Samordna opptak: Nesten 40 000 vil bli sykepleier
Totalt er det 5151 planlagte studieplasser ved sykepleierutdanningene. 8000 har fått tilbud om studieplass. I Sykepleiens oversikt over utdanningsstedene kan du sjekke hvor mange som har kommet inn, og hva årets poenggrenser er.
På Oslomet i dag la Samordna opptak frem tallene for hovedopptaket til norske høyskoler og universiteter. 152 730 personer har søkt om studieplass i år. Det er en økning på litt over to prosent fra 2020, som også var et rekordår.
Medisin mest populært
Høgskolene og universitetene kan skilte med litt over 61 000 studieplasser. Så langt har 110 000 fått tilbud om plass. Det betyr en overbooking på nesten 50 000.
Til det sier direktør for utdanningstjenester (Unit) Terje Mørland at dette er hovedopptaket.
– Mange vil si nei takk til tilbudet de har fått, og det vil bli gjort flere suppleringsopptak. Det er derfor viktig å være klar over at dette ikke er endelige tall. De har vi ikke før til høsten, sa Mørland på dagens pressekonferanse.
Det er fremdeles medisinstudiene som er vanskeligst å komme inn på.
– Det er som normalt, sier Mørland.
8000 har fått tilbud
Men også sykepleie er populært.
Sykepleierutdanningene hadde nesten 40 000 søkere. 8000 har så langt fått tilbud om plass til de planlagte 5151 studieplassene.
– Det er gitt tilbud om studieplass til 1100 flere søkere ved sykepleierutdanningene i år enn i fjor, sier Mørland.
Utdanningsminister Henrik Asheim sier årets søkertall er gode nyheter.
– Ikke minst at søkningen til utdanningene i helse- og sosialfag fortsetter å øke. Koronapandemien har vist oss at vi trenger en god beredskap, sier han.
Ønsket velkommen til normalt studieår
Oslomet, Nord universitet, Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Stavanger var alle representert og ga et kort innblikk i sine søkertall. Alle opplevde en økning i søkertallene og benyttet anledningen til å ønske nye studenter velkommen til et mer normalt studieår.
Prorektor for utdanning ved Oslomet, Nina Waaler, sa at poenggrensen (se oversikt i bunnen av saken) for å komme inn på sykepleierutdanningen økte også i år, mens rektor for Høgskolen i Innlandet, Peer Jacob Svenkerud, kunne fortelle at de har 1200 søkere på venteliste til sykepleierutdanningen.
– Positivt at så mange vil bli sykepleiere
Sigrid Husøy Larsen er nestleder i NSF Student. Hennes første reaksjon på årets opptakstall er at det er positivt at så mange har søkt seg til utdanningen, og at så mange ønsker å bli sykepleiere.
– Vi ser en jevn økning i antallet søkere, og de som kommer inn, er godt kvalifiserte til utdanningen. Samtidig er hele 84,2 prosent av søkerne kvinner. Dette betyr at andelen menn er lav, og fra NSF Student sin side er det ønskelig at denne andelen økes, sier Larsen.
– Risikabelt
– Hva tenker du om overbookingen?
– I år har 8000 personer fått tilbud om plass på sykepleierstudiet, mot 5151 studieplasser. Vi vet at mange takker nei til plassen, eller ikke møter opp til studiestart, sier hun og legger til:
– Samtidig er en så stor overbooking risikabelt. Per nå er det mangler på praksisplasser, og for at studentene skal få gode og relevante praksisplasser, må antallet studenter være i tråd med antallet praksisplasser.
– Sykepleie er populært. Er det en koronaeffekt?
– Vi har lenge sett at sykepleierstudiet har vært populært. Gjennom koronapandemien har mange fått opp øynene for sykepleieryrket og hva yrket innebærer. Om den store økningen har med koronapandemien å gjøre, er vanskelig å si, sier Larsen.
– Gled dere
Studentnestlederen vil gratulere alle nye sykepleierstudenter med å ha kommet inn på det hun mener er et fantastisk studie og yrke.
– Dere står nå med uendelig mange muligheter for fremtiden, gled dere masse til den nye studiehverdagen, sier hun.
Kommentarer