fbpx På vei mot et tøffere arbeidsmarked Hopp til hovedinnhold

På vei mot et tøffere arbeidsmarked

Inngangen til det nye året kan være starten på et tøffere arbeidsmarked. Arbeidsgivere er skeptiske til å øke bemanningen neste år, samtidig vil arbeidsministeren åpne for lengre midlertidig ansettelse.

ManpowerGroup har tatt temperaturen på arbeidsmarkedet siden 2003 ved å spørre et representativt utvalg norske arbeidsgivere om de skal oppbemanne eller nedbemanne i det kvartalet vi skal inn i.

Av arbeidsgiverne som deltok i undersøkelsen svarer 7 prosent at de forventer en økning i bemanningen, 6 prosent forventer nedbemanning og 86 prosent planlegger samme bemanningsnivå som i dag. Så lav optimisme må vi tilbake til finanskrisen i 2009 for å finne. Mest forsiktig er arbeidsgiverne innenfor offentlig sektor, med en negativ prognose.

Midlertidig ansatt

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp)la fredag fram lovforslag om endringer i arbeidsmiljøloven og sosialtjenesteloven. Regjeringen foreslår en generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil ett år.

Regjeringens forslag åpner for at bedriftene kan ha 15 prosent av arbeidsstokken i midlertidige ansettelser. Det kommer i tillegg til de 10 prosent som i dag har midlertidige kontrakter etter nåværende regelverk.

Unio, LO og YS frykter at en firedel av alle ansatte kan bli gående på midlertidige kontrakter. Dette vil ha en rekke negative konsekvenser ifølge arbeidstakersammenslutningene.

Arbeidstakere som har vært ansatt i underkant av ett år, får ikke opptjent pensjon og arbeidsgiver vil spare pensjonskostnader. Midlertidig ansatte organiserer seg i svært liten grad, og tør ikke stå opp mot arbeidsgivere i frykt for ikke å få ny kontrakt. Kvinner er redde for å bli gravide, og enda mer redde for å si ifra om de er gravide om kontrakten er på vei til å gå ut.

Lover kamp

LO vedtok mandag to timers generalstreik mot regjeringens forslag. Andre sammenslutninger som Unio og YS har også varslet at de vil vurdere streik. I går lammet YS-forbundet Parat norske flyplasser i en time.

Lover generalstreik i januar mot regjeringens forslag om økt mulighet til midlertidige ansettelser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse