Ville ikke bli vasket av medstudenter
– Det handler om å ha kontroll over egen kropp, sier sykepleierstudent Gyda Ulrike Løken Sirseth. Hun snakker om retten til å få slippe å kle av seg og bli vasket på skolen.
«Sykepleierstudent Gyda Ulrike Løken Sirseth (23) er sjokkert over at det er obligatorisk med kroppsvask av medelevene», meddelte TV2 den 21. oktober.
Sirseth er førsteårsstudent på sykepleiestudiet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
«Det føltes som en invasjon av kroppen», sa hun på tv. Hun mener at de som ikke vil bli vasket av medstudentene sine, skal få fritak.
«Det gir vi ikke», sa Unni Hembre, instituttleder på HiOA. Kravene om slik vask varierer på landets skoler. TV2 viste at i Haugesund bruker studentene kun dukker for å øve seg.
Selvskading og sjenanse kan hemme
– Hvorfor vil du ha fritak?
– Fordi noen studenter kan ha problemer med å la seg vaske av medstudenter. Noen sliter etter misbruk og selvskading, noen har arr. Eller de er kanskje bare veldig sjenerte. Jeg syns ikke man skal måtte kaste klærne som student hvis man ikke ønsker det selv, sier Gyda Ulrike Løken Sirseth til Sykepleien.
– Hvorfor ville ikke du bli vasket av medstudenter?
– Jeg kommer ikke til å diskutere min personlige historie. Man skal ikke måtte utlevere seg hvis man ikke har lyst. Det kan bli brukt mot deg. Det er en prinsippsak.
– Lærer ikke empati på en time
– Er det ikke nyttig å kjenne på kroppen hvordan det er å bli vasket?
– Alle har vært pasient og vet noe om hvordan det er. Det er noe helt annet å være student enn pasient hos legen eller på sykehuset. Empati har ikke noe med saken å gjøre. Om du har psykopatiske trekk, lærer du ikke å være empatisk på den ene timen.
– Bør alle slippe denne vasken?
– Hvis folk ikke har problemer med det, er det fint å øve på hverandre. Mange syns det er greit å kle av seg. Men ikke tro at du vet hvordan det er for andre. Alle har sitt univers. Det handler om å ha kontroll over egen kropp, også som student.
Blogget fordi hun var frustrert
– Fikk du slippe å bli vasket?
– Nei, så jeg gjennomførte for å få godkjent denne delen av undervisningen. Det står ikke noe sted at vi skal kle av oss. Hvis skolen mener vi må det, burde det stå spesifikt på nettsiden. Det står bare at vi skal øve på hverandre. Dette er jo et religiøst spørsmål også.
– Hvordan kom du på tv?
– Etter hendelsen på skolen hadde jeg behov for å få ut litt frustrasjon og skrev om det på bloggen min. Etterpå ble jeg kontaktet av TV2.
Sykepleierforbundet støtter henne
– Hvordan har skolen håndtert ditt budskap?
– De tråkker dypere og dypere i salaten. Jeg er nå blitt innkalt til skikkethetsvurdering. Jeg gjør jo dette fordi andre skal få slippe det jeg opplevde. Man kan fint klare å vaske en pasient selv om man selv ikke vil kle av seg.
– Du får støtte av Sykepleierforbundet?
– Ja, men det virker ikke som lederne på skolen bryr seg om det.
Fint å øve på dukker
– Hva syns du om å øve på dukker?
– Syns det er fint. Da kan man konsentrere seg om de basale prosedyrene. Jeg syns ikke man skal bli tvunget til å bli satt sprøyte på heller. Må man gjennomgå et kirurgisk inngrep for å kjenne hvordan det er? Skal vi sette kateter på hverandre?
– Hva sier medstudentene?
– De er helt sjokkerte og syns synd på meg. Jeg har muslimske venninner som ikke ville kle av seg, men de turte ikke si fra.
Mater hverandre
– Hva gjør dere ellers når dere øver på hverandre?
– Mater hverandre med bind for øynene og pusser tennene på hverandre, blant annet. Jeg skjønner at det har en viss læringsverdi å øve på hverandre, men blir det vanskelig for noen, må man ha en viss takhøyde.
– Hvor går grensen for hva du kan blogge om fra studiet?
– Det er ikke aktuelt å gå på akkord med ytringsfriheten. Jeg skriver ikke om pasienter og henger ikke ut folk med navn, sier Gyda Ulrike Løken Sirseth.
Les også: - Studenter kan ikke pålegges å vaskes
0 Kommentarer