fbpx Brevet som ga 23 000 kroner ekstra i Iveland Hopp til hovedinnhold

Brevet som ga 23 000 kroner ekstra i Iveland

Bildet viser penger

Da nabokommunen la 23 000 i potten, måtte lille Iveland kommune gjøre det samme.

Sykepleier Kathe Fidjeland i Iveland kommune hadde lenge gått og tenkt på hvordan de skulle løse rekrutteringsutfordringene i kommunen.

Iveland er en kommune med 1300 innbyggere, og de 
merker sykepleiermangelen.

Ville dele bekymringene

– Kommuneledelsen er selvsagt fullstendig klar over situasjonen, men jeg ville likevel dele bekymringene og tankene rundt dette. Vi hadde klart oss så langt, men snart skulle vi få en ledig stilling i 80 prosent, og kommunene rundt oss har allerede tatt forskjellige grep for å rekruttere sykepleiere, sier hun.

Derfor satte Fidjeland, som også er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i kommunen, seg ned og skrev et brev:

Brevet

«Hei.

Som vi alle vet, har også Iveland kommune vanskeligheter med å få nok sykepleiere. Pasientene blir dårligere med mer komplekse sykdomsbilder. De blir oftere skrevet ut fra sykehuset uten at de er ferdig behandlet, og behandlingen skal fortsette ute i kommunene. Dette krever kompetanse. Hva gjør vi i Iveland for å være en attraktiv kommune å jobbe i som sykepleier/spesialsykepleier?

Noen omkringliggende kommuner tilbyr høyere lønn, muligheter for å få hjelp med å skaffe bolig, gratis kinobilletter mm. Vennesla kommune gir 23000 over garantilønn til nyansatte. Dette hjelper på rekrutteringen. [...]

Per dags dato har vi dekket ledige sykepleierstillinger, men vi vet at det kommer en 80 prosent ledig stilling rett rundt hjørnet.

Hva gjør vi for at sykepleiere skal søke jobb hos oss? Vi bør i hvert fall øke grunnlønna tilsvarende den de har i Vennesla. Kan vi tilby andre «fristelser»? Gratis adgang på treningssenteret? Hjelp med å skaffe bolig/billigere husleie? Jeg bare tenker litt …

Og hvordan skal vi beholde de flinke og ressurssterke sykepleierne/spesialsykepleierne vi allerede har? Til nå i år har vi «mista» 2 til Vennesla og 1 til Evje. Det er klart at lønn spiller en stor rolle. Men like viktig er det å bli «sett» i jobben og bli lyttet til, tror jeg. Kompetanseheving/kurs/videreutdanning er også viktig å legge til rette for, slik at de ansatte føler seg kompetente til å gjøre en god jobb i kommunen, og ikke minst møte de utfordringene som vil komme framover.

Jeg håper disse tankene kan bringes videre til politikerne/de ansvarlige.

Hilsen Kathe Fidjeland, HTV i NSF.»

Motvillig rådmann innstiller

Brevet sendte hun til personalsjefen og enhetslederen for pleie og omsorg, som igjen sendte det videre til rådmann Sten A. Reisænen.

Det ble til et saksfremlegg som ble tatt opp i formannskapet i kommunen 4. september.

Under vurderinger og konsekvenser i saksfremlegget ble det konkludert slik:
«Dersom rekrutteringstiltak virker, vil tilgangen til sykepleiere øke, og kvaliteten på tilbudet i pleie og omsorg vil bli bedre.»

Rådmannen hadde regnet ut at den økonomiske konsekvensen av å innføre rekrutteringstilskudd på nivå med nabokommunen Vennesla ville koste Iveland kommune om lag 30 000 kroner per årsverk for nyansatte sykepleiere.

Rådmannen Reisænens innstilling til vedtak før møtet ble – noe motvillig: «Rekrutteringstiltak kan iverksettes for sykepleierstillinger for årene 2018 og 2019.»

– Jeg er ikke glad for denne måten å gjøre det på. Ja, sykepleiere burde kanskje ha en høyere grunnlønn. Men at kommunene skal knive seg imellom med å tilby det ene og det andre oppå grunnlønna, det mener jeg er en utvikling som går i feil retning, sier Reisænen.

– Likevel gikk du inn for dette?

– Ja. Vi har egentlig ikke så mye valg når nabokommunen Vennesla har innført et tilskudd på 23 000. Da må vi nesten tilby det samme for å være attraktive. Vi har slitt med å få nok sykepleiere, og har måttet sette inn andre i sykepleiervakter, mens sykepleiere har bakvakt. Vi ønsker ikke å ha det slik, sier han.

Tror det har virket

Det gikk noen dager før Kathe Fidjeland hørte noe, men så fikk hun nyheten: Formannskapet klubbet gjennom 23 000 kroner i rekrutteringstilskudd til nyansatte sykepleiere i år og neste år – enstemmig vedtatt. 

– Sykepleiere må vi ha på vakt til enhver tid, med samhandlingsreformen tar vi imot dårligere pasienter, og både i hjemmetjenesten og på sykehjem blir det stilt tøffere krav til sykepleiere enn før. Jeg har hatt dette på agendaen lenge, og er glad for gjennomslaget, sier Fidjeland.

Nå er den ledige 80-prosentstillingen dekket opp.

– Jeg tror det er mye takket være tillegget på 23 000 kroner, sier Fidjeland.

Tillegget er bevilget for halvannet år fremover. Hvordan det blir etter det, holder hun åpent:

– Vi får se hvordan situasjonen er når vedtaket utløper i slutten av 2019, sier hun.



Fakta
Fakta om lokketilbud til sykepleiere i kommunene

Disse 162 kommunene tilbyr noe ekstra til sykepleiere

Sykepleien har gjennom flere kilder etterspurt informasjon om lokketilbud for å rekruttere sykepleiere i kommunene, og hva kommunene tilbyr sykepleiere over garantilønn.

MYLDER: Sykepleierne møter forskjellige tilbud ute i kommunene. Illustrasjon: Sissel Hagen Vetter/Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Sortland:
Frister sykepleiere med 60 000 kroner og flyttetillegg

Lavangen:
Synnév sa ja takk til 40 000 kroner og en uke ekstra ferie

Rådmannen i Lavangen: – Sykepleiermangelen fører til

kommunal kannibalisme 

Frøya:
Lokker sykepleiere med festivalbillett og nedbetaling av studielån 

Søndre Land:
Færre helger ga flere søkere i Søndre Land

Vefsn:
Utlysninger uten en eneste søker

Hattfjelldal:
Ga 100 000 til nyansatte – de andre sykepleierne fikk ingenting

Iveland:
Brevet som ga 23 000 kroner ekstra i Iveland

[[nid:70778 | Lokketilbud | Custom Embed Code]]

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse