fbpx Alternative behandlere har drevet ulovlig markedsføring Hopp til hovedinnhold
Forbrukerombudet:

Alternative behandlere har drevet ulovlig markedsføring

21 alternative behandlere har fått beskjed om å fjerne eller endre ulovlig markedsføring.

Forbrukerombudet har hatt tilsynsaksjoner mot 65 aktører som tilbyr alternativ behandling. 21 av disse har nå fått påbud om å fjerne eller endre ulovlig markedsføring av sine tjenester.

Aksjonen ble varslet tidligere i år.

Statens helsetilsynet har samtidig sjekket 42 aktører i alternativbransjen. De er foreløpig ikke ferdig med gjennomgangen av sakene.

– Sårbar situasjon

– Personer som er syke eller har dårlig helse er i en sårbar situasjon. Derfor er det viktig at alternative behandlere ikke gir inntrykk av behandlingen virker mot konkrete sykdommer, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en pressemelding.

Til avisen Vårt Land sier hun at selv om det er nedslående at aktører ikke følger loven, er de glade for at de denne gangen ikke fant mange tilfeller hvor aktørene hevdet de kunne kurere alvorlige og livstruende sykdommer som kreft.

Forbrukerombudet varslet tidligere i år at de ville se nærmere på hvordan alternative behandlingsformer blir markedsført, og om aktørene lover mer enn de har grunnlag for. Ombudet har gått gjennom alternativbehandlernes Facebook- og nettsider.

Fakta
Hva definerer lovverket som alternativ behandling?

Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell. Behandling som utøves i helse- og omsorgstjenesten eller av autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helse- og omsorgstjenesten.

Når alternativ behandling utøves i helse- og omsorgstjenesten eller av autorisert helsepersonell, gjelder også helsepersonelloven. 

Kilde: Lovdata: Lov om alternativ behandling

Skal være nøkternt og saklig

Det skal kun gis en nøktern og saklig beskrivelse av virksomheten og det skal ikke hevdes at behandlingsformer har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser, ifølge forskriften om markedsføring av alternativ behandling av sykdom.

Alternative behandlere kan heller ikke markedsføre behandlingsformer som de ikke har lov til å utøve eller behandle.

Les mer:Milliarder til alternative behandlere

Ingen åndelige helbredere

Både akupunktører, refleksologer, naprapater, hypnotisører og healere står på listen over behandlere som har fått påpakning. Men ingen tilbydere av åndelig helbredelse står på listen, ifølge Vårt Land.

– Jeg forstår at folk reagerer på tilfeller hvor man får løfter om helbredelse mot betaling. Men trossamfunn faller utenfor definisjonen av næringsvirksomhet, som er det området vi fører tilsyn med, sier Elisabeth Lier Haugseth til avisen.

Flere av utøverne ombudet har tatt opp sak mot, har alt meldt tilbake at de kommer til å endre den ulovlige markedsføringen, ifølge Forbrukerombudet.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse