fbpx Det er nødvendig å fremme de positive sidene ved menstruasjonssyklusen Hopp til hovedinnhold

Det er nødvendig å fremme de positive sidene ved menstruasjonssyklusen

Bildet viser portretter av Lucia Aven Eriksen og Amalie Eriksen

Mange kvinner opplever menstruasjonssyklusen som en ressurs for helse og velvære. Likevel lever negative holdninger videre gjennom gamle tabuer og ensidige mediebilder.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Det er på høy tid å skape bevissthet om de positive sidene ved menstruasjonssyklusen. Når man befinner seg i de årene hvor man menstruerer, er det avgjørende å forstå hvilke fordeler de ulike fasene kan gi. 

Ofte blir perioden før menstruasjonen gjenstand for humoristiske bemerkninger som «Så gretten du er. Får du snart mensen?» Men det er ikke alle som opplever plager i denne fasen, og mange kvinner har ikke ubehagelige symptomer hver gang.

Vi mennesker har en tendens til å knytte negative assosiasjoner til menstruasjon, og det er ikke tilfeldig. Det handler om tabu gjennom generasjoner som har blitt overført. Når mediene utelukkende skriver om de utfordrende aspektene ved menstruasjon og overser de positive sidene, skapes det et negativt bilde for jenter som er i ferd med å oppleve sin første menstruasjon, kalt menarke.

Betydelige helsegevinster

Som unge jenter ville vi ikke nødvendigvis gledet oss til menarken hvis vi bare leste det som står i mediene. Det betyr imidlertid ikke at vi skal ignorere de vanskelighetene som kan oppstå. Tvert imot. Det er svært viktig å belyse disse. 

Samtidig må vi også forstå at menstruasjonssyklusen ikke bare er en kilde til plage. Den kan faktisk bringe med seg betydelige helsegevinster. Hvis du leser dette nå og lurer på om det egentlig finnes noen positive sider ved å ha menstruasjon, annet enn for å reprodusere oss selv, så anbefaler vi å lese debattinnlegget i Sykepleien om lutealfasen (fasen før menstruasjon – ofte forbundet med PMS).

Menstruasjonssyklusen er en indikator på kroppens helse og velvære. Den viser at kroppen fungerer som den skal og at hormonbalansen er i orden. I tillegg gir menstruasjonen kvinner en unik mulighet til å bli bedre kjent med sin egen kropp og sine behov. 

Å forstå hvordan kroppen reagerer i de ulike fasene kan gi kvinner innsikt i sine fysiske og psykiske tilstander og fremme en sunn livsstil. Blant annet ved å kjenne til hvilken effekt hormoner har på kvinnekroppen

Illustrasjon: Julia Karpenko.

Må endre de negative holdningene

I høst presenterte helseminister Jan Christian Vestre den nye kvinnehelsestrategien som har med seg tre gode punkter:

  1. God kvinnehelse hele livet: Øke kunnskapen om sykdommer som særlig rammer kvinner. 
  2. Likeverdige helse- og omsorgstjenester: Integrere kjønnsperspektivet i alle helse- og omsorgstjenester. 
  3. Bedre kvalitet gjennom økt kunnskap: Sørge for at kunnskap om kvinners helse implementeres i helsevesenet.

På mange måter er dette en selvfølge, samtidig som vi går i riktig retning. Igjen vil vi understreke at det er viktig å ha med seg historikken til hvorfor kvinnehelse først nå blir mer prioritert og belyst. Som Kvinnehelseutvalget også fastslo i sin rapport: «Utredningen peker også på hvordan kvinnehelsens lave status historisk gjør at det er et etterslep i kunnskapsproduksjonen om kvinnehelse og kjønns betydning for helse.» 

Det finnes fortsatt et tabu rundt kvinners fysiologi som er arvet gjennom generasjoner. Å endre de negative holdningene og assosiasjonene til dette emnet krever betydelig innsats. For å bidra til at tabuet forsvinner må vi også aktivt spre kunnskap om hvor unik og sterk kvinnekroppen er, samt helsegevinstene ved å ha en menstruasjonssyklus.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Mette

Sykepleier
2 months siden

Dette var interessant lesing, og viktig agenda.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse