fbpx Fant ut at sykepleiere misforstår ved generisk bytte Hopp til hovedinnhold

Fant ut at sykepleiere misforstår ved generisk bytte

Portrett av Rolf Johansen

– Mange sykepleiere gjør grunnleggende feil når de skal bytte medisiner. Dette må sykepleiere få bedre kunnskap og opplæring i, sier Rolf Johansen.

I forskningsartikkelen «Sykepleieres kunnskap og oppfatninger om generisk bytte» presenterer Johansen resultatene etter en spørreundersøkelse blant sykepleiere på 23 kirurgiske og 28 medisinske sengeposter i tre helseforetak.

Her ble det avdekket manglende forståelse for bytte av medisiner. En vanlig misforståelse var at bytter kunne gjøres med utgangspunkt i ATC-registeret, som er et internasjonalt system for klassifisering av legemidler.

– Mange sykepleiere gjør grunnleggende feil når de skal bytte medisiner, sier Rolf Johansen, som er pensjonert sykehusfarmasøyt fra sykehusapoteket på Lillehammer.

Hvis de hadde lært å gjøre det riktig, ville generisk bytte blitt både enklere og sikrere, forklarer Johansen. Han har full forståelse for at sykepleiere har det travelt.

 ­– Feil i legemiddelhåndteringen i helsevesenet er velkjent. Og uriktig generisk bytte kan få store konsekvenser, sier han.

Bundet av innkjøpsavtaler

En medisin må noen ganger byttes for eksempel på grunn av innkjøpsavtalen. Dette er en avtale sykehusene har på bestemte preparater etter anbud. De ønsker ikke å lagerføre flere like preparater. Et bytte kan da skje mellom preparater med forskjellig navn, men der virkestoff og virkning er lik. Dette kaller man generisk bytte.

Eneste kilde for generisk bytte er godkjent bytteliste.
Rolf Johansen

Sykepleiere kan nå søke i Felleskatalogen på nett eller som app og se hvilke preparater Legemiddelverket godkjenner som byttbare. Denne elektroniske tilgangen har gjort det mye enklere for sykepleier å gjøre riktig bytte.

Det var ikke så enkelt før, så sykehusene satte opp sine egne byttelister. Dette kan de fortsatt gjøre, det er opp til sykehuset å lage rutiner og bestemme hvilke byttelister som kan brukes.

– Eneste kilde for generisk bytte er godkjent bytteliste, sier Johansen.

Mener utdannelsen må bli bedre

– Jeg har følelsen av at de lærer feil i utdannelsen, sier han.

Egen erfaring og tidligere studier som peker på mangelfull legemiddelkompetanse hos sykepleiere, førte til at Johansen ønsket å kartlegge hvor mye kunnskap spesialsykepleiere har om medisinbytte og oppfatning av bytte.

Han mener at studentene må få bedre opplæring.

– De som underviser, har ikke nok kunnskap, sier Johansen.

– Når de nå har et nettbasert oppslagsverk, må de læres opp i hvordan det skal brukes, sier han.

Se nøye på preparatnavn og styrke.
Rolf Johansen

Han påpeker at arbeidsgiver har plikt å sørge for at de ansatte er oppdatert. De må ha systemer som er gode til å gjennomføre denne oppgaven. Preparatenes ATC-kode bygger på hvilket anatomisk organ legemiddelet virker på og hvilken terapeutisk virkning det har. Men preparater i samme ATC-gruppe er ikke nødvendigvis byttbare. En annen feilkilde er at noen navn på helt forskjellige preparater kan være svært like, og dette kan være forvirrende.

– Se nøye på preparatnavn og styrke, sier Johansen.

Innføring av elektroniske legemiddelkurver i sykehus har endret en del på rutinene for generisk bytte.

– Men også her er det viktig at sykepleiere ikke bytter ut fra sine egne vurderinger og følger de rutiner som gjelder på sin arbeidsplass, sier han.

Farmasøyter har spesialkunnskap

Det fins 32 sykehusapotek i Norge. Disse er i offentlig eie, drives av egne helseforetak og selger varer og tjenester til sykehusene. Johansen forteller at farmasøyter brukes mer og mer på sykehus, men dette er også et ressursspørsmål.

Johansen er utdannet farmasøyt ved Universitetet i Oslo og har 22 års erfaring fra sykehusapotekene på Gjøvik og Lillehammer.

– Innsikten farmasøyten sitter på er fagkunnskap som ikke en sykepleier har, sier han.

Han har jobbet tett med sykehusene, blant annet med internrevisjon av prosessen rundt legemidler, om sykehuset følger lover og regler.

Spørsmålsformulering er krevende

I studien ble det brukt et nettbasert spørreskjema.

– Det største arbeidet lå i å lage gode spørsmål, sier Johansen.

Johansen forteller at det ligger mye jobb i å formulere spørsmålene slik at han fikk svar på det han lurte på. Men erfaring med dette hadde han en del fra før.

Fagartikkel gir nødvendig kunnskap

Studiene ga så mange resultater at det ble til to forskningsartikler, en i Sykepleien Forskning og en i Tidsskrift for Den norske legeforening.

I etterkant av forskningsartikkelen har Johansen skrevet fagartikkelen «Unngå feil ved generisk bytte».

Her får sykepleiere innsikt i hvordan generisk bytte kan gjøres korrekt, og han formidler det han mener de trenger av kunnskap.

– Fagartikkelen er enkel å lese og nyttig for sykepleiere flest, sier Johansen.

Fakta
Generisk bytte

Generisk bytte er å bytte fra et originalpreparat til et likeverdig legemiddel med annet navn. Likeverdige legemidler har samme virkestoff i samme mengde og oppfører seg helt likt i kroppen, men hjelpestoffene som bidrar til form og farge kan variere. Legemidler som kan byttes generisk kalles generika.

Produksjons- og kvalitetskravene for generiske legemidler er de samme som stilles for originalpreparatene. Det er Statens legemiddelverk som står for godkjenning av de generiske legemidlene i Norge. Ordningen med generisk bytte gjennom bytteordningen gjør at både statens og pasientens legemiddelutgifter reduseres.

Kilde: Store medisinske leksikon

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse