Portører avlaster sykepleiere: Tar blodprøver og holder orden på medisinene
På infeksjonsmedisinsk avdeling på Ahus tar portørene blodprøver og fyller opp medisinhyllene. De avlaster sykepleierne og frigir mer tid til pasientnært arbeid.
– En uoppdaget gullgruve for helsevesenet, sier seksjonsleder på infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus (Ahus), Charlotte Johnsen i en pressemelding.
Johnsen er sykepleierutdannet og har jobbet på avdelingen på Ahus siden 2008.
Inne på avdelingen på Ahus står forsyningsportøren Mariann Kilde i medisinrommet. Her henter, skanner og sender hun medisiner og holder rommet ryddig.
Tidligere har dette vært sykepleiernes ansvar.
Nå er medisinrommet en av flere nye oppgaver for portørene.
– Jobben jeg gjør letter trykket for sykepleierne som har svært mange oppgaver. De gjør alt fra å servere mat og drikke til å rydde i avdelingen. Nå bidrar jeg til at sykepleierne får mer tid til pasientene, sier Kilde.
Stor effekt
Pilotprosjekt startet i april og varer ut 2023. Oppgavedeling har vist seg å ha stor effekt:
– De ansatte opplever blant annet at de i større grad får bruke tiden til det de er utdannet til, og ikke til logistikkoppgaver. Det mener jeg er viktig både for å rekruttere og beholde ansatte, sier seksjonsleder Charlotte Johnsen.
Tiltaket gjennomføres innenfor avdelingens økonomiske ramme.
Johnsen understreker at oppgavedelingen ikke skal erstatte sykepleierne de har eller behovet for andre sykepleiere, men frigi tid til pasientnært arbeid.
Rekruttering og belastning
Det er to utfordringer pilotprosjektet har løst:
– Den første er rekrutteringsutfordringer. Den andre er høy arbeidsbelastning mellom fem og åtte om morgenen, sier hun.
I dette tidsrommet er det få sykepleiere på jobb, og de skal innom alle pasientene på sengeposten. Her skal de ta viktige målinger, blodprøver, administrere legemidler og hjelpe dem med alt fra å gå på do til å spise frokost.
I dag er den hektiske morgenvakten litt mindre travel for sykepleierne. I dette tidsrommet hjelper nå pasientportørene til med å ta blodprøver.
Først i Norge
De er de første portørene i Norge som får denne oppgaven.
– Det er morsomt å få tillit til nye oppgaver. Arbeidet vi gjør blir satt pris på og er helt tydelig til nytte, sier portøren Marte Mortensen.
Hun er en av ti portører som har fått grundig opplæring av tverrfaglig laboratoriemedisin og medisinsk biokjemi (TLMB).
Totalt er det 130 portører på Ahus. Det er frivillig å delta. Sykefraværet blant de portørene som har deltatt er på null, sier Johnsen.
Flere vil delta
– Også vaktportørene har bedt om å få delta i prosjektet, forteller Johnsen.
Hun sier at det øker yrkesstoltheten og at de kjenner seg viktigere og ønsket på jobb.
Til Sykepleien forteller Charlotte Johnsen at de hadde noen skeptiske reaksjoner blant sykepleierne i starten, men det har gått over.
– Ingen negative henvendelser har nådd oss fra andre instanser, sier hun.
Sykefraværet blant sykepleierne på avdelingen hvor portørene hjelper til har gått fra 12 prosent til 5 prosent. Johnsen sier det delvis har noe med en babyboom å gjøre, men også kan forklare at arbeidspresset er lavere.
Prosjektets opprinnelse hadde også en forklaring i at mange pasienter klagde på responstiden, etter at de innførte oppgavedelingen har de ikke mottatt noen klager, forteller hun.
– Alle ansatte trives bedre på jobb etter at vi innførte dette, mener hun.
Felles kompetanseløft
I tillegg til blodprøvetaking bidrar portørene også til smittetransport av pasienter. Tidligere kom portøren til sengeposten og ventet på at sykepleierne gjorde pasienten klar til transport. Nå kommer de i stedet opp med en ren seng og flytter pasienten over i sengen på egen hånd.
– Vi viser hvordan sykehuset kan utnytte portørene bedre. Alle hos oss er allerede lært opp i forflytningsteknikk, det er en del av fagbrevet vårt, sier Håvard Kvinge.
Han forteller at mange av de nye oppgavene ligger nært oppgavene pasientportørene og forsyningsportørene allerede har.
– De er fulle av entusiasme og klare til å bidra. Her har vi turt å prøve noe nytt, sier han.
Prosjektet er i kontinuerlig utvikling, og i juni fikk pasientportørene også ansvar for kolbene med «bærbart oksygen» når pasientene skal flyttes fra ett sted til et annet. På vei ut av sengeposten tar portørene en sjekk med en sykepleier.
– Dette har vært et felles kompetanseløft, og er kjempepositivt for alle parter. I dag har vi felles undervisningsmateriell og nye prosedyrer som både sykepleierne og portørene følger, sier Johnsen.
Avfallshåndtering og påfylling
Oppgavedelingen frigjør tid og sikrer samtidig bedre logistikk. Forsyningsportørene tar større ansvar for avfallshåndteringen, fyller på forbruksmateriell som utstyr til blodprøvetaking og henter utstyr fra apoteket og behandlingshjelpemidler.
– Vi ser at sykepleierne ofte ikke har tid til å sørge for logistikken på en ideell måte, så vi er glade for å få dette ansvaret, sier seksjonsleder for forsyningsportørene, Glenn Nikolai Dahl.
Han bruker trallene med tøy som eksempel. Ofte står de i veien på sengeposten. Etter at forsyningsportørene tok over oppgaven har tiden tøytrallene står på sengeposten blitt kraftig redusert.
– Med dette prosjektet sikrer vi at logistikken flyter bedre, sier han.
5 Kommentarer
Ole Martin Hernes
,Dette mener jeg er veien å gå.
Som mangeårig portør på Ullevål ser jeg en hel del oppgaver som idag utføres av sykepleiere, som med minimal opplæring kan utføres av oss portører.
Ser med spenning på fremtiden både for sykepleiere og oss portører, og det vil nok bli helt andre arbeidsoppgaver for begge yrkesgrupper
Tor Inge Buschmann
,Kjempeflott tiltak, til felles glede og nytte for alle parter
Per Viggen
,Portørene våre!, hva skulle vi ha gjort uten dem Som er de eneste pasienten oftest får snakke med før de tas ned til ubehagelige, ofte smertefulle undersøkelser på sykehuset. Beinmarg, gastroskopi, koloskopi, bronkoskopi. Noen slike prøvelser må de ofte igjennom for å få en riktig diagnose , slik ar de ka få den behandlingen de kan ha nytte av.
Jeg håper (og tror?) at dette er noe av det sykehusvesenet kan gjøre mye mer av. For å bli portør på «mitt» sykehus vet jeg at det var en veldig streng «opptaksprøve», og ingen slapp inn med dårlige hensikter. Omsorg er ikke noe som er tildelt spesielle yrkesgrupper. Den bør følge nøye og være en ledesnor for alle som ønsker å hjelpe andre i sykdom og nød.
Som gammel sykepleier heier jeg på alle yrkesgrupper som ønsker å jobbe i et stadig mer presset offentlig helsevesen. Jeg vil heller at du som helsefagarbeider ( unnskyld at jeg ikke helt skjønner hva du har kompetanse til), setter deg ned og tar en kaffekopp, i stedet for å haste videre til neste stopp.
Alle kan og MÅ bidra i den utfordringen som helsevesenet står overfor i årene som kommer.
Merete
,Hva med å bruke helsesekretærer til blodprøvetaking? Vi har jo blodprøvetaking i vår utdannelse.
Birgit
,Helt ening. Blodprøvetaking er en stor del av utdannelsen til helsesekretærer med autorisasjon fra vgs. Det er mange feilkilder i forbindelse med blodprøvetaking som det trengs grundig opplæring i, helst fra bioingeniører/ helsesekretærer med autorisjon.