fbpx Helsebyråden i Oslo: – Målrettede tiltak er ikke lenger nok Hopp til hovedinnhold

Helsebyråden i Oslo: – Målrettede tiltak er ikke lenger nok

Bildet viser Inga Marte Thorkildsen, Raymond Johansen og Robert Steen.

Helsebyråd i Oslo Robert Steen sier det er andre yrkesgrupper som nå blir smittet enn i vår og sommer.

– Det var helsearbeidere som ble mest smittet i vår og i sommer, nå er det baransatte, servitører, personlige trenere, kaféansatte, frisører og de som jobber i butikk og hotell, fortalte Steen på Oslo kommunes pressekonferanse om nye koronainnskjerpninger fredag.

I tillegg er ansatte innen fly og taxi og annen transport også svært eksponert for smitte, understreket han.

1 av 4 med ukjent smittested

– Det vi ikke vet, er hvor smitten kommer fra. En av tre blir smittet hjemme eller på privat arrangement, men en av fire klarer vi ikke å finne ut hvordan ble smittet, men den kommer ikke fra kjøkkenvifta hjemme, men der mennesker møtes, sier Steen.

Han sier smittesporingsenhetene i Oslo nå er så presset, at kommunen vil bruke sine beordringsfullmakter og kalle inn personell fra andre sektorer og virksomheter for å avlaste de faste smitteteamene.

Øker i alle aldersgrupper

Han sier smitten øker i alle aldersgrupper i hovedstaden, bortsett fra dem over 90 år. Før var det aldersgruppen 20–29 som hadde mest smitte, men nå er det en like stor andel smittede blant dem i aldersgruppen 9–19 år.

– Vi er i bølge nummer to, sier Steen. Han peker på at det i oktober ble registrert 1885 smittetilfeller i byen mot 1290 i mars.

– 5,2 prosent av dem som tester seg, er positive. Konsekvensene av dette er at flere blir alvorlig koronasyke, flere på sykehus og flere kommer til å dø, sier han.

– Målrettede tiltak er ikke lenger nok, fastslo han.

Inngripende tiltak også i Bergen

103 smittetilfeller er registrert i Bergen siste døgn.

Bergen stenger alle treningssentre, og serveringssteder må stenge klokken 22, opplyste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Også idrettshaller og svømmehaller skal holdes stengt.

I tillegg til at skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder skal stenge senest klokken 22, skal skjenking stoppe fra klokken 21.30.

Antallet som kan samles i private sammenkomster, reduseres fra ti til fem personer, inkludert de som bor i husstanden. Familier på mer enn fem er unntatt, og kohorter for barn i barnehage og skole er også unntatt. Man må føre gjestelister på lik linje som offentlige arrangører.

Bruk av hjemmekontor er påbudt der dette er mulig. Unntak gjelder for samfunnskritiske tjenester, tjenester innen psykisk helse, samt for tjenester til sårbare grupper av barn og unge, opplyser kommunen.

– Disse tiltakene er urettferdige

Arrangementer på offentlig sted skal ha faste sitteplasser, og det er ikke lov med flere enn 20 deltakere til stede. Begravelser er unntatt. Der kan en være inntil 50 personer.

Arrangementer uten faste sitteplasser er forbudt.

Valhammer vedgår at tiltakene er urettferdige, men at liv og helse må komme først.

– Disse tiltakene er urettferdige. De rammer alle, men de rammer noen ekstra hardt, sier Valhammer.

Den nye forskriften gjelder fra lørdag frem til mandag 23. november i første omgang.

Mer fri smitte

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen ber folk ikke prøve å klekke ut kreative unntak fra de nye tiltakene.

– Smitten sprer seg der folk møtes. Vi må redusere antallet møtepunkter og antallet folk på disse møtepunktene, sier han ifølge Bergens Tidende.

Hansen sier det nå er mer fri smitte i samfunnet.

– Tøffe tider krever tøffe tiltak og full oppslutning om disse tiltakene, sier han.

Helsebyråd Beate Husa anbefaler pårørende til beboere på sykehjem om ikke å komme på besøk.

Det er smitteutbrudd på åtte sykehjem i Bergen. Noen er under kontroll, andre sykehjem har situasjoner som er mer uavklart. Når det gjelder beboere i livets siste fase, vil det gjøres unntak fra anbefalingen om å ikke besøke sine kjære.

Høie: Tiltakene er nødvendige

Både Oslo og Bergen innførte fredag de mest inngripende tiltakene siden mars.

– Dette viser alvoret i situasjonen. Tiltakene i Oslo og Bergen er nødvendige og riktige, sier Høie.

Han forventer at de andre kommunene i regionene følger opp med tilsvarende tiltak og sier han er glad for at flere har gjort det allerede.

– Vi kan igjen klare dette sammen. Nå gjør innbyggerne i disse områdene en ekstra innsats for hele landet, sier Høie.

Fakta
Dette er de nye tiltakene i Oslo kommune
  • Oslo kommune innfører det som omtales som sosial nedstengning.
  • Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys. Den eneste sosiale aktiviteten innendørs som er tillatt i Oslo er samlinger i private hjem. På slike samlinger kan man være inntil ti personer dersom smittevernreglene overholdes. Brylluper, konfirmasjoner og andre familiesammenhenger der man er over ti personer, er ikke tillatt i den kommende perioden.
  • Alle fritidsaktiviteter for voksne stanses.
  • Alle treningssentre, svømmehaller, kinoer, teatre og andre steder der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges. Biblioteker får imidlertid holde åpent.
  • Det blir full skjenkestopp med forbud mot alkoholservering i Oslo. Serveringssteder kan holde åpent uten å servere alkohol.
  • Det innføres rødt nivå med forsterkede smitteverntiltak og mindre grupper på videregående skole, og rødt nivå vurderes innført i ungdomsskolen de neste ukene
  • Barne- og ungdomsidretten kan fortsette å arrangere treninger, men ikke delta på cuper og turneringer, heller ikke utenbys.
  • Munnbind blir påbudt i taxi på samme måte som i resten av kollektivtransporten
  • Butikker, kjøpesentre og liknende må sikre at kundene kan ha to meters avstand, og sørge for nødvendig vakthold
  • Begravelser og bisettelser er fortsatt tillatt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse