fbpx – Det gir en bitter ettersmak å stemme for tvungen lønnsnemnd Hopp til hovedinnhold

– Det gir en bitter ettersmak å stemme for tvungen lønnsnemnd

Kirsti Bergstø
FRIPASS: – Om NHO fortsetter å vifte med lockout hver gang de står i en konflikt, gir det i praksis private aktører i helsesektoren et fripass til å avslutte konflikter som omhandler lønns- og arbeidsvilkår, sier Kirsti Bergstø. Foto: SV

SVs nestleder Kirsti Bergstø er ikke nådig i sin kritikk mot NHO etter at sykepleierstreiken endte med tvungen lønnsnemnd.

Det blir tvungen lønnsnemnd i saken om Norsk Sykepleierforbund og NHO service og Handel. I går, 6. desember, la arbeids- og sosialkomiteen frem sin innstilling til lovpreposisjon 34 L. Alle partiene ga sin tilslutning til at det blir tvungen lønnsnemnd, men opposisjonspartiene ga NHO kraftig refs i sine merknader.

LES: Opposisjonen refser regjeringen og NHO etter streiken

– NHO var villig til å sette liv og helse i fare

– Det gir en bitter ettersmak å stemme for tvungen lønnsnemnd. Det kan ikke gå automatikk i at NHO Service og Handel kan lønne sine ansatte dårligere enn kommunene, sier SVs nestleder, Kirsti Bergstø.

– Mener SV at NHO fremprovoserte lockouten?

– Ja. NHOs opptreden er under enhver kritikk, sier hun og utdyper:

– NHO var villig til å sette liv og helse i fare, og tvang oss derfor til å godkjenne en tvungen lønnsnemnd. Dette har vist oss at de ansatte i den private delen av helsesektoren ikke har samme streikerett som i resten av arbeidslivet, noe som er svært alvorlig.

Mener NHO må slutte å vifte med lockout

Bergstøs kritikk stopper ikke der:

– Om NHO fortsetter å vifte med lockout hver gang de står i en konflikt, gir det i praksis private aktører i helsesektoren et fripass til å avslutte konflikter som omhandler lønns- og arbeidsvilkår, mens kommunene sitter igjen med ansvaret for liv og helse.

Hun mener regjeringens privatiseringsiver i helsesektoren presser stadig flere arbeidstakere over i en bransje som har vist at den ikke redd for å ta i bruk drastiske virkemidler i en arbeidskonflikt.

– Det fører til et skille blant dem som jobber i helsesektoren, et skille som i siste instans går ut over pasientene.

SV vil at regjeringen skal finne en løsning

Torsdag 13. desember blir det debatt rundt arbeids- og omsorgskomiteens innstilling til lovforslaget om tvungen lønnsnemnd. SV har varslet at partiet kommer til å fremme et forslag for Stortinget som de håper får flertall, og som regjeringen må følge opp.

– Hva er det SV konkret mener regjeringen kan å hindre at dette skjer igjen?

– Vi vil følge opp med å fremme to konkrete forslag for å sikre mer ordnede forhold:

  1. Stortinget ber regjeringen, med den tvungne lønnsnemnden som bakgrunn, ta nødvendige grep for å hindre at retten til forhandling og streik ikke blir uthulet som følge av privatisering, og redegjøre for Stortinget om resultatene av dette arbeidet.
  2. Stortinget ber regjeringen sikre at ansatte i private helsetjenester skal ha lønns- og arbeidsvilkår på samme nivå som ansatte i de offentlige tjenestene.
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.