fbpx Brudd i KS: Ble tilbudt stort løft for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret 2019: Brudd i KS

Ja og nei, tommelen opp, tommelen ned
LÆRERNE FIKK FOR LITE: Frontfagets ramme ble på 3,2 prosent etter at LO og NHO ble enige om sitt lønnsoppgjør tidligere i år. Tilbudet KS ga lærerne, hadde en ramme på 3,03 prosent. Foto: Marit Fonn

Det blir mekling mellom Unio og KS. Partene har frist til 24. mai for å bli enige.

Årsaken til forhandlingsbruddet er, ifølge Unio, at tilbudet til lærerne var for dårlig.

Tilbudet var for dårlig

Tilbudet fra KS til sykepleiere og andre med 3- og 4-årig høyskoleutdanning, var i tråd med Unios krav. Problemet er at tilbudet til lærere med lang utdanning var for dårlig.

Frontfagets ramme ble på 3,2 prosent, etter at LO og NHO ble enige om sitt lønnsoppgjør tidligere i år. Tilbudet KS ga lærerne, hadde en ramme på 3,03 prosent.

– Dermed var det ikke mulig for Unio å godta den løsningen KS la på bordet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

Splitt og hersk

– Dette vil bidra til en ytterligere mindrelønnsutvikling for skoleverket og svekke rekrutteringen av lærere til skolen. Det nytter ikke bare å prate om å satse på utdanning. Skal kommunene rekruttere og beholde lærere, må de ha samme lønnsvekst som andre grupper, sier Handal, som er overrasket over at KS ikke ville strekke seg lenger.

Forhandlingslederen mener KS har lagt opp til et løp med splitt og hersk mellom utdanningsgruppene under forhandlingene.

Det var sju stemmer for å anbefale forslaget fra KS, blant annet fra Norsk Sykepleierforbund.

Utdanningsforbundet og Forskerforbundet har ni stemmer og stemte mot. Dermed blir det mekling med frist 24. mai.

KS overrasket over brudd

– Jeg er spesielt overrasket over at Unio sier nei til et oppgjør som gir deres medlemmer et historisk gjennomslag, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Han fortsetter med å si at å si at han er overrasket egentlig er for svakt.

– Vårt tilbud innebar et løft for en av Unios største og viktigste medlemsgrupper, sykepleierne, som innfrir det de selv har karakterisert som et sykepleierløft, sier Gangsø.

KS' tilbud ville gitt sykepleierne en garantert minsteinntekt på 500.000 kroner for en sykepleier med 10 års ansiennitet. Maksimalt tillegg for en sykepleier og andre høyskolegrupper med 10 års ansiennitet ville vært på mer enn 53 000 kroner, et tillegg på nesten 12 prosent.

– Nå risikerer faktisk sykepleierne å bli kastet ut i en streik mot dette resultatet. Det er ikke lett å forstå, sier Gangsø.

Les mer om lønnsoppgjøret her: 
Brudd i staten
Enighet i Oslo
Spekter og NSF enige om lønn

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.