fbpx Vi har fått et nytt fenomen: sykepleierinfluensere Hopp til hovedinnhold

Vi har fått et nytt fenomen: sykepleierinfluensere

Bildet viser sykepleierstudent Stella Braathen-Reif under praksisstudier

Sykepleiere på Tiktok deler både råd og advarsler – og påvirker hva unge velger å studere.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Influencer er et ord jeg vil tørre å påstå at nærmest hele den norske befolkningen har blitt kjent med. Vi finner dem på Instagram, Twitter, Snapchat, på nyhetene og ikke minst på Tiktok – en kanal særlig brukt av min generasjon, generasjon Z. Influenserne har blitt en naturlig del av hverdagen vår, og de påvirker mer enn vi kanskje liker å tro.

De forteller oss hva vi burde ha på oss, hva vi burde spise, hvor vi bør dra på ferie – og nå også hva vi burde velge å utdanne oss til. I dag finnes det influensere som retter seg spesifikt mot ulike yrker. Blant disse har vi fått et nytt fenomen: egne sykepleierinfluensere.

Til hjelp eller hinder?

Disse influenserne deler erfaringer, tips og råd, som for eksempel hvordan man bør lese til anatomieksamen, hvordan man skal opptre i praksis – og hvilke rettigheter og krav vi som studenter har. De bidrar med innsikt og støtte, og de gir mange et realistisk bilde av studiet og yrket. Slike personer påvirker trolig både meg og mine medstudenter, bevisst og ubevisst, og ikke minst påvirker de dem som enda ikke har begynt på utdanningen.

Det dukker nemlig stadig opp videoer av sykepleiere som advarer unge mot å velge yrket. En av videoene som sirkulerte i god tid før søknadsfristen for høyere utdanning gikk ut 15. april, inneholdt et tydelig budskap: Å bli sykepleier betyr å gå inn i et yrke med uholdbar arbeidsbelastning, høyt sykefravær og lav lønn sett opp mot ansvaret. I videoen ble det også oppfordret til å heller søke på utdanninger innen HR, økonomi og IT – der lønnsutsiktene er bedre og hverdagen kanskje mer forutsigbar.

Delte meninger og kraftige reaksjoner

Kommentarfeltet under videoen er delt. Noen reagerer sterkt på det de oppfatter som skremselspropaganda om det de kaller «verdens beste jobb», mens andre kjenner seg igjen. En skriver: «Hovedtemaet for meg og kollegene mine er hvilken annen utdanning vi heller skulle valgt.» En annen kommenterte: «Jeg vil bli anestesisykepleier, men hele Tiktok sier jeg bør velge noe annet.»

Den siste kommentaren fikk meg til å stoppe opp og tenke. Kan Tiktok påvirke søkertallene til sykepleierutdanningen? Hvor stor rolle spiller slike videoer i valg unge mennesker tar om fremtiden sin? Videoene har ofte tusenvis av likes, så det er tydelig at budskapet når bredt ut. 

Kritikk er viktig, men balanse trengs

Det er kanskje naivt og litt rart av meg å stille spørsmål ved kritikken i et yrke jeg enda ikke er ferdigutdannet i. Det er åpenbart at sykepleiere fortjener bedre arbeidsforhold og høyere lønn. Likevel tror jeg ikke lave søkertall vil løse utfordringene i en allerede presset bransje. Faktisk kan det gjøre situasjonen verre.

Det er viktig å informere kommende sykepleiere, slik som meg, om hva som venter oss. Men jeg tror det er minst like viktig å vise frem de gode sidene ved yrket – det som gjør at tusenvis av sykepleiere hver dag møter opp på jobb, strekker seg langt for pasientene sine og til og med gleder seg til arbeidsdagen. De historiene må også bli fortalt. Kanskje kan også de være med på å påvirke i riktig retning?

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Linda

Sykepleier
1 day 5 hours siden

Det er både gode og utfordrende ting med sykepleier yrket. Ansvaret er enormt og arbeidstidens i helse vet man ikke er a4.
Jeg var en stor tilhenger av rekruttering til yrket, nå er jeg mer forsiktig da jeg selv begynner og bli eldre og når vi ikke blir ivaretatt så sliter det både fysisk og psykisk i dette yrke. Så man skal tenke seg om når man velger yrke uansett

Robert Kotcho

Sykepleier
1 day 4 hours siden

Veldig fint å se sykepleierstudenter som engasjerer seg. Jeg tror de fleste som utdanner seg som sykepleier elsker å være sykepleier. Å være sykepleier er det fineste du kan være, og den utdanningen kan en utvikle seg innen flere felt. Men det sykepleiere, gjerne på tik tok belyser, er lønns- og arbeidsforholdene som ikke er optimale nok.

Vi må erkjenne at vi må slutte og romantisere og glorifisere helsesektoren, som jeg får inntrykk av med det innlegget ønsker å forsøke på. Det er allerede god balanse på tiktok der det fremmes det fine med å være sykepleier eller helsepersonell.

Men vi er nødt til å kalle en spade for en spade. Et godt eksempel er å sette rampelys på problemstillinger f.eks uverdig eldreomsorg. Den type innsikt hadde jeg ikke før jeg gikk inn i helsesektoren, og heller ikke full forståelse for som sykepleierstudent. En kan ikke relatere seg til det å være sykepleier, før en faktisk jobber som sykepleier.

Folk har faktisk godt av å kjenne til hva en går til, slik at en ikke investerer utdanning i noe de ikke vil jobbe i uansett. Hva er vits med å ta bachelorutdanning i sykepleierutdanning for så droppe ut etter to år. Det er ikke bærekraftig for Norge, eller individet. Her er fakta basert på ulike rapporter som er offentlig tilgjengelig på godt og vondt:
1. Det oppgis høy arbeidsbelastning - både fysisk og psykisk.
2. Sykefraværet er skyhøyt. Og da snakker vi ikke om egenmeldinger, men legemeldte sykefravær. Det skyldes i stor grad arbeidsforhold som gir plager
3. 1/5 sykepleiere slutter innen det har gått 10 år i yrket.
4. Sykepleiere er generelt dårlig vernet når det kommer til sikkerhet.
5. Sykepleiere har dårligere lønnsvilkår enn andre mannsdominerte yrker. Flere mannsdominerte yrker holder med kun VGS utdanning, så tjener de like bra som sykepleiere når det kommer til grunnårslønn.
6. Blir du skadet på jobb er det lav sjanse for at du får godkjent det som yrkesskade, eller yrkessykdom.
7. Planlagt bemanning versus faktisk bemanning har stort sprik. Flere sykepleiervakter erstattes med helsefagarbeidere og assistenter. Det fører også med seg økt arbeidsbelastning.
8. Det er stort turnover i både sykehus, og kommunehelsetjenesten - av flere grunner.

Listen er lenger, men jeg nevner kun de her. Ja, en elsker å være sykepleier. Det er givende og fint å være tilstedet for og med pasientene. Ingen sykepleiere benekter det. Men du skal være forsiktig med å peke fingeren mot sykepleiere og «sykepleierinfluensere» som tør å stå i front og belyse problemstillinger i helsesektoren. Er det noen du skal sikte etter så er det arbeidsgiverorganisasjonene og politikerne, som har ansvaret for å bedre lønns- og arbeidsvilkår, samt gjøre forholdene mer rekrutterende og attraktive.

Marcela

Spesialsykepleier
1 day 4 hours siden

Det er fint å være sykepleier og de ondskapfulle ledere bør kuttes med en gang, de som stadig trakassert de som har høyere utdannelse enn dem selv. Det er de selve som hjelper at det er så stor flukt av yrke, bytt de usympatiske og kyniske ledere med empatiske og gode som har forståelse og er på lager, ikke imot. Disse har ikke noe å gjøre i helsesektor. Stopp ansettelse av ledere etter kjennskap!

Silje

Spesialsykepleier
18 hours 38 min siden

Kan ikke si at jeg er enig med vedkommende som har skrevet dette. Jeg følger flere «sykepleieinfluensere» på insta og TikTok og de fleste har både positive og negative ting å si om yrket. Mange er også humoristiske. Vi har verdens beste yrke, samtidig kanskje et av yrkene som sliter mest på vår egen helse. Vi går også glipp av mye. F.eks jobber jeg nå den tredje 17 mai på rad. Og har barn på barneskolen. Dette er realiteten. Men så liker jeg lønnsslippen bittelitt bedre måneden etter den/de røde dagene. Det er det positive med det. Enten vi liker det eller ei, setter mange sykepleiere og helsearbeidere jobben foran familien i veldig mange tilfeller. Og barna mine har grått sine tårer over at mamma nok en gang ikke skulle være med dem på juleaften. Dette er ting som det er vanskelig å sette seg inn i når man kanskje studerer sykepleie i en alder av 20 år, før de fleste har fått barn. Dette var kun litt om det negative og positive i forhold til turnus. Og er man veldig lei turnus, så kan man få dagtidsstillinger, men det er ikke sikkert man har råd til det, for det merkes når alle tillegg blir borte fra lønnslippen. Det er mange kamper som sykepleiere står i, og som burde ha vært endret på. Og jeg kunne nevnt i fleng. Men tror nesten ikke det finnes yrker som er mer givende. Jeg har jobbet i helsesektoren i 17 år, og har vært sykepleier i 8 år. Jeg elsker jobben min, samtidig som jeg er realistisk og tror ikke at jeg har en kropp som ønsker å være sykepleier til pensjonsalder. Slike ting bør være greit å informere andre om på some. Det er ikke noe verre enn at nsf (og evt. fagforbundet) står i kampene for oss.

Jeanette

7 hours 14 min siden

Man trenger å ansette mange på en gang, og ikke si opp noen uten god grunn. Da kan det kanskje bli lite nok arbeidsbelastning til at folk kan holde ut i lengden, og bedre behandling for pasientene. Må ha høyere lønn for å tiltrekke mer folk. Og jobbe med å holde befolkningen friskere i utgangspunktet, så færre trenger legehjelp. Hvis ikke vil det bare bli verre og verre over tid for både sykepleiere og pasienter. Jeg kunne aldri jobbet der selv, men selv folk som er egnet er fortsatt bare mennesker med menneskelige begrensninger

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse