fbpx Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret 2019: Mekler på overtid i staten

Streikevest i Norsk Sykepleierforbund (NSF)
OVERTID: I staten fortsetter meklingen etter fristen utløp. Blir de ikke enige, kan 55 sykepleiere bli tatt ut i streik. Foto: Marit Fonn

Ingen vet når partene i statsoppgjøret kaster kortene eller tar hverandre i hånden. Fredag morgen er utfallet av meklingen fortsatt uklart.

Rundt klokka 9 er det ennå ikke kommet noen beskjed om hvorvidt partene er blitt enige eller ikke. Ved Riksmeklerens lokaler i Oslo er det tilsynelatende stille, og utenfor dørene har ingen har sett snurten av forhandlingsdelegasjonene. Det tyder på at de fortsatt sitter inne i forhandlinger.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sa før midnatt at det fram til da har vært bevegelse, men at partene ikke var i mål. Dermed ble det klart for mekling på overtid.

– Så lenge det er håp, vil partene normalt bli sittende, men dette må jeg ta formelt med dem, sa riksmekleren da det bare gjensto en snaut time før fristen for meklingen i statsoppgjøret gikk ut.

Kan drøye

I slike situasjoner er det ingen begrensning på hvor lenge de kan holde på, men det er ikke uvanlig at det blir mange timer. Dermed kan det ennå ta tid før rundt 3700 statsansatte får vite om de skal ut i streik eller ikke.

Ruland poengterte før midnatt at det har vært bevegelse fra begge sider siden prosessen startet onsdag formiddag, og at han mente partene fortsatt hadde grunnlag for å snakke sammen i forsøket på å finne en enighet om årets lønnsoppgjør.

Sykepleiere i staten

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har rundt 1200 medlemmer i det statlige tariffområdet. De fleste av dem jobber ved høgskoler, i Forsvaret eller i departementer, direktorater, fylkesmannsembeter, Nav og Bufetat.

Dersom partene ikke blir enige i meklingen, kan det bli streik og 55 sykepleiere kan bli tatt ut.

Lønn og pensjon

– Statens tilbud var ikke godt nok på verken lønn eller pensjon, sa Unios forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i en pressemelding etter at det ble brudd i forhandlingene.

Alle de fire hovedorganisasjonene i statlig sektor, LO, YS, Unio og Akademikerne, var torsdag kveld i innspurten av årets lønnsoppgjør. På andre siden av meklingsbordet siter forhandlingsdelegasjonene til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er to hovedtemaer partene har brakt til mekling – økonomi og et pensjonsspørsmål. Vi er ikke i mål på noen av spørsmålene, men det har vært bevegelse fra begge sider på begge områder. Dette er begge krevende spørsmål med stor betydning for partene, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB.

Les også:

Historisk lønnsoppgjør i KS: – Vi klarte det!

Eli Gunhild By, NSF-leder
GODT JOBBET: Dette resultatet har vi som organisasjon jobbet frem sammen – tillitsvalgte, fylkeskontorer, medlemmer og vi på hovedkontoret har jobbet sammen for å få dette til, sier Eli Gunhild By. Foto: Marit Fonn

Streiken mellom KS og Unio er avverget. Dermed har sykepleierne fått gjennomslag for et historisk godt lønnsoppgjør. – Vi klarte det! sier en fornøyd forbundsleder.

Unio ble enige med KS under meklingen i kommuneoppgjøret. De 200 sykepleierne som var klare for streik, kunne dermed gå til arbeidet som normalt fredag morgen.

– Vi klarte det, sier NSFs forbundsleder Eli Gunhild By.

Historisk

Sykepleierne fikk et historisk godt lønnstilbud av KS i år. Da Utdanningsforbundets stemmer i Unio sørget for at det samlede lønnstilbudet fra KS ble avslått, og mekling ble en realitet, var det mange sykepleiere som stusset.

– Nå er resultatet klart, og sykepleierne får det opprinnelige lønnstilbudet, sier By.

Noen får 53 000 mer i årslønn

Det betyr at KS garanterer sykepleiere med ti års ansiennitet en minsteinntekt på 500 000 kroner. Maksimalt tillegg for en sykepleier og andre høyskolegrupper med ti års ansiennitet kan derfor bli rundt 53 000 kroner. Det er et tillegg på nesten 12 prosent.

– Er du glad nå?

– Ja, det er jeg. Dette viser at KS tar sykepleiermangelen på alvor, og at det nytter å jobbe strategisk. Dette resultatet har vi som organisasjon jobbet frem sammen; tillitsvalgte, fylkeskontorer, medlemmer og vi på hovedkontoret har jobbet hardt for å få dette til, sier hun.

Lønnseksempel

Sykepleierne med ti års ansiennitet som ligger lavest i forhold til garantilønnsoversikten, vil få en lønnsøkning på 53 000 kroner. Det er bare de som ligger lavest, som vil kunne øke lønnen med 12 prosent.

Eksempel: Har du ti års ansiennitet, og har 447 000 kroner i grunnlønn, er du en av dem som prosentvis vil kunne øke mest i lønn. Har du for eksempel 470 000 kroner i grunnlønn, vil den prosentvise lønnsøkningen bli mindre.

Du kan lese detaljene om KS’ lønnstilbud i protokollen som nå blir gjeldende for sykepleierne i KS.

Venter på staten

Selv om det er en glad forbundsleder Sykepleien snakker med på telefonen etter lønnsoppgjøret i KS, kan hun ikke feire riktig ennå.

– Vi må vente på resultatet fra meklingen i staten, sier hun.

Etter det Sykepleien kjente til rundt midnatt, vil meklingen fortsette ut over fristen.

Lærerne fikk ikke mer

Meklingen har ikke gitt noen ytterligere lønnstillegg for læreren.

– Vi har fått en avtale om utvalgsarbeid. Vi forventer at resultatene fra utvalgenes arbeid vil være viktige inn mot hovedoppgjøret i 2020. Det gjorde at vi kunne akseptere, sier forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal, i en pressemelding.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.