Helsesøsterleder: - Bør være aldersgrense for alternativ behandling av barn

Bildet viser Kristin Sofie Waldum-Grevbo
LITE FORSKNING: - Det er lite forskning på mange alternative behandlingsmetoder, og vi vet lite om skadevirkningene av behandlingene som tilsbys, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

40.000 barn ble tatt med til alternative behandlere i fjor. Det bekymrer helsesøsterleder Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

- Tilbudene om alternativ behandling til barn popper opp som paddehatter. Det bør vurderes en aldersgrense for ikke-dokumentert behandling av barn, og det bør i tillegg være et lovverk begrenser muligheten til å markedsføre alternativ behandling til barn, sier Waldum-Grevbo.

Forbud i Sverige

I Sverige er det forbudt å gi alternativ behandling til barn under åtte år. I Norge er dette lov. I 2016 ble 40.000 tatt med til alternativ behandler. Det skriver avisen Vårt Land.

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse fra Nafkam. 

Redd for over- og underbehandling

- Det er lite forskning på mange alternative behandlingsmetoder, og vi vet lite om skadevirkningene av behandlingene som tilbys. At foreldre tar barna til alternativ behandling kan også forsinke nødvendig behandling i helsevesenet, sier Waldum-Grevbo.

På den andre siden er hun bekymret for at barn blir overbehandlet - og vant til å betale masse penger for å få hjelp til helt normale tilstander.

Må gå i dialog med foreldrene

- Det er utfordrende for mange foreldre å forholde seg til mengden av altenative behandlingstilbud. Som helsepersonell må vi gå i dialog med foreldrene og snakke om hva det innebærer at noe har dokumentert effekt, og hva det kan innebære å velge ikke-godkjente behandlingsformer for barnas plager, sier hun.

- Refleksjon og diskusjon, ikke pekefinger, er veien og gå, tror jeg. Men dette er et tema som bekymrer meg, og som vi i helsesøstergruppa har fulgt med på over tid, sier hun.

Les også:

Brukte 3 milliarder på alternative behandlere

Forbrukerombudet gransker helsepåstander

Punkterte lunge, fikk erstatning

 

 

 

Les også: