fbpx Saksøkte sykepleiere: – Føler meg litt snytt Hopp til hovedinnhold

Saksøkte sykepleiere: – Føler meg litt snytt

Sykehuset Østfold, saksøkte sykepleiere
NY RUNDE: Retten avviste søksmålet mot de fire spesialsykepleierne. Behandlingen av motsøksmålet er satt til 8.-11. februar 2021. Fra v: Ann Christin Skrøder, Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen. Foto: NSF/Karen Brasetvik

– Vi hadde forberedt oss så godt. Endelig skulle vi få presentere vår sak og bli hørt av en domstol. I stedet var det over før det hadde begynt, sier Ann Christin Skrøder.

Det har gått noen timer siden det ble klart at retten avviste søksmålet Sykehuset Østfold rettet mot de fire spesialsykepleierne: Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Johannessen, Agnethe Karlsen og Ann Christin Skrøder.

– Hva føler du nå?

–  Jeg er litt usikker på hva jeg føler, sier Ann Christin Skrøder og utdyper:

– Saken ble avvist på grunn av en saksbehandlingsfeil. Ingenting av det vi ville prøve for retten, blir nå løftet frem. At saken ble avvist, har på en måte ikke gitt noen av partene avklaring på det uenigheten handler om – blant annet hva som kan defineres som «vesentlig ulempe». Jeg føler meg litt snytt.

– Vi hadde forberedt oss så godt. Endelig skulle vi få presentere vår sak og bli hørt av en domstol. I stedet var det over før det hadde begynt. Det føles litt sårt. Jeg mener vi hadde en så god sak, sier hun.

At sykehuset ikke hadde det formelle i orden da de saksøkte sykepleierne, ble først klart på fredag.

– Vi var informert, men vi var nok ikke helt forberedt på at dette kunne skje, sier Skrøder.

– Flaut for Sykehuset Østfold

Skrøder sitter i bilen på vei hjem fra retten. Selv om hun føler at dagens seier har en bismak, har hun en innrømmelse å komme med.

– Det føltes godt å slå Sykehuset Østfold ned i støvlene. De må ha følt seg passe flaue da saken ble avvist før den begynte. Ja, akkurat det føltes litt godt.

Advokatene til sykepleierne er også godt fornøyd.

– Det har hjulpet litt at de er så positive. Etter at det ble klart at saken ble avvist, har vi pratet mye i pausene. De mener vi har en enda bedre sak nå, enn vi hadde i utgangspunktet.

Veien videre

– Hva skjer nå, da?

– Det er vi ikke helt sikre på. Sykehuset har varslet at de vurderer å anke. Akkurat nå er det mye vi ikke vet.

Det eneste som er sikkert, er at motsøksmålet til de fire sykepleierne skal opp på nytt i retten i februar.

– Da skal retten vurdere om vi har rett til hel stilling ved dom, og om vi har krav på erstatning fra sykehuset, sier Skrøder.

– Advokatene er optimistiske, så da er jeg også det, legger hun til.

Sykepleierne vant retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet

Magnus Buflod, advokat i Norsk Sykepleierforbund (NSF)
AVVIST: Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba retten avvise Sykehuset Østfolds søksmål. Foto: Marit Fonn

Dramatisk start på rettssaken: Dommerne avviste Sykehuset Østfolds søksmål.

Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba dommerne avvise saken i sitt åpningsinnlegg. 

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad og de to fagkyndige meddommere, Grethe Louise Berntsen og Eva Kristin Andersen, ga sykepleiernes advokat enstemmig medhold i å avvise søksmålet.

– Hvorfor ba du retten avvise søksmålet?

– Hege Gjessing kan ikke i form av sin stilling som administrerende direktør for Sykehuset Østfold saksøke sine ansatte. Det er det eventuelt styret ved styreleder som må gjøre, sier Buflod.

– Hvilke konsekvenser får dette?

– Tvisteløsningsnemndas vedtak om at sykepleierne har rett til hel stilling på nyfødtintensiven, er nå rettskraftig, sier.

Det betyr at sykepleierne får hel stilling på nyfødtintensiven.

– Hva skjer videre i retten?

– Saken er avvist, men foretakets advokat krever nå blant annet retting av feilen som førte til avvisning. Dette redegjøres for nå og retten må ta stilling til dette kravet, sier Buflod.

Les også: Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering

Kravet fra Sykehuset Østfolds advokat avvises

Etter en pause, har dommerne vurdert kravet fra Sykehusets advokat.

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad informerte partene om at retten igjen er enstemmig.

Dommerne kunne ikke se at det har vært grunnlag for å gi anledning til å rette en feil om helt absolutte forutsetninger på det tidspunktet søksmålet ble tatt ut. Fjelstad viste til tidligere rettsavgjørelse i vurderingen. 

Dermed avvises søksmålet sykehuset har anlagt.

– Slutt å saksøke sykepleierne

Lill Sverresdatter Larsen

Under en støttemarkering for de fire saksøkte sykepleierne på Eidsvolls plass tirsdag kom forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen med nyheten til de fremmøtte:

– Dette er en gledens dag. De fire sykepleierne får faste stillinger slik tvisteløsningsnemnda har sagt at de har rett til. En enstemmig rett avviste søksmålet som sådan. Saken har vært en enorm påkjenning for de fire sykepleierne. Sykehuset må nå ta ansvar for å rekruttere og beholde sykepleiere, og et godt råd fra oss kan jo være: Slutt å saksøke sykepleierne.

Uavklarte spørsmål

– Er dere ferdige i retten nå?

– Nei, det er noen spørsmål som gjenstår. Blant annet hvordan motsøksmålet skal håndteres i denne situasjonen, sier Buflod.

Sykepleierne har nemlig gått til motsøksmål mot sykehuset og krevd erstatning for Sykehuset Østfolds brudd på fortrinnsretten. Ifølge Buflod vil retten ta stilling til hvordan dette skal håndteres etter lunsj.

Litt over klokka 14.00 får Sykepleien beskjed om at dommerne har bestemt at behandlingen av motsøksmålet fra sykepleierne også skal utsettes.

– Betyr dette at rettssaken er over for denne gang?

– Ja, sier Buflod.

Motssøksmålet er foreløpig planlagt å behandles i begynnelsen av februar 2021.

Spekter registrerer rettens avgjørelse

Sykepleien har spurt Spekter om en kommentar på utfallet. Kommunikasjonssjef, Ingvild Dørnes, skriver følgende i en e-post:

- Spekter har ikke noen annen kommentar til dette, enn at vi registrerer rettens avgjørelse. Spørsmål om den videre oppfølging av den konkrete saken må rettes til Sykehuset Østfold.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.