fbpx Høyre: Ansatte som ikke vil vaksineres, kan ikke jobbe i helsetjenesten Hopp til hovedinnhold

Høyre: Ansatte som ikke vil vaksineres, kan ikke jobbe i helsetjenesten

Barn som har meslinger

Obligatorisk vaksinering av ansatte i helsetjenesten har ifølge Sveinung Stensland (H) bred tilslutning i Stortinget. Han mener det bør settes ut i livet så snart som praktisk mulig.

Høyres helsepolitiske talsperson mener at helsepersonell som ikke vil vaksineres, ikke kan arbeide i helsevesenet.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) uttaler dette til NTB etter at Folkehelseinstituttet onsdag meldte at det er bekreftet tre meslingtilfeller denne uka, ett av dem en helsearbeider. De tre smittede var alle uvaksinerte og ble smittet i utlandet.

De andre smittetilfellene er barn, og gjelder et søskenpar fra Oslo.

Obligatorisk vaksine

En helsearbeider fra Buskerud ble trolig smittet da vedkommende var på reise utenfor Norge. Helsearbeideren ble lagt inn på et sykehus på Østlandet etter å ha kommet hjem, men er nå utskrevet.

Stensland tar til orde for at ansatte som nekter å la seg vaksinere, ikke hører hjemme i helsetjenesten.

– Meslingutbruddet, der en av de smittede er helsepersonell, aktualiserer mitt forslag om obligatorisk vaksine for helsearbeidere, mener han.

Ifølge Stensland har forslaget bred tilslutning i Stortinget. Han mener det bør settes ut i livet så snart som praktisk mulig.

Flere kommuner jobber med å informere personer som kan ha vært i kontakt med den gjeldende helsearbeideren. Foreløpig er det ikke påvist flere sykdomstilfeller som stammer fra vedkommende.

Støttes ikke

Folkehelseinstituttet støtter ikke forslaget.

– Ikke sånn som situasjonen er nå. Vi ønsker at vaksinasjonen skal være frivillig, men anbefaler helsearbeidere å være vaksinert. Vi har en høy vaksinasjonsgrad i Norge, og vi har større tro på frivillighet enn tvang, sier Instituttets avdelingsdirektør Didrik Vestrheim til  NRK.

Han sier de aller fleste i Norge er vaksinert, men at det enkelte steder er grupper i befolkningen som ikke vil vaksinere seg eller barna.

– Det kan være overbevisningsgrunner, at de er skeptiske til vaksiner og det kan være at kunnskapen om vaksinen ikke har kommet godt nok fram, sier Vestrheim.

Han understreker hvor viktig det er å være beskyttet mot meslinger.

– Vi har foreløpig ikke indikasjon på flere tilfeller, men vil følge nøye med i tiden fremover, sier Vestrheim.

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med Folkehelseinstituttet om smitteoppsporing og informasjonsarbeid i forbindelse med disse tilfellene.

Smitter lett

– Det er dessverre ikke uventet at slike tilfeller oppstår. Meslinger smitter lett. Dersom man er uvaksinert og blir smittet på reise i utlandet, kan man ta smitte med tilbake til Norge, sier Vestrheim.

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen gis normalt ved 15-måneders alder, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

De fleste i Norge er vaksinerte mot meslinger etter at vaksinen ble innført, og det har vært få sykdomstilfeller de siste årene. Mindre utbrudd kan oppstå blant uvaksinerte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse