fbpx Oppfordrer ansatte til å la seg vaksinere mot meslinger Hopp til hovedinnhold

Oppfordrer ansatte til å la seg vaksinere mot meslinger

Bildet viser Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Oslo universitetssykehus oppfordrer ansatte med usikker immunitet til å vaksinere seg.

Det er utbrudd av meslinger i Göteborg. To nye tilfeller er bekreftet i dag  Göteborgs-Posten melder at det er mistanke om at smitten har spredd seg til to andre län (fylker).

I Norge oppfordrer Oslo universitetssykehus (OUS) alle ansatte om å vaksinere seg, dersom de tidligere ikke er vaksinert eller har hatt meslinger. Et rundskriv ble sendt sent i går.

Oppfordring til alle ansatte

– Ansatte kan kontakte arbeidsmiljøavdelingen på bestemte dager, enten ved drop in eller avtale, sier overlege Ragnhild Raastad ved Avdeling for smittevern på OUS.

Arbeidsmiljøavdelingen har underavdelinger både på Ullevål, Aker, Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I tillegg kan ansatte kontakte avdelingens hovedkontor.

Hun sier det er en generell oppfordring til alle ansatte i helsevesenet om å være immun mot meslinger.

– Meslinger er såpass smittsomt at vi anbefaler vaksinasjon også av personell uten direkte pasientkontakt for å unngå å spre smitten innover i sykehuset, sier hun.

– En påminner

I Sverige er 15 mennesker nå bekreftet smittet med meslinger. De fleste etter kontakt med helsevesenet, for eksempel ved at de har sittet i et venterom. Helsemyndighetene ser det som sannsynlig at det vil komme flere tilfeller siden såpass mange er eksponert, ifølge Aftonbladet.

Ragnhild Raastad sier Oslo universitetssykehus ikke er bekymret for at smitten vil spre seg fra Göteborg til Oslo. Men ser dette som en viktig påminner om at ansatte bør være vaksinert mot meslinger.

– Men dette utbruddet kunne like gjerne skjedd her, sier hun.

– Det typiske er at smitten kommer via en som har vært i utlandet, og så blir den spredd videre til dem som ikke er immune mot sykdommen. Kommer smitten inn i sykehuset, er for eksempel små barn utsatt fordi vaksinen ikke gis før ved 15 måneders alder. Det er også pasienter som av medisinske grunner ikke kan ta vaksinen.

Alle kjenner ikke egen immunitet

Hennes kollega, overlege Egil Lingaas, sa til Aftenposten i går at han mener det er en moralsk plikt for helsepersonell å vaksinere seg. Raastad vil ikke gå så langt, og viser til at vaksiner er frivillig i Norge.

– Jeg tror på tilgjengelighet og informasjon, sier hun.

– Vi må gjøre det enkelt å ta vaksinen. Jeg tror at helsepersonell flest vil gjøre det beste for pasientene, men alle er kanskje ikke klar over at de kan mangle immunitet.

Ikke farlig å ta vaksinen

Før 1960 var meslinger så vanlig i Norge at praktisk talt alle ble smittet. Derfor regner man med at de født før 1960 er naturlig immune mot sykdommen. Men etter at vaksinen mot meslinger kom i 1969, ble meslinger mindre vanlig og færre ble smittet. Dermed ble færre naturlig immune, samtidig som ikke alle fikk vaksine. Vaksinasjonsdekningen steg betraktelig da MMR-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1983. Derfor er det særlig de som er født mellom 1960 og 1982 som bør sjekke om de har fått vaksine eller har vært syke.

– Er man i tvil om man hatt meslinger eller blitt vaksinert, anbefaler vi vaksine, sier Raastad.

– Da gir vi én dose og det er ikke farlig å få vaksinen selv om man skulle ha vært syk, blitt vaksinert eller delvis vaksinert tidligere.

Legevakt og tannhelsetjeneste

I Oslo er det kanskje mest sannsynlig at en som er smittet med meslinger vil oppsøke legevakt.

Smittevernoverlege i Oslo kommune Tore W. Steen, sier at også de vurderer å organisere et tilbud om vaksine. 

– Vi tenker da på ansatte på legevaktene og i tannhelsetjenesten, der man møter veldig mange barn og unge, sier han.

Oslo kommune hadde senest i 2011 utbrudd av meslinger med til sammen 24 tilfeller. Flere av barna som ble smittet i dette utbruddet var mest sannsynlig smittet på venterommet på Oslo legevakt.

Vurderer i Østfold

Ved Sykehuset Østfold, som geografisk ligger nærmere Göteborg, er det foreløpig ikke satt i gang konkrete tiltak. Men sykehuset opplyser at det sannsynligvis vil følge OUS og gå ut med en oppfordring til medarbeidere om å vaksinere seg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse