazaga en tid i Sverige og med perioder med ansettelser i Norge. Så kom koronaen. Nå er han koronafast i Haugesund. Men han har fått lyst til å jobbe videre i Norge også etter at pandemien er over.

Zarazaga har norsk kjæreste. Fra tidligere forhold har han tre barn, og det har blitt to barnebarn, men de bor ikke i Norge.

Foreløpig har han kontrakt i Haugesund frem til april.

– Jeg trives veldig godt med kollegaene. Det er lett å gå på jobben hver dag. Jeg tenker aldri: Huff, nå skal jeg på jobben!

Kollegaene er veldig hensynsfulle, forteller han. Kommer det en fødende med for eksempel et arabisk navn, blir det en kvinnelig jordmor til henne, selv om hun ikke har bedt spesielt om det. De vil skåne Jose for å møte eventuell skepsis.

Ubehagelige episoder

Bakgrunnen er at det har vært enkelte episoder der pasienter eller deres mannlige partnere har reagert med sinne og utskjelling, og til og med forsøkt å angripe ham fysisk.

– Dette har vært vanskelige situasjoner, som også mange av de mannlige legene har opplevd, men som man ikke vil lage en sak ut av, fordi man vil unngå konflikter med kulturelle minoriteter og pasientrettighetene, sier han

Han er litt skuffet over å oppleve at ledelsen ikke tar tak i dette.

– Til tross for disse småproblemene, kan jeg anbefale andre menn å bli jordmor. Dette er et drømmeyrke, understreker han.

Tror menn vet for lite om jobben på fødestua

I Spania er det mer vanlig at menn blir sykepleiere og jordmødre, er hans inntrykk.

At det er så få menn som søker seg til jordmoryrket, tror han kommer av at de vet lite om hva som foregår på fødestua.

– Det er mange komplikasjoner som må løses og akutte problemer som kan oppstå. Hadde de visst mer om det, ville nok flere menn funnet det attraktivt å bli jordmor, tror han.

Les også om de tre andre mannlige jordmødrene her:

Paul Larsen: – Jeg ville valgt det samme på nytt

Gunnar Baumgarten-Austrheim: – Tittelen bærer jeg med stolthet

Christer Holst: – Det er et fag som alle andre fag

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.