fbpx – Sommerstengte fødeavdelinger er en uhørt praksis, sier jordmorleder Hopp til hovedinnhold

– Sommerstengte fødeavdelinger er en uhørt praksis, sier jordmorleder

Bildet viser Hanne Charlotte Schjelderup

Jordmorleder slår alarm om det hun kaller «rovdrift på jordmødrene». – Våre jordmødre har varslet ledelsen om uforsvarlig drift flere steder.

Leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet NSF er bekymret for fødetilbudet til gravide i sommer.

– Vi ser svært alvorlig på at våre jordmødre har varslet ledelsen om uforsvarlig drift flere steder. Vi får også melding om masseoppsigelsene, og ikke minst hvordan våre fagfolk blir behandlet i sykehusene, oppsummerer hun.

Schjelderup mener sommerstengte fødeavdelinger er en uhørt praksis.

– Sommeren er høysesong for fødsler. Vi stenger ikke akuttmottak om sommeren. Fødsler er akutte hendelser og jeg minner om at én av ti fødekvinner opplever komplikasjoner.

Ikke tid til mat eller pause

Schjelderup forteller at hun får mange tilbakemeldinger fra jordmødrene rundt omkring. 

Jordmorlederen har sendt Sykepleien et utvalgt knippe meldinger hun har fått:

«Arbeidspresset er for høyt. En får ikke hentet seg inn mellom vaktene, noe som går ut over søvn og helse. Mye hodepine og utmattelse etter jobb.» 

«Vi er for få jordmødre på vakt i forhold til antall fødekvinner og fødestuer på avd. Det er leit og ikke alltid kunne yte den hjelpen og tilstedeværelsen jeg og vi ønsker.»

«Jeg eier en 100 prosent stilling, men jobber redusert. Det er også tungt å løpe rundt en hel vakt uten ordentlig pause, eller tid til å spise i det hele tatt!» 

«Vi er helsepersonell som jobber med mennesker hver eneste dag. Ikke har vi bare ansvar for det medisinske, men vi skal være til stede for fødekvinnen emosjonelt og fysisk. Til tross for dette har vi ledere som ikke ser oss. Det er ingen rom for pauser, eller avkopling, det er en forventning om å gå doble vakter, eller dra hjem for å komme tilbake på natt igjen. Det er ingen som bryr seg om oss som mennesker. Det oppleves som om vi får lite tilbake for den jobben vi gjør.»

– Forbud om innleie av vikarer må oppheves

– Hva er det viktigste tiltaket som kan bedre situasjonen? 

– Det drives rovdrift på jordmødrene, sier Schjelderup og utdyper:

– Flere fødeavdelinger har fått beskjed om at de ikke får leie inn jordmorvikarer. Dette forbudet må oppheves med en eneste gang. Kutt og økonomihensyn skal aldri gå på bekostning av en forsvarlig driftet helsetjeneste og et trygt fødetilbud.

Hun mener pasientsikkerheten er truet. 

– Jordmorforbundet NSF forventer at helseminister Vestre griper inn og tar styring med strakstiltak for å sørge for en forsvarlig fødselsomsorg. Finansieringsmodellen må endres slik at kuttene i livsviktig kvinnehelsetilbud opphører. 

Hovedtillitsvalgt Kjetil Bjørdal ved Ålesund sykehus sier til Sykepleien at føde- og barselavdelinger er ett av sykehusene som sliter med å sikre nok jordmorkompetanse.

– Per i dag er fire vikariater lyst ut for andre gang – uten søkere. Disse stillingene skulle vært besatt fra april, forteller Bjørdal.

Fødetilbud i Nord

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) opplyser at gravide med termin i stengeperiodene vil motta både skriftlig og muntlig informasjon om hvordan de skal forholde seg.

I stengeperiodene vil UNN etablere følge- og vurderingsberedskap ved begge sykehusene. Denne beredskapen inkluderer:

  • Jordmor i døgnkontinuerlig vakt som vil kunne vurdere kvinner i fødselsforløpets startfase
  • Lokale vurderinger av akutte situasjoner som spørsmål om vannavgang, blødninger eller for tidlige rier
  • Bistand til beslutninger om transportbehov (egen bil eller ambulanse)

Ved mottak av fødende samme dag som stengeperiodene begynner, vil helsepersonell gjøre individuelle vurderinger om hvor det er mest hensiktsmessig å føde. Pasienter som føder rett før stengeperioden og har behov for lengre barselopphold, kan bli overflyttet til den fødeavdelingen som er åpen.

Helgelandssykehuset

Basert på tidligere års praksis kan Helgelandssykehuset også i 2025 gjennomføre vekselvis stenging av fødeavdelingene. Tidligere har følgende mønster vært praktisert:

  • Fødeavdeling Mo i Rana: Stengt i en fireukersperiode fra slutten av juni til midten av juli
  • Fødeavdeling Sandnessjøen: Stengt i en fireukersperiode fra midten av juli til midten av august
  • Fødestue Brønnøysund: Stengt i juli

Helse Midt-Norge

Fødeavdelingene i Kristiansund og Molde har tidligere praktisert vekselvis sommerstenging. Med det nye fellessykehuset for Molde og Kristiansund, er det uklart hvordan fødetilbudet vil organiseres denne sommeren. 

For St. Olavs hospital og Helse Nord-Trøndelag har det tidligere ikke vært sommerstengte fødeavdelinger. Det er i skrivende stund uklart hva de vil gjøre i sommer.

Helse Vest

Helse Vest har tidligere opplyst at de ikke planlegger sommerstengte fødeavdelinger, men opprettholder tilnærmet normal drift gjennom sommeren ved sine fødeinstitusjoner. Det er ingen indikasjoner på at dette skal endres i år.

Kilder: UNN, NRK, Stortinget, Sykepleien

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Meg

1 day 1 hour siden

Føden på Gjøvik sykehus har vært sommerstengt i over et år nå. Ta gjerne med dette i oversikten.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse