fbpx 7 av 10 sykepleiere vil beholde karakterkrav Hopp til hovedinnhold
Ny undersøkelse:

7 av 10 sykepleiere vil beholde karakterkrav

Stortinget har vedtatt å fjerne opptakskravet om tre i norsk og matte for sykepleiestudiet. Det synes verken sykepleiere eller dagens studenter noe særlig om, ifølge en fersk spørreundersøkelse.

Ingenting har skapt så mye engasjement på Sykepleiens Facebook-side denne sommeren, som fjerning av karakterkrav for opptak til sykepleieutdanningen.

Ulike meninger har blitt luftet, men nå viser en fersk undersøkelse tydelig hvor de fleste står:

Et klart flertall av både sykepleiere og studenter ønsker å beholde kravet om minst tre i norsk og matte.

I undersøkelsen, som ble gjennomført av Sykepleien i starten av august, har over 3000 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) svart.

Rundt 7 av 10 respondenter sier seg uenige eller svært uenige i Stortingets avgjørelse om å fjerne karakterkravene fra og med 2025.



Kvalitet og pasientsikkerhet

Siden 2019 har det vært et nasjonalt krav om at alle som vil bli sykepleier, må ha minst tre i matte og norsk fra videregående for å komme inn på studiet.

Både Norsk Sykepleierforbund (NSF) og deres studentorganisasjon NSF Student har vært tydelige i sin støtte til karakterkravet. NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen har begrunnet ståstedet med blant annet kvalitet og pasientsikkerhet.

– Å kunne lese, skrive og regne tilsvarende et minste karakterkrav på tre i norsk og matematikk innvirker ikke bare på sykepleierens sluttkompetanse, men også på gjennomføringsgrad og tidsbruk på gjennomført studium, uttalte hun til Sykepleien tidligere i sommer.

Har fjernet krav allerede

Karakterkravet bortfaller helt fra og med neste år, men allerede denne høsten ble det åpnet for at studiesteder kunne tilby ledige plasser i lokale opptak uten andre krav en generell studiekompetanse.

Minst syv studiesteder benyttet seg av denne muligheten, noe 66 prosent av respondentene i undersøkelsen vurderte som negativt eller svært negativt.


Tror ikke det vil hjelpe

Kun én av tre deltakere i den nye spørreundersøkelsen har tro på at fjerning av kravene vil kunne avhjelpe sykepleiermangelen.

To av tre mener derimot at tiltaket kan bidra til å svekke pasientsikkerheten.

Respondentene er noe mer opptatt av å beholde karakterkravet i norsk enn i matte, men tendensen er klar for begge fag: Mens 82 prosent mener norskkravet bør bestå, er det tilsvarende tallet for matte 72 prosent.

Denne holdningen understrekes ved at rundt 82 prosent av respondentene mener norskkravet er viktig for å sikre god kommunikasjon med pasientene, mens 76 prosent mener mattekravet er viktig for å sikre trygg medikamenthåndtering.

Fakta
Tidslinje
  • 2011: NSF Student vedtar at de ønsker karakterkrav for søkere til sykepleieutdanningen.
  • 2015: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har samtaler med NSF om karakterkrav. Høgskolen i Oslo og Akershus søker Kunnskapsdepartementet om en forsøksordning med krav om tre i norsk for opptak til bachelorutdanningen i sykepleie. NSF Student går inn for tre i både matematikk, engelsk og norsk.
  • 2017: Regjeringen vedtar at alle søkere til sykepleierstudiet fra og med høsten 2019 må ha minst tre i norsk og matematikk fra videregående for å komme inn.
  • 2019: Karakterkravene innføres nasjonalt. Antallet søkere til utdanningen går ned med 18 prosent, og flere peker på karakterkravet som årsak. Utviklingen forsetter til 2023 da antallet søkere er på sitt laveste på ti år. I 2024 går antallet litt opp igjen.
  • 2024: Stortinget stemmer gjennom regjeringens forslag om å fjerne karakterkravet. Det åpnes for at utdanningsinstitusjonene kan ha lokale opptak uten slike krav allerede fra og med høstsemesteret.
  • 2025: Kravet om minst tre i norsk og matte for opptak til sykepleiestudiet skal fjernes nasjonalt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse