fbpx Sykepleierstudiet mer populært – over 10.000 søkere vil bli sykepleier Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstudiet mer populært – over 10.000 søkere vil bli sykepleier

Litt over 1000 flere studenter ønsker å bli sykepleier sammenliknet med i fjor. 

Torsdag klokka 11.00 ble tallene for opptak til høyere utdanning i Norge offentliggjort. 

Samordna opptaks oversikt viser at det er 10 005 søkere med sykepleierstudiet som førstevalg. 

Det er en oppgang fra 8977 i 2023. En økning på 11,5 prosent. 

Det er store geografiske variasjoner. 

Aller mest populært er sykepleierstudiet på Oslomet, Høgskolen Vestlandet i Bergen og NTNU i Trondheim. 

Samtidig har flere studiesteder i Nord-Norge færre førstevalgsøkere enn plasser. 

Totalt får 7217 søkere tilbud om plass. Det er totalt 5384 studieplasser innen sykepleierstudiet på landsbasis. 

Håper de møter opp

– Nå håper vi at de som har fått plass på sykepleierstudiet også møter opp første studiedag, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Stortinget har vedtatt å fjerne kravet om minimum karakter tre i norsk og matematikk for å komme inn på sykepleierstudiet. Dette gjelder generelt for opptak til høyere utdanning fra 2025, men enkelte læresteder har valgt å gjøre lokale inntak uten karakterkrav allerede i år.

– Vi trenger flere sykepleiere i Norge som kan ta vare på oss når vi har behov for det. I dag må universiteter og høyskoler avvise mange gode og motiverte søkere på grunn av nivåkravene. Når vi fjerner disse kan enda flere komme raskere inn i høyere utdanning og utdanne seg til dette viktige velferdsyrket, skriver utdanningsminister Oddmund Hoel i en e-post.

Sykepleien har skrevet om dette flere ganger den siste uken:

– Norsk Sykepleierforbund er kritisk til å fjerne karakterkravene, sier forbundslederen i NSF, Lill Sverresdatter Larsen.

Hun mener grunnleggende kunnskaper i norsk og matte er helt nødvendig for å kunne kommunisere godt med pasientene og gi riktig dose medikamenter og ernæring. 

– Når kravene fjernes blir det viktig at regjeringen følger opp med å gi studentene bedre oppfølging under studiene, sier Sverresdatter Larsen.

Sverresdatter Larsen nevner tre krav fra Norsk Sykepleierforbund:

  1. Bedre finansiering av studiene. 
  2. En nasjonal strategi for flere kvalifiserte lærere til å følge opp sykepleierstudentene. 
  3. Sørge for at kandidatene oppnår god og likeverdig sluttkompetanse over hele landet.

– Dette er viktig for pasientsikkerhet og beredskap, mener Sverresdatter Larsen.

Jubel på Vestlandet

Høyskolen på Vestlandet har fått 280 flere søkere med sykepleie som førstevalg i år i forhold til i fjor til utdanningene i Bergen, Haugesund, Stord og i Sunnfjord, 190 av dem er til studiet i Bergen, hvor det totalt er 185 studieplasser.

– Dette er fantastiske tall, og det er veldig gledelig at så mange ønsker å bli sykepleier. Vi hadde rundt 160 ledige studieplasser, og nå ser det ut til at vi kan fylle alle. I tillegg har vi stor konkurranse og lange ventelister på sykepleie i Bergen, sier prorektor for utdanning ved Høyskolen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal.

Lang venteliste på NTNU

Prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan, sier til Khrono at det er høye karakterkrav og lang venteliste for å studere sykepleie i Trondheim:

– I Gjøvik og Ålesund ble det lagt ut ledige studieplasser innen sykepleie. Her har man også fått nok søkere, men man har ikke rukket å sjekke ut om de faktisk er kvalifisert. Ellers er det venteliste på alle helse- og sosialfagutdanningene ved NTNU.

NTNU har ikke åpnet for søkere uten karakterkrav.

Fyller opp studiene

Det har derimot UiT Norges arktiske universitet gjort, og nå jobbes det frem til 9. august med å gi tilbud til studenter fra det ekstraordinære opptaket.

– Vi er svært begeistret for at de tiltakene vi nå har iverksatt, ser ut til å fungere slik vi hadde håpet på, ved at vi får langt flere søkere. Vi er sikre på at med alle de gode studentene vi nå får, skal vi greie å utdanne dyktige sykepleiere og lærere, noe som kan styrke Nord-Norge som landsdel, sier rektor ved UiT Dag Rune Olsen.

Klokka 12: Lagt inn reaksjoner fra HVL.

Klokka 12.15: Lagt inn kommentar fra NTNU.

Klokka 12.30: Lagt inn kommentar fra UiT.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Erna Edvinsen

Pensjonert operasjonssykepleier
4 months siden

Det er gledelig med så stor søkning til yrket. Men er ening med forbundsleder at en trenger ferdighet i norsk og matte for både kommunikasjon med pasienter og oppfatte riktig/svare i telefon eller ved andre beskjeder. Matte kommer en ikke unna i medikamentutregning. Etter 43 år i helsevesenet og på 5 sykehus har jeg bare positivt å si om yrket, det er spennende, utfordrende og med faglig utvikling. Med dette søkertallet håper jeg grunnbemanningen øker og at en ser på oppgavefordeling om hva som er reelle sykepleiefaglige oppgaver og ikke. Riktig menneske på riktig plass.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse