fbpx Rekordmange smitteutbrudd på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Rekordmange smitte­utbrudd på sykehjem

Eldre mann med munnbind bak vindu

I uke 46 ble det registrert flere smitteutbrudd med covid-19 på norske sykehjem enn i juni, juli, august og september til sammen. Tallene for uke 47 skal være enda høyere.

Etter en relativt sett rolig sommer og høst, har antall covid-19-utbrudd ved norske helseinstitusjoner økt kraftig de siste ukene – da spesielt på sykehjem.


 


 

Medieoppslagene om sykehjem som er rammet av covid-19-smitte kommer stadig tettere:

I begynnelsen av november var det registrert smitteutbrudd ved åtte sykehjem i Bergen, meldte Bergens Tidende [for abonnenter].

Budstikka kunne nylig rapportere om at Bærum kommune har innført full besøksstans etter utbrudd av covid-19-smitte blant både beboere og medarbeidere ved to sykehjem. Et sykehjem på Nesodden har satt 35 ansatte i karantene etter at fem beboere har fått påvist smitte, ifølge Amta [for abonnenter].

Mandag 23. november melder VG at 54 medarbeidere ved ulike sykehjem i Oslo er smittet.

Mest smitte på sykehjem

Tendensen i avisoppslagene kommer tydelig til syne i tallene Folkehelseinstituttets utbruddvarslingssystem Vesuv.

Her ble det registrert åtte smitteutbrudd med covid-19 ved norske sykehjem i uke 46, noe som er rekordhøyt. Det nærmeste man kommer er uke 14 i månedsskiftet mars/april, da Vesuv kunne rapportere om sju slike utbrudd.

Endelige tall for uke 47 er så langt ikke offentliggjort, men ifølge en artikkel i VG mandag, fortsetter pilene å peke oppover.

– Vi er bekymret

– Vi ser at det er meldt flere utbrudd i sykehjem i uke 47 enn i uke 46, og vi er bekymret for at dette kan gi flere smittede med alvorlig forløp fremover.

Det sier medievakt hos Folkehelseinstituttet (FHI), Karoline Aasgaard, til avisa.

Det har også blitt registrert noen flere utbrudd ved sykehus de siste ukene, men på langt nær så mange som ved sykehjem.

Frem til midten av november hadde FHI mottatt 83 varsler om covid-19-utbrudd med to eller flere smittede ved norske helseinstitusjoner. Av disse var 50 ved sykehjem, 27 ved sykehus og de resterende 6 ved andre typer institusjoner.

Selv om institusjonene har varslingsplikt, antar FHI at de reelle tallene er høyere.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen sier til VG at hun deler FHIs bekymring for utviklingen.

– Dette har vi vært urolig for siden mars. Det har alltid vært en smitterisiko på sykehjemmene, men det har blitt ekstra synlig under covid-19. Kryss-smitte fra ansatte på tvers av institusjoner er noe vi har advart om i årevis, uttaler Larsen til avisa.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse