fbpx Ukom: Nytt meldesystem svekker pasientenes rettigheter Hopp til hovedinnhold

Ukom: Nytt meldesystem svekker pasientenes rettigheter

Bildet viser Pål Iden.

– Det vil være et tap for det nasjonale pasientsikkerhetsarbeidet om ikke pasienter, brukere og pårørende beholder retten til å melde fra om viktige erfaringer knyttet til pasientsikkerhet, sier Ukom-direktør Pål Iden.

Regjeringen går nå igjennom alle høringssvarene som har kommet etter at de sendte ut et forslag om å legge om dagens meldeordning for alvorlige hendelser. I forslaget ønsker også regjeringen å avvikle Undersøkelseskommisjonen for helse- og omsorgstjenesten (Ukom), for å legge den inn under Statens helsetilsyn.

Sykepleien har skrevet flere saker om akkurat det.

 

Svekker pasientene og pårørendes muligheter til å bli hørt

Statistikk Ukom har delt med Sykepleien, viser at rundt 40 prosent av meldingene de får inn, er fra pårørende og pasienter.

– Vi vil rett og slett miste oversikten over hva som kan gå galt sett med pasienter og pårørendes øyne. Det vil være et tap for det nasjonale pasientsikkerhetsarbeidet om ikke pasienter, brukere og pårørende beholder retten til å melde fra om viktige erfaringer knyttet til pasientsikkerhet.

Iden understreker at dersom meldinger fra pasienter og pårørende forsvinner som en av kildene i den nasjonale oversikten, vil det svekke pasientsikkerhetsarbeidet – ikke styrke det.

– Det er bekymringsfylt, sier han.

– Meldinger fra pasienter og pårørende kompletterer bildet på hva som kan gå galt, forteller Iden.

Han er ikke alene om å bekymre seg. Mange av høringssvarene peker på at dersom forslaget til ny meldeordning blir innført, vil verdifulle innspill gå tapt. Forslaget som er beskrevet i høringsnotatet innebærer at pasienter, brukere og pårørende ikke får en rett til å melde i det nye meldesystemet.

 40 prosent forsvinner

Bekymringsmeldinger fra pasienter eller pårørende utgjør altså rundt 40 prosent av meldingene Ukom får inn.

– Disse vil forsvinne om regjeringen gjennomfører endringene i dagens meldeordning, frykter direktør Pål Iden, og legger til:

– Flere av de viktige rapportene vi har laget de siste årene, er nettopp med utgangspunkt i meldinger fra pårørende og pasienter.

Iden viser til en rapport Norsk pasientskadeerstatning (NPE) laget i 2023.

Rapporten viser at av de 1216 sakene sykehuspasienter fikk erstatning for i perioden 2018–2021, var 38 prosent av pasientskadene registrert av sykehusene, mens 61 prosent ikke var registrert.

– Vi kan lage gode systemer, men de vil aldri fange opp alt. Derfor er det viktig at også pasienter og pårørende har et sted hvor deres opplevelser kan meldes inn og systematisert, sier han.

Mister nasjonal oversikt

– Hva blir forskjellen fra dagens ordning?

– Pasienter, brukere og pårørende vil etter forslaget kun ha rett til å anmode om tilsynsmessig oppfølging. 

Sykehus og andre helseinstitusjoner vil sende inn meldinger til Statsforvalter som skal gå i kopi til Statens helsetilsyn, men dette vil ikke være tilfelle for «anmodning om oppfølging» fra pasienter, brukere og pårørende, ifølge Iden. 

– Disse anmodningene skal heller ikke inkluderes i det foreslåtte nasjonale registeret. Det innebærer at vi mister en nasjonal oversikt over pasientsikkerhetsbekymringer fra pasienter, brukere og pårørende. 

Les Ukoms høringssvar.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse