fbpx Ukom: Nytt lovforslag svekker rettighetene til pasienter, brukere og pårørende Hopp til hovedinnhold

Ukom: Nytt lovforslag svekker rettighetene til pasienter, brukere og pårørende

Bildet viser Pål Iden.

Nytt lovforslag vil svekke både tilsynsmyndighetenes rolle, pasientsikkerheten og pasienter og pårørendes rettigheter, mener Ukoms direktør Pål Iden.

20. januar går høringsfristen ut for regjeringens forslag til en ny lov som, hvis lovforslaget blir vedtatt, blant annet vil føre til at Undersøkelseskommisjonen for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) legges ned. 

– Kommuner og sykehus skal etter det nye forslaget sende en egen rapport om alle alvorlige hendelser til Statsforvalteren, forklarer Ukoms direktør Pål Iden.

Statsforvalteren skal ikke vurdere forsvarligheten, men kontrollere virksomhetenes styring og understøtte lokalt forebyggings- og forbedringsarbeid. 

– Den nye meldeordningen skal ikke lenger omfatte bekymringsmeldinger fra pasienter, brukere og pårørende, sier Iden og legger til:

– Forslaget vil føre til at vi i realiteten avvikler arbeidet med nasjonale sikkerhetsfaglige undersøkelser rundt pasientsikkerheten, sier Iden.

– Departementet lytter ikke

Han mener de fleste forslagene som nå ligger på bordet, vil svekke både tilsynsmyndighetenes rolle, pasientsikkerhetsarbeidet som Ukom har ivaretatt, samt at det vil svekke pasienter og pårørendes rettigheter dersom bekymringsmeldingene ikke blir fanget opp.

– Pårørende og pasienters bekymringsmeldinger er en viktig kilde til informasjon som vi vil miste. Det er i det hele tatt få positive endringer å spore i lovforslaget med tanke på videre pasientsikkerhetsarbeid, oppsummerer Iden.

Lovforslaget bygger på Varselutvalgets rapport som kom våren 2023.

– Regjeringen har tatt utvalgets anbefalinger videre. Departementet har imidlertid ikke tatt med seg vektige innsigelser som kom i forrige høringsrunde. De har valgt ikke å lytte, noe som er ganske oppsiktsvekkende, sier han.

Dersom lovforslaget får flertall, betyr det kroken på døra for Ukom som en uavhengig, systemkritisk kommisjon. De skal integreres inn i Helsetilsynet, men Iden mener at dette ikke lar seg gjøre.

– De som har søkt jobb i Ukom, har ikke gjort det for å drive tilsynsarbeid. Jeg frykter at både Ukoms metode og kompetanse vil gå tapt. Hele poenget med Ukom er at vi gjennomfører uavhengige undersøkelser som skal gi innsikt og læring ved at stemmene til pasienter, pårørende og helsepersonell kommer frem i åpenhet og fortrolighet. Dette lar seg ikke gjøre om man samtidig skal ha en kontroll- og sanksjonsrolle slik Helsetilsynet har, sier han. 

Han referer til at dette har man lang erfaring med fra sikkerhetsarbeid i andre sektorer, både nasjonalt og internasjonalt. Iden mener det i tillegg er spesielt å legge ned en ordning som ikke er evaluert.

Håper på politisk støtte

– Er Ukom i realiteten nå nedlagt?

– Ingenting er avgjort før lovforslaget eventuelt får politisk flertall og vedtas i Stortinget, sier Iden.

Verken han eller de ansatte har gitt opp, men han innrømmer at det har vært et krevende år.

– Å være truet av nedleggelse tar mye energi bort fra det viktige arbeidet vi skal drive med. Også som leder krever det mye å motivere ansatte og ha troen på at det vi gjør ikke skal bli borte, sier han.

I høstens budsjettdebatt i Stortinget tok tydelige politiske stemmer til orde for å beholde Ukom.

– Det er politikerne som bestemmer, men vi prøver så godt vi kan å argumentere saklig for hvorfor det er en dårlig idé å legge ned dette viktige pasientsikkerhetsarbeidet, sier han.

Ukoms viktigste innsigelser

Lovforslaget som nå ligger på bordet, vil fjerne Ukoms uavhengighet, sanksjonsfrihet og streng taushetsplikt. Ukom har laget en oversikt over punktene i det nye forslaget de mener vil svekke pasientsikkerhetsarbeidet.

De nye lovforslagene vil ifølge Ukom bety:

  • Avvikling av en nasjonal uavhengig undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten. 
    Ukoms metode kan ikke bli direkte overført og brukt hos en tilsynsmyndighet. 
  • Den nye foreslåtte ordningen blir ikke sanksjonsfri. 
    Det betyr at informanter/helsepersonell ikke lenger er sikret trygghet til fritt å gi informasjon og til å reflektere rundt det som har gått galt, uten risiko for at opplysninger blir delt med arbeidsgiver, tilsynsmyndighet eller politi. Kan også få konsekvenser for hva som blir meldt. 
  • Pasient-, bruker og pårørendestemmen blir svekket, blant annet mister vi en nasjonal oversikt over pasientsikkerhetsbekymringer fra pasienter, brukere og pårørende. 
  • Taper muligheten til å undersøke alle nivåene i systemet. 
    Ukoms undersøkelser omfatter hele helse- og omsorgssystemet, alt fra hendelsesstedet og opp til lovgivende myndighet, Helse- og omsorgsdepartementet og forvaltningsnivået, så som Statens helsetilsyn og Helsedirektoratet. Systemperspektivet som Ukom i dag undersøker, er ikke omtalt i høringsnotatet. 
  • Forslaget går i motsatt retning av internasjonal utvikling på pasientsikkerhetsfeltet. 
    Sikkerhetsfaglige perspektiver er ikke omtalt i høringsnotatet. 
  • Avviklingen er foreslått uten en evaluering av Ukoms arbeid. 
  • Forslaget innebærer økte dokumentasjons- og rapporteringskrav for kommuner og helseforetak, og økt arbeidsmengde for statsforvalterne. 
  • Det blir inkonsekvent å legge ned Ukom samtidig som det blir opprettet uavhengige kommisjoner på andre områder. 
  • I et sikkerhetsfaglig perspektiv er målet om én samordnet statlig aktør og én stemme oppsiktsvekkende. Pasientsikkerhet bygges gjennom åpenhet og ved at flere perspektiv kommer frem.

Her kan du lese Ukoms høringssvar (PDF). Dersom du selv har meninger om lovforslaget, kan du sende inn ditt høringssvar.

Får støtte av Høyre

– Jeg synes dette er veldig alvorlig, og mener det vil svekke pasientenes sikkerhet framover, sier lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité, Tone W. Trøen (H), til NRK.

Det var Solberg-regjeringen som i sin tid opprettet Ukom. Målet var at helsetjenesten skulle lære av feil og forbedre systemene.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver til NRK at sammenslåingen skal gi et enda bedre utgangspunkt for læring og forbedring.

– Det skal bli lettere å melde og å følge opp meldinger om alvorlige hendelser. Dette skal gi en bedre og mer helhetlig oppfølging, skriver statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap).

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Enki

6 days 10 hours siden

Jeg vil bare si skam dere som går god for forslaget. Det vil gjøre oss forsvarsløse og leger kan forfalske diagnoser alt for lett. Jeg har selv opplevd og moren min har opplevd totalt urett mot oss på sykehus, tvangsinnlagt uten grunnlag samtidig. De gamle psykiatrisk sykehus delene er fortsatt i bruk for politiets problemer som for eks hvis du har sak mot politiet og retten på din side, så havner du på slike ulovlige steder på opphold og ulovlig medisinering . Journaler blir laget i papirutgaver utenom systemet. Det er så mye forferdelig som foregår, nå har jeg opplevd at eldre blir utsatt for passiv dødshjelp. Hvor de bruker unnskyldning som at intravenøst væske på spares til neste pandemi. Så derfor gir de ikke pasienter behandlingen de skal ha eller fortjener. Dette er dagens norske sykehus. Med leger som har fått autorisasjon men er ikke ferdig utdannet engang, åssen går det ann?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse