fbpx 21 315 tilfeller og 35 dødsfall av meslinger i Europa i 2017 Hopp til hovedinnhold

21 315 tilfeller og 35 dødsfall av meslinger i Europa i 2017

Bildet viser et kart over Europa.

Forekomsten har økt med 400 prosent, ifølge ny rapport.

Tirsdag samles helseministre fra Sør- og Øst-Europa for å diskutere vaksiner. I forkant av dette møtet slapp Verdens helseorganisasjons Europa-kontor oversikten om meslingtilstanden i 2017. Fra rekordlave 5273 tilfeller i 2016, var det 21 315 tilfeller i 2017.

– En tragedie

– Hvert eneste nye tilfelle av meslinger er en påminner om at uvaksinerte barn og voksne, uavhengig av hvor de bor, risikerer å få sykdommen og spre den videre til mennesker som kanskje ikke har mulighet til å vaksinere seg, sier Zsuzsanna Jakab, regiondirektør for Europa, i en pressemelding.

– Mer enn 20 000 tilfeller og 35 døde bare i 2017 er en tragedie vi ikke kan akseptere.

Mest i Romania, Italia og Ukraina

Bølgen av meslinger inkluderer store utbrudd, med 100 tilfeller eller mer, i 15 av regionens 53 land. Flest tilfeller er rapportert i Romania, Italia og Ukraina, med 5562 tilfeller i Romania, 5006 i Italia og 4767 i Ukraina. Også Hellas, Tyskland og Frankrike var blant landene med store utbrudd av meslinger i 2017.

Utbrudd i Göteborg

I Norge var det på nyåret stor oppmerksomhet rundt utbruddet i Göteborg, som startet i begynnelsen av desember 2017. Totalt 28 tilfeller er meldt her, det siste i januar 2018. Svenske helsemyndigheter sier nå at det er ytterst liten sjanse for at det kommer flere i akkurat dette utbruddet. Men både svensker, nordmenn og andre europeere risikerer å bli smittet så lenge viruset sirkulerer, mange ikke er vaksinert, og reisevirksomheten stor.

Oppfordring til helsepersonell

Norske helsemyndigheter har oppfordret helsepersonell til å sjekke om de er fullvaksinert, og å ta vaksine dersom de har usikker eller manglende immunitet. De som er født mellom 1960 og 1982, kan mangle beskyttelse, fordi det i denne perioden var nedgang i forekomsten av meslinger, slik at de mangler naturlig immunitet og vaksinasjonsprogrammet var ikke satt i system.

Blant de helsepolitiske talspersonene på Stortinget er det flertall for å pålegge helsepersonell vaksiner.

I 2017 ble det meldt ett tilfelle av meslinger i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Skal utrydde meslinger

På ministermøtet 20. februar står vaksiner på agendaen. I landene med flest utbrudd av meslinger har det blant annet vært utfordringer med nedgang i vaksinasjonsdekning, problemer med tilgang på vaksiner og sykdomsovervåkning.

Verdens helseorganisasjon ser vaksiner som et viktig forebyggende tiltak. Målet er å utrydde meslinger i minst fem regioner innen 2020.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse