fbpx Hvordan oppleves oppgaveglidning? Hopp til hovedinnhold
Sykepleien Homepage
  • Nyheter
  • Fag
  • Forskning
  • Meninger
  • Tema
  • Hjerneføde
  • Stillinger
  • Kurs
Annonse
Annonse
Cochrane Publisert 28.08.2019

Hvordan oppleves oppgaveglidning?

Illustrasjonen viser en lege som sier følgende til en sykepleier, som triller en dame i rullestol: "Får ikke tid til å ta hele visitten. Kan ikke du bare ta resten av runden"?
SYKEPLEIERE TAR PÅ SEG LEGEOPPGAVER: Legene satte pris på å samarbeide med sykepleierne når det reduserte deres egen arbeidsmengde. Foto: Lene Ask

Dette er en systematisk oppsummering av dokumentasjon på effekten av et helsetiltak.

Pasienter, leger og sykepleiere ser ut til å akseptere at sykepleiere gjør oppgaver som vanligvis gjøres av leger for å kunne tilby viktige helsetjenester.

  • Oppgaveglidning
  • Oppgaveforskyvning
  • Legeoppgaver

Det avhenger imidlertid av hvilke typer oppgaver som forskyves. Sykepleiere som tar på seg ekstraoppgaver, ønsker respekt fra og samarbeid med leger. Nok ressurser, gode henvisningssystemer, erfarne ledere, klare roller, tilfredsstillende lønn, opplæring og veiledning er også trukket frem som viktige suksesskriterier. Det viser en ny, kvalitativ Cochrane-oversikt.

Hva sier forskningen?

I systematiske oversikter samles forskning om ett tema. I denne systematiske oversikten har forfatterne samlet kvalitative studier som har undersøkt følgende forskningsspørsmål: Hva er helsepersonells, pasienters og andres synspunkter og erfaringer når det gjelder forskyvning av oppgaver fra leger til sykepleiere i primærhelsetjenesten? Hva slags faktorer mener de kan påvirke innføringen av oppgaveglidning i praksis?

Funnene, som vi kan ha middels til stor tillit til, viser følgende

  • Pasientene i mange av studiene visste lite om hva de kunne forvente av en sykepleier, og hadde forskjellige synspunkter på hvilke tjenester sykepleiere bør levere. De foretrakk leger når oppgavene var mer «medisinske», men aksepterte at sykepleiere sto for forebyggende tjenester og oppfølging. Legene i de fleste studiene foretrakk også at sykepleierne konsentrerte seg om «ikke-medisinske» oppgaver. Sykepleierne selv mente at de var kompetente til og komfortable med å levere et bredt spekter av oppgaver. Disse oppgavene var hovedsakelig knyttet til forebyggende eller helsefremmende arbeid.
  • Pasientene i de fleste studiene mente at sykepleierne var lettere tilgjengelige enn legene. Legene og sykepleierne så også på flytting av oppgaver og mer samarbeid som en måte å bedre tilgangen til, kvaliteten på og kontinuiteten av tjenestene.
  • For sykepleierne var legenes tillit til og aksept av sykepleierne, samt et nært samarbeid dem imellom, viktige i utformingen av sykepleierrollen. Sykepleiere som jobbet alene, fant det noen ganger vanskelig å kommunisere med legene.
  • Sykepleierne mente at de utviklet nye ferdigheter når de tok på seg nye oppgaver, men ønsket seg mer og bedre opplæring. De mente at det ville øke ferdighetene, jobbtilfredsheten og motivasjonen deres. Det ville også gjøre dem mer uavhengige.
  • Sykepleierne som tok på seg legeoppgaver, så på det som en mulighet til personlig utvikling. Større respekt for sykepleierne og bedre kvalitet på omsorgen de kunne tilby pasientene, ble også trukket frem. Bedre arbeidsforhold og økonomiske insentiver motiverte sykepleiere til å ta på seg nye oppgaver. Legene satte pris på å samarbeide med sykepleierne når det reduserte dere egen arbeidsmengde.
  • Legene og sykepleierne fremhevet nok ressurser, som personell og utstyr, gode henvisningssystemer, erfarne ledere, klare roller og god nok opplæring og veiledning som viktige suksesskriterier. Disse kriteriene ble imidlertid ikke alltid opplevd som oppfylt. De pekte også på den store mengden med dokumenter som måtte fylles ut når oppgaver ble forskjøvet fra leger til sykepleiere.

Bakgrunn

Mange mennesker får ikke de helsetjenestene de trenger på grunn av knappe helseressurser – ikke minst mangel på helsepersonell. Myndighetene i flere land prøver ut forskjellige løsninger for å ordne dette problemet. Én mulig løsning kan være å gjøre om på fordelingen av oppgaver mellom helsepersonell, såkalt oppgaveglidning eller oppgaveforskyvning ( task shifting på engelsk).

Slik oppgaveglidning kan muligens også redusere den store arbeidsmengden leger i mange land har.

Å overføre ansvar og oppgaver fra leger til annet helsepersonell, slik som sykepleiere, kan være én måte å øke tilgangen til viktig behandling og tjenester på. I tillegg til at legene blir mer tilgjengelige for pasientene, kan slik oppgaveglidning også muligens redusere den store arbeidsmengden leger i mange land har.

I denne kvalitative Cochrane-oversikten undersøkte forfatterne hvordan slik oppgaveglidning blir oppfattet, og hva slags erfaringer helsepersonell, pasienter og andre har – samt faktorer de tror kan påvirke innføringen av oppgaveglidning.

Hva er denne informasjonen basert på?

Forfatterne av Cochrane-oversikten gjorde systematiske søk i aktuelle forskningsdatabaser frem til juni 2018 og fant 66 kvalitative studier. Elleve av disse var fra lav- og mellominntektsland, mens 55 var fra høyinntektsland.

Denne oversikten er knyttet til en annen Cochrane-oversikt som vurderer effekten av oppgaveforskyvning fra leger til sykepleiere:  Nurses as substitutes for doctors in primary care

Systematisk oversikt

I systematiske oversikter søker man etter og oppsummerer studier som svarer på et konkret forskningsspørsmål. Studiene blir funnet, vurdert og oppsummert ved å bruke en systematisk og forhåndbeskrevet fremgangsmåte. (Les mer: Cochrane)

Arbeidet med å utvikle og gjennomføre Cochrane-oversikten ble støttet av den norske Effective Practice and Organisation of Care (EPOC)-satellitten. EPOC mottar støtte fra Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid via Folkehelseinstituttet.

Referanse

Karimi‐Shahanjarini A, Shakibazadeh E, Rashidian A, Hajimiri K, Glenton C, Noyes J, Lewin S, Laurant M, Colvin CJ. Barriers and facilitators to the implementation of doctor‐nurse substitution strategies in primary care: a qualitative evidence synthesis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 4. Art. No.: CD010412. DOI: 10.1002/14651858.CD010412.pub2

Les hele Cochrane oversikten her:  Barriers and facilitators to the implementation of doctor‐nurse substitution strategies in primary care: a qualitative evidence synthesis

Les også:
  • Sykepleiere gjør legeoppgaver minst like bra som leger
Likte du artikkelen? Gi et hjerte og del
Opp
41
Annonse
Annonse
Claire Glenton
Forsker Område for helsetjenester, Folkehelseinstituttet
Marita S. Fønhus
Seniorforsker Område for helsetjenester, Folkehelseinstituttet
Sykepleien Forskning 2019;14
Last ned artikkelen (pdf, 91.85 KB)

Ledige stillinger

Flere ledige stillinger

Vi søker sykepleiere og vernepleiere til hjemmetjenesten i Oslo øst og vest

Oslo

Sykepleier

Lier

Omsorgspartner er i vekst og søker flere dyktige ledere med fleksibilitet, engasjement og handlekraft

Asker

Lyngen kommune søker sykepleiere

Lyngen

Direktør for velferd i Asker søker rådgiver

Asker

Er du sykepleier og opptatt av pasienten sitt perspektiv?

Løvenstad

Coloplast Norge AS søker distriktssjef til spennende stilling

Oslo

Psykiatrisk sykepleier/sykepleier, Avdeling for angstlidelser

Vikersund

Sykepleier med videreutdanning i psykisk helse, Avdeling for traumelidelser

Vikersund

Ønsker du å jobbe som sykepleier i hjemmesykepleien i attraktive Arendal?

Arendal

Unik jobb på Legevaktsentralen

Oslo

Studiesykepleier

Nordbyhagen

Debatt Publisert 09.08.2019

Sykepleiere kan ikke jobbe som leger

Bildet viser en lege og en sykepleier som triller en pasient
VIKTIG SAMARBEID: I mitt hode er pasientene best ivaretatt når pasientansvarlig sykepleier i kommunen og fastlegen har tett dialog om pasienten. Da observeres funksjonsfall best, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Overskriften kan kanskje virke provoserende, men like lite som en sykepleier kan jobbe som lege, kan heller ikke en lege jobbe som sykepleier. Til det er utdannelsen for forskjellig. Sammen jobber vi til beste for våre pasienter! skriver Berit Marie Lien.

  • #Hva gjør egentlig sykepleiere

Jeg setter stor pris på sykepleiernes kompetanse i kommunene, og det er alltid bra med mer kunnskap. Å jobbe tverrfaglig er både spennende og givende. Jeg har sendt et åpent brev til helseministeren der jeg prøver å forklare hvor krevende medisin det er å drive udifferensiert diagnostikk og behandling i første linje med uavklarte pasienter. For dette er helt klart en legeoppgave. Det er viktig at vi ikke får en økt fragmentering og uavklarte ansvarsforhold i kommunehelsetjenesten. Vi må tvert imot samhandle bedre for en best mulig helsetjeneste for våre pasienter.

Åpent brev til Bent Høie fra Berit Marie Lien, spesialist i allmennmedisin og veileder i allmennmedisin:

I disse dager sender Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ut høringsforslaget til ny forskrift; Innføring av spesialistgodkjenning for sykepleiere med graden master i avansert klinisk allmennsykepleie. I denne forskriften er det altså forslag om offentlig spesialistgodkjenning, noe som tidligere bare er gitt til leger og tannleger.

Fastlegene og Legeforeningen har ikke vært med i utarbeidelsen av dette forslaget til forskriften, slik jeg forstår, og det stiller jeg et stort spørsmålstegn ved.

Selvstendig arbeid

Disse sykepleierne er tiltenkt rolle i primærhelsetjenesten, og det heter seg i høringsforslaget at utdanningen skal være «analogt til legenes utdanning i allmennmedisin der legen skal ha avansert kunnskap på en rekke fagområder». Slik vi forstår det skal de ha selvstendig behandleransvar i primærhelsetjenesten. I Dagens Medisin presiserer helseministeren at de er tiltenkt selvstendig arbeid.

Høringssvaret til Norsk Sykepleierforbund er allerede klart og de er svært så positive og skriver; «de tror utdanningen vil bidra til mer likeverdig samarbeid med fastlegen».

Ingen er imot økt kunnskap hos sykepleiere i primærhelsetjenesten.

Ingen er imot økt kunnskap hos sykepleiere i primærhelsetjenesten. Det er både kjærkomment og klokt, men det er avklaringen opp mot legenes ansvar som er ullent. De ser ut til å skulle få behandleransvar på linje med legene og det er betenkelig og en skummel utvikling.

Jeg husker så godt et intervju helseministeren gjorde for et drøyt år siden. Jeg tror det var i Dagsnytt 18, der han sa noe som dette; «Jeg kan ikke forstå at man i spesialisthelsetjenesten kan komme inn på et sykehus, bli ferdigbehandlet av en sykepleier, og gå ut igjen uten å møte en lege, mens på legekontoret så må du se legen i øya».

Uselekterte pasienter

Nå skal jeg forklare hvorfor du må «se legen i øya». Det er nemlig forskjell på å jobbe i en uselektert allmennpraksis og med selekterte pasienter i spesialisthelsetjenesten.

Det er faglig krevende å være den første legen som vurderer pasienten, og skal avgjøre videre behandling og tiltak. Det er dette vi mener med at pasientene er uselekterte, det vil si at diagnose er uavklart.

I tillegg har ofte pasientene flere diagnoser og problemstillinger når de kommer til oss. Det er sjeldent at diagnose er avklart. Det er alltid noe de har spørsmål om som kan være symptomer på ny sykdom eller ikke-sykdom. Å avklare dette krever høy breddemedisinsk legekompetanse.

La meg ta et eksempel: pasient med tung pust. Vi oppdager hjertearytmi/atrieflimmer, og som lege tenker vi da alle årsaker som kan utløse dette. Det kan være en infeksjon, nyoppstått endokrin tilstand, hjertesykdom eller lungeemboli for å nevne noe. Dette er avansert medisin å avklare. Når diagnosen er klar eller uklar, trenger vi ofte hjelp av sykehuslegene, og pasient sendes inn. Pasienten vurderes av lege. Hvis helt klar tilstand og kontroll/oppfølging av atrieflimmer, kan spesialsykepleier på poliklinikken se pasienten under supervisjon av kardiolog i avdelingen.

Det er vel dette helseministeren refererer til når han sier at pasienten slipper å se legen.

Mister gullet

I allmennpraksis har vi sjelden diagnose avklart hos pasienter i et så stort volum at sykepleier kan følge opp alene. Som oftest er det uavklarte henvendelser vi får inn døra på kontoret. 90 prosent av alle problemstillingene håndterer vi selv som fastleger. Om sykepleiere skal overta oppgavene våre så vil nok henvendelsene til spesialisthelsetjenesten øke betraktelig. Tilbudet til pasientene blir dårligere og mer fragmentert, og helsevesenet blir dyrere.

Det tette lege-pasientforholdet, med kvalitet og kontinuitet, er «gullet» i allmennmedisinen.

Om sykepleier skal rapportere til fastlegen blir det et ekstra ledd der legen fjernes fra pasienten. Det tette lege-pasient forholdet, med kvalitet og kontinuitet, er «gullet» i allmennmedisinen. Det gullet vil vi i så fall miste. Skal du som lege gjøre en god klinisk jobb, må du snakke med pasienten din og gjøre en klinisk status selv for å stole på funnene dine.

Utfordrende jobb

Etter 20 år som spesialist i allmennmedisin synes jeg fortsatt dagene på kontoret er utfordrende og til tider vanskelig. Ansvaret er stort, og det tynger. Å jobbe i første linje med uselektert pasienter krever legeutdannelse.

Nå håper jeg du som helseminister forstår hvorfor du må se en lege i øya på legekontoret. Jeg tror du og dine vil sette pris på å møte legen hvis du har symptomer på uavklart sykdom. Til dette trenger vi flere fastleger og ikke en mer fragmentert førstelinjetjeneste som du foreslår her. Da vil enda flere pasienter kunne håndteres i førstelinjetjenesten. Fastlegen er billigst og best.

Utdannelsen i avansert klinisk allmennsykepleie er et godt tiltak for å heve kompetanse på sykepleiere i primærhelsetjeneste. Utdanningsmålene synes for ambisiøse. De vil ikke mestre å jobbe i en uselektert pasientpopulasjon i allmennpraksis.

Tett dialog

Til slutt vil jeg presisere at i min kommune samarbeider vi utmerket med hjemmesykepleierne. Vi har tett dialog, gjør tverrfaglig sykebesøk til multisyke gamle og har tverrfaglige fellesmøter der vi gjennomgår felles pasienter. Sammen får vi til en god pasient behandling.

Mitt kontor er også referansekontor for primærhelseteam-piloten. Denne PHT-piloten som allerede er varslet å være vellykket (refererer til uttalelsene til statssekretær Maria Jahrmann Bjerke og Anne Grete Erlandsen). Det er tilført mye penger til de få kontorene som deltar, og piloten er nå forlenget. Hadde vi fått tilsvarende sum for å bedre samhandlingen i kommunen vår, så hadde vi fått til utrolig mye bra.

Jeg håper du, Bent Høie, setter inn tiltak så pasientene har tilgang på lege. 

I mitt hode er pasientene best ivaretatt når pasientansvarlig sykepleier i kommunen og fastlegen har tett dialog om pasienten. Da observeres funksjonsfall best. Jeg er mer opptatt av om gamle fru Hansen plutselig ikke klarer å gå til kjøkkenbenken og ordne seg mat og eventuelt går ned i vekt, enn hva hun har i blodtrykk og puls. Det er for meg «gullet» i god samhandling med dyktige sykepleiere. Og de må gjerne ha tatt master i allmennsykepleie!

Jeg håper du setter inn tiltak så pasientene har tilgang på lege, Bent Høie. Det er en pasientrettighet.

Innlegget ble først publisert i Dagens Medisin – med unntak av første avsnitt, som er stilet til Sykepleiens lesere.

Les mer
Berit Marie Lien Spesialist i allmennmedisin og veileder i allmennmedisin
Bilde av Berit Marie Lien
Annonse
Annonse
Et trist barn har en trøstende hånd på skulderen

Barneansvarlig personell har fått nytt kunnskapsgrunnlag

Fagutvikling

– Nå kan vi la flere barn komme tidlig hjem

Nyheter
Marianne Henrikke Lindgaard-Berntsen

– Jeg skjønte fort at kulturlivet ville ligge på is en stund

Nyheter

Stavanger universitets­sykehus logger av Facebook og Instagram i ett år

Nyheter

– Det er på høy tid med nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefjordmor, skriver Tone W. Trøen

Fast spaltist
Bildet viser ampuller og en sprøyte med koronavaksine

Kommunene har planene klare for massevaksinering

Nyheter
Annonse
Annonse
Bildet viser jordmor Åsgeir Almvik

Norge har fått en ny mannlig jordmor

Nyheter
Bildet viser Ingvild Kjerkol og Marte Mjøs Persen

– Hovedregelen skal være ansettelse på heltid, skriver Ingvild Kjerkol og Marte Mjøs Persen

Debatt

Post-pandemiske portretter

Sykepleiere som ble berørt av pandemien, forteller sine historier.

Medisinsk ansvarlig, Asle Hirth, mottar medaljen av EUs kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarčič.

Heder og ære til norsk helseteam for innsatsen på Haiti

Nyheter
Annonse

Ledige stillinger

Flere ledige stillinger

Vi søker sykepleiere og vernepleiere til hjemmetjenesten i Oslo øst og vest

Oslo

Sykepleier

Lier

Omsorgspartner er i vekst og søker flere dyktige ledere med fleksibilitet, engasjement og handlekraft

Asker

Lyngen kommune søker sykepleiere

Lyngen

Direktør for velferd i Asker søker rådgiver

Asker

Er du sykepleier og opptatt av pasienten sitt perspektiv?

Løvenstad

Coloplast Norge AS søker distriktssjef til spennende stilling

Oslo

Psykiatrisk sykepleier/sykepleier, Avdeling for angstlidelser

Vikersund

Sykepleier med videreutdanning i psykisk helse, Avdeling for traumelidelser

Vikersund

Ønsker du å jobbe som sykepleier i hjemmesykepleien i attraktive Arendal?

Arendal

Unik jobb på Legevaktsentralen

Oslo

Studiesykepleier

Nordbyhagen

Derfor slutter sykepleierne ved Sykehuset Innlandet

Nyheter
En sykepleier behandler et sår

Sårsykepleiere delte erfaringer i ressursnettverk

Fagutvikling

Geriaterens råd ved høye sommertemperaturer

Nyheter
Annonse
Annonse

Flere skal få koronavaksinen nå – ingen beordring av helsepersonell i sommer

Nyheter
Bildet viser behandling av pasienter med covid-19 på intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

FHI frykter like mange koronainnleggelser som i vinter

Nyheter
Espen Gade Rolland, NSFs Faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus, Sentralt fagforum i NSF

– Lenge etterlengtet påbygg for sykepleiere

Nyheter
Tegnehanne
Ambulanse utenfor London pub etter skytingen natt til søndag

1200 ansatte ved OUS ble beordret på jobb natt til lørdag

Nyheter

Nesten 1000 døde etter fall i fjor

Nyheter
Bildet viser Hedda Wisløff

– Koronaapplausen har ikke ført til noen endringer for sykepleierne, skriver Hedda Wisløff

Debatt
Sykepleier Dag Werner Larsen

Rett person på rett utested til rett tid

Nyheter
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.

/node/83803
Sykepleier i jobb

Bekymringsmelding for sommeren, skriver Anne Hafstad

Leder Sykepleien

Over 30 unge voksne er tvangsplassert på sykehjem

Nyheter
Bilde av helsepersonell utenfor London pub

– Et retraume som skrapte opp i minnene fra 22. juli-angrepet

Nyheter

Datasvikt i Helse Sør Øst: Rød beredskap

Nyheter
Bildet viser en gravid kvinne som spiser yoghurt

– Helsepersonell snakker for lite om jod til gravide og ammende, skriver Thea Myklebust-Hansen

Debatt
Bildet viser ei jente med kolostomi. På stellebordet ligger pose og annet utstyr. Illustrasjonen viser et barn med blindtarmsstomi som sitter på toalettet og skyller tarmen med skyllepose og kateter inne i stomien.

Obstipasjon hos barn: Start behandlingen tidlig

Fagutvikling
Nye ledere i NSF Student

Ny ledelse i NSF Student

Nyheter

Sykehusdirektør blir rektor: – Sykepleierne må jobbe enda mer selvstendig

Nyheter
Lasse Grøndal

– Lønna blir for lav, dessverre

Nyheter

Blogg

Alle blogginnlegg
  • – Det koster å være kamerat og «søster»

    Bilde av Anne Merete Hage
    Anne Merete Hage
  • Snøfall som en allegori for sykepleiemangelen

    Bilde av Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen
    Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen
  • – Koronatiltak – er det tilfeldighetene som rår?

    Bilde av Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen
    Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen
  • Om Sykepleien
    Kontakt redaksjonen Send inn artikkel / forfatterveiledninger Personvernpolicy for Sykepleiens nettsider
  • Annonsering
    Kontakt markedsavdelingen Annonser
  • Stillinger
    Ledige stillinger
  • Blader
    Sykepleien Forskning Faggruppeblader
Ansvarlig redaktør: Anne Hafstad, tlf. 91793973
Sykepleien utgis av Norsk Sykepleierforbund og redigeres etter Redaktørplakaten og Vær varsom plakaten. Sykepleien er nettsted for 120.000 sykepleiere.
Til toppen