Bodil H. Blix
ProfessorInstitutt for helse- og omsorgsfag, UiT Norges arktiske universitetInnlegg av Bodil H. Blix som professor:
Politikere – lær av sykepleierne
Det er umulig å trøste hvis man ikke vil se lidende mennesker i øynene og høre fortellingene deres. Og det er umulig å trøste hvis man er mer opptatt av selv å fortelle, skriver professor Bodil H. Blix.
– Erfaring er ikke noe man har, men noe man gjør
Pandemien har tydeliggjort at vi må utdanne flere sykepleiere. Jeg håper vi fremover kan snakke mer om hvordan disse sykepleierne skal utdannes.
– Hva er forskjellen på Lady Gaga og norsk eldreomsorg?
– Jeg ønsker meg en helse- og omsorgstjeneste som sier «I gotcha», og jeg ønsker meg et samfunn der gamle mennesker, med like trygg forvissning som Liza Minnelli, kan svare «I know», skriver innleggsforfatteren.
Innlegg av Bodil H. Blix som fast spaltist:
Hva i himmelens navn er det som foregår, damer?
Unge kvinner lar seg i økende grad påvirke av trender fra sosiale medier som utfordrer tidligere generasjoners kvinnekamp. Tradwives og naturlig prevensjon er nå en del av Tiktok-bølgen, som flere følger uten refleksjon over konsekvensene.
Hva har ordfører Ingebrigtsen til felles med Amrit Kaur og Kellyanne Conway?
Det ligger et dypt alvor under den alternative omgangen med fakta. For hvor er vi på vei når det ikke lenger betyr noe om ting vi sier, er sant eller ikke, så lenge de har ønsket effekt?
Dette er min solidaritetserklæring og mitt fakkeltog for dem som aldri hever røsten
Jeg håper at de som er satt til å ta ansvarlige beslutninger midt i alle kamper og omkamper, blant flammende fakler og lokal- og opposisjonspolitikerappeller, ikke glemmer at det finnes folk som aldri roper.
Jeg lover aldri å bli så historieløs og blind for privilegier at jeg tar velferdsstaten for gitt
Aslaug døde av en sykdom som det i dag finnes effektiv behandling for. Hva ville hun tenkt hvis hun fikk vite at grupper av befolkningen, 70 år senere, ville demonstrere utenfor det norske Stortinget for å markere motstand mot vaksinering og forebyggende tiltak mot en global pandemi?
Eldreomsorgens «fifteen minutes of fame» er over for denne gang. Hva nå?
Jeg har diagnostisert helse- og omsorgstjenestene med hjernemangelanemi. Og jeg har konkludert at oppgaveforskyving og flere varme hender er en like dårlig medisin mot hjernemangelanemi som årelating og håndspåleggelse er mot jernmangelanemi.
Vi må utdanne tenkere. Det er et spørsmål om liv og død
Vi trenger utdanning som skaper rom for forbløffelse minst like ofte som den leder mot svar og skråsikkerhet, skriver Bodil Hansen Blix.
Det var den høsten aldringen fikk sine «15 minutes of fame»
Jeg beskylder på ingen måte mine egne tidligere studenter, eller andre studenter, for å ha spesielt dårlige holdninger til gamle mennesker. Jeg tror snarere studentenes preferanser er et uttrykk for mer generaliserte holdninger i samfunnet.
– Alderdommen skal leves, ikke presteres
Det er sannelig ikke småtteri våre gamle medborgere får ansvar for – de må ta vare på seg selv for å berge velferdsstatens bærekraft.