fbpx Tidligere abort med piller Hopp til hovedinnhold

Tidligere abort med piller

Bildet viser hvite piller.

Medikamentell abort har gjort at det er kortere ventetid på abort og abortene tas tidligere enn før.

I løpet av 16 år er metoden for å ta abort endret fra kirurgi til medikamenter. Gynekolog Mette Løkeland kaller det en suksesshistorie, ifølge Kilden informasjonssenter for kjønnsforskning.

Hun disputerte nylig for en doktorgrad om bruk av medikamentell abort i Norge.

8 av 10 før utgangen av uke 9

Ventetiden for å få abort sank med fire dager mellom 1998 og i dag. Nå venter kvinner i snitt 7 dager på å få ta abort, mot 11 i 1998.

Abortene tas også tidligere i svangerskapet. I 1998 ble under halvparten utført innen utgangen av svangerskapsuke 9, mot 8 av 10 i dag.

Fornøyde med metoden

Ved medikamentell abort får kvinnene ett medikament på sykehuset og tar et annet hjemme. Utstøtelsen av fosteret skjer hjemme. De som har vært kritiske til metoden, har fryktet at det kan være ensomt og traumatisk og at kvinnene ikke får helsehjelp de trenger. Men flere enn 9 av 10 Løkeland spurte sa de var fornøyde med metoden. 

Mulig å velge kirurgi

Hun understreker overfor Kilden at det er snakk om et selektert utvalg, fordi det var kvinner som hadde valgt å delta i studien og valgt medikamentell abort. 

Løkeland sier likevel at det er viktig at kvinner som ønsker kirurgisk abort får muligheten, selv om medikamentell abort er mer skånsomt for kroppen og den anbefalte abortmetoden på norske sykehus i dag. 

Mer legekapasitet

Ved medikamentell abort har sykepleiere i økende grad ansvar for behandlingen. Løkeland sier til Kilden at det frigjør legekapasitet til andre oppgaver og til andre pasientgrupper.

Jordmødre positive

– Innføring av medikamentell abort er positivt for de kvinner som ønsker å ta abort så tidlig i graviditeten som mulig, sier Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet NSF.

– Kvinner rapporterer også at de er fornøyd med metoden, på tross av at flere opplever moderate til sterke smerter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse