Mann tiltalt for å ha befølt kvinnelig sykepleier

bildet viser røntgen av en hånd
RØNTGEN-TRAKASSERING: Sykepleieren skulle ta røntgen av mannen, og ble befølt.

En 65 år gammel mann er i Dalane tingrett tiltalt for å ha befølt en kvinnelig sykepleier da hun skulle ta røntgen av mannen.

Hendelsen skal ha skjedd i april 2016, ifølge Stavanger Aftenblad.

Mannen er tiltalt for å ha foretatt en seksuell handling med noen som ikke har samtykket til det. 65-åringen er også tiltalt for en rekke andre forhold.

Les også: Sykepleiens tema om seksuell trakassering.

I september i fjor ringte mannen nødnummeret og sa at naboen hadde forsøkt å ta livet av ham. Han sa at han blødde fra halsen og foten, men da ambulansepersonell ankom stedet viste det seg at meldingen var falsk, ifølge tiltalen. I løpet av sju måneder skal mannen ha ringt nødnummeret 15 ganger uten at ha hadde behov for hjelp.

Han er blant annet også tiltalt for ved bruk av vold eller trusler å ha forsøkt å forhindre polititjenestemenn i å foreta en tjenestehandling.

Mannens forsvarer, advokat Anne Kroken, mener mye i saken er rene misforståelser.

– Noe av dette er resultat av et reelt behov for hjelp. Annet er forsøk på spøk og overhodet ikke alvorlig ment, sier Kroken.

Rettssaken mot 65-åringen er berammet til Dalane tingrett og starter 7. oktober.

Les også:

Seksuell trakassering Sykepleiernes egne historier om trakassering fra pasienter

Tegning på asfalt av person som truer en annen.
HVERDAGSHISTORIER: Seksuell trakassering fra pasienter er en del av arbeidshverdagen til mange sykepleiere.

I Sykepleiens spørreundersøkelse oppgir nærmere 3000 at de har vært utsatt for seksuell trakassering fra pasienter eller brukere det siste året. Her er et utvalg av deres historier.

 

«Pasienter har spurt om jeg kan ha sex med dem, prøvd å dra meg ned i sengen og masturbert foran meg.»


«Jeg hadde en pasient som ofte kom bort og holdt hardt rundt meg og tok hendene opp under skjorten. Selv om han ble tatt vekk, skjedde det igjen og igjen. Dette var skremmende for meg. Når jeg tok det opp med avdelingsleder fikk jeg beskjed om at det måtte jeg tåle. Jeg ble lei meg og valgte å bytte arbeidsplass.»


«Det som er vanskelig når vi jobber med syke pasienter, er at mange av dem heller ikke er helt med psykisk. De som for eksempel har en kognitiv svikt, gjør eller sier ting som de ikke kan holdes ansvarlige for. Selv om vi vet at de ikke nødvendigvis mener det de gjør, går det inn over oss. Vi blir slitne av det psykisk og kan ikke gjøre så mye med det.»


«Det verste var en pasient som var hos oss i flere måneder. Han forsøkte å beføle. Han kommenterte kroppen min til mannlige leger. Etter én måned var jeg utslitt. Jeg gruet meg til å komme på jobb. En av

Les også: