fbpx Konkurransedyktig offentlig lønn! Hopp til hovedinnhold

Konkurranse­dyktig offentlig lønn!

Tre utvalg har slått fast: Hvert år taper offentlig sektor i lønnsutvikling sammenlignet med frontfaget Stein Lier Hansen har ansvaret for.

Forhandlerne i offentlig sektor hadde knapt fått overlevert kravene sine før administrerende direktør Stein Lier Hansen fra Norsk Industri (NHO) var ute og advarte; offentlig sektor må ikke bli lønnsledende, og offentlig ansatte må sette pris på de godene de ellers har, som jobbsikkerhet, pensjon, studiepermisjoner med mer. Iallfall er det slik det framstilles i VG lørdag 5. april.

Tre viktige utvalg har slått fast at offentlig sektor, og særlig kommunesektoren, hvert år taper i lønnsutvikling sammenlignet med det området Lier Hansen har ansvaret for. Holden III-utvalget skulle se på erfaringer med lønnsdannelsen i Norge, TBU – det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene – utarbeider grunnlagstall foran tariffoppgjøra og TBSK – beregningsutvalget for lønnsoppgjørene i kommunesektoren – utarbeider mer spesifisert statistikk for kommunal sektor. Alle disse tre slår fast at kommunesektoren systematisk sakker akterut i forhold frontfaget – som er Stein Lier Hansens ansvarsområde. På fem år har kommuneansatte fått 29 000 kroner mindre i lønnsutvikling enn de i Lier Hansens område. Velferdsstatens førstelinje, de kommuneansatte, blir neppe lønnsledende om de ved årets oppgjør får retta opp deler av denne skjevheten.

Lier Hansen viser i VG-oppslaget til at vi har lønnsoppgjør hvert år og «skulle det oppstå skjevheter ett år, er det ikke noe problem å justere dette allerede året etter». Her tar Stein Lier Hansen grundig feil, og både Holden III, TBU og TBSK viser at det er denne mekanismen som IKKE fungerer for de offentlig ansatte. I 2000 lå statsansatte 59 000 kroner lavere i lønn enn de i industrien, i 2013 var denne forskjellen 120 689 kroner.

Stein Lier Hansen skyter heller ikke blink når han viser til «alle de andre godene» offentlig ansatte har. Også i offentlig sektor svekkes etter hvert verdien av pensjonene, her ved levealdersjustering og underregulering (indeksering) med 0,77 prosent. Også i offentlig sektor legges arbeidsplasser og virksomheter ned, de omorganiseres, privatiseres og konkurranseutsettes.

Dagbladet hadde 12. mars et oppslag om mangel på fagfolk i det offentlige; helsesektor og oppvekstsektor vil om kort tid stå overfor store utfordringer. Allerede i dag mangler vi 6 000 barnehagelærere. I Finnmark vil vi trenge over 500 lærere de neste åra – og i fjor ble det uteksaminert 6 fra fylkets lærerutdanningsinstitusjon.

Selvsagt er lønn et viktig rekrutteringstiltak, og det må vi tillate oss å bruke også i det offentlige. Offentlig sektor står for den infrastrukturen som alle sektorer er avhengig av, også Stein Lier Hansen og NHO. Både industrien og servicenæringen bygger på velfungerende velferdstjenester, og dette er det de offentlig ansatte som yter. De fortjener ei konkurransedyktig lønn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse