fbpx Saksøkte sykepleiere: Sykehuset Østfold vurderer å anke Hopp til hovedinnhold

Saksøkte sykepleiere: Sykehuset Østfold vurderer å anke

Hege Gjessing, lege, president i Den norske legeforening
BEKYMRET FOR PRESEDENS: – Vår bekymring for utviklingen dersom nemdsvedtaket skaper presedens, er der fremdeles, sier administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing. Foto: Marit Fonn

– Rettssaken tok for oss en helt uventet vending som vi ikke var forberedt på, sier administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing. 

Rettssaken mellom Sykehuset Østfold og de fire spesialsykepleierne var ment å gå over fire dager. I stedet ble saken avvist fordi administrerende direktør, Hege Gjessing var den som tok ut søksmålet. Det kan hun ikke gjøre – det er sykehusets styre som eventuelt må stå bak et søksmål. I februar skal imidlertid retten behandle motsøksmålet fra de fire sykepleierne

Sykehuset skal gjøre nye vurderinger

– Hva gjør dere nå?

– Rettssaken tok for oss en helt uventet vending som vi ikke var forberedt på. Nå må vi sette oss ned og gjøre nye vurderinger, blant annet om vi skal anke rettens avgjørelse. Det er viktig for meg å si at problemet vi har løftet, ikke er løst. Vår bekymring for utviklingen dersom nemndvedtaket skaper presedens, er der fremdeles, sier Hege Gjessing.

Usikkert om sykepleierne får full stilling på nyfødtintensiven

– Vil dere sørge for at sykepleierne får hel stilling på nyfødtintensiven?

– Det spørsmålet er en del av motsøksmålet som ikke ble behandlet av retten i dag, men som ble utsatt til februar. Hva som skjer i mellomtiden, må vi vurdere grundig, og det har vi ikke fått tid til i løpet av dagen i dag, sier Gjessing.

– Nødvendig å gå rettens vei

– Hva vil du si til de fire sykepleierne?

– Hvis det er slik at vi har gjort en saksbehandlingsfeil ved å ikke behandle saken i styret først, så er det noe jeg beklager til alle som er involvert. Jeg har forståelse for at sykepleierne opplever saken som en belastning, men det var likevel nødvendig å gå rettens vei, siden avgjørelsen i tvisteløsningsnemnda ikke kunne ankes, sier Gjessing.

Les også:

Saksøkte sykepleiere: – Føler meg litt snytt

Sykehuset Østfold, saksøkte sykepleiere
NY RUNDE: Retten avviste søksmålet mot de fire spesialsykepleierne. Behandlingen av motsøksmålet er satt til 8.-11. februar 2021. Fra v: Ann Christin Skrøder, Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen. Foto: NSF/Karen Brasetvik

– Vi hadde forberedt oss så godt. Endelig skulle vi få presentere vår sak og bli hørt av en domstol. I stedet var det over før det hadde begynt, sier Ann Christin Skrøder.

Det har gått noen timer siden det ble klart at retten avviste søksmålet Sykehuset Østfold rettet mot de fire spesialsykepleierne: Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Johannessen, Agnethe Karlsen og Ann Christin Skrøder.

– Hva føler du nå?

–  Jeg er litt usikker på hva jeg føler, sier Ann Christin Skrøder og utdyper:

– Saken ble avvist på grunn av en saksbehandlingsfeil. Ingenting av det vi ville prøve for retten, blir nå løftet frem. At saken ble avvist, har på en måte ikke gitt noen av partene avklaring på det uenigheten handler om – blant annet hva som kan defineres som «vesentlig ulempe». Jeg føler meg litt snytt.

– Vi hadde forberedt oss så godt. Endelig skulle vi få presentere vår sak og bli hørt av en domstol. I stedet var det over før det hadde begynt. Det føles litt sårt. Jeg mener vi hadde en så god sak, sier hun.

At sykehuset ikke hadde det formelle i orden da de saksøkte sykepleierne, ble først klart på fredag.

– Vi var informert, men vi var nok ikke helt forberedt på at dette kunne skje, sier Skrøder.

– Flaut for Sykehuset Østfold

Skrøder sitter i bilen på vei hjem fra retten. Selv om hun føler at dagens seier har en bismak, har hun en innrømmelse å komme med.

– Det føltes godt å slå Sykehuset Østfold ned i støvlene. De må ha følt seg passe flaue da saken ble avvist før den begynte. Ja, akkurat det føltes litt godt.

Advokatene til sykepleierne er også godt fornøyd.

– Det har hjulpet litt at de er så positive. Etter at det ble klart at saken ble avvist, har vi pratet mye i pausene. De mener vi har en enda bedre sak nå, enn vi hadde i utgangspunktet.

Veien videre

– Hva skjer nå, da?

– Det er vi ikke helt sikre på. Sykehuset har varslet at de vurderer å anke. Akkurat nå er det mye vi ikke vet.

Det eneste som er sikkert, er at motsøksmålet til de fire sykepleierne skal opp på nytt i retten i februar.

– Da skal retten vurdere om vi har rett til hel stilling ved dom, og om vi har krav på erstatning fra sykehuset, sier Skrøder.

– Advokatene er optimistiske, så da er jeg også det, legger hun til.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.