fbpx Hvordan oppleves oppgaveglidning? Hopp til hovedinnhold
  • Forskning
  • Fagutvikling
  • Nyheter
  • Debatt
  • Stillinger
Cochrane Publisert 28.08.2019

Hvordan oppleves oppgaveglidning?

Illustrasjonen viser en lege som sier følgende til en sykepleier, som triller en dame i rullestol: "Får ikke tid til å ta hele visitten. Kan ikke du bare ta resten av runden"?
SYKEPLEIERE TAR PÅ SEG LEGEOPPGAVER: Legene satte pris på å samarbeide med sykepleierne når det reduserte deres egen arbeidsmengde. Illustrasjon: Lene Ask

Pasienter, leger og sykepleiere ser ut til å akseptere at sykepleiere gjør oppgaver som vanligvis gjøres av leger, for å kunne tilby viktige helsetjenester.

Last ned PDF (pdf, 194.78 KB)

Det avhenger imidlertid av hvilke typer oppgaver som forskyves. Sykepleiere som tar på seg ekstraoppgaver, ønsker respekt fra og samarbeid med leger. Nok ressurser, gode henvisningssystemer, erfarne ledere, klare roller, tilfredsstillende lønn, opplæring og veiledning er også trukket frem som viktige suksesskriterier. Det viser en ny, kvalitativ Cochrane-oversikt.

Hva sier forskningen?

I systematiske oversikter samles forskning om ett tema. I denne systematiske oversikten har forfatterne samlet kvalitative studier som har undersøkt følgende forskningsspørsmål: Hva er helsepersonells, pasienters og andres synspunkter og erfaringer når det gjelder forskyvning av oppgaver fra leger til sykepleiere i primærhelsetjenesten? Hva slags faktorer mener de kan påvirke innføringen av oppgaveglidning i praksis?

Funnene, som vi kan ha middels til stor tillit til, viser følgende:

  • Pasientene i mange av studiene visste lite om hva de kunne forvente av en sykepleier, og hadde forskjellige synspunkter på hvilke tjenester sykepleiere bør levere. De foretrakk leger når oppgavene var mer «medisinske», men aksepterte at sykepleiere sto for forebyggende tjenester og oppfølging. Legene i de fleste studiene foretrakk også at sykepleierne konsentrerte seg om «ikke-medisinske» oppgaver. Sykepleierne selv mente at de var kompetente til og komfortable med å levere et bredt spekter av oppgaver. Disse oppgavene var hovedsakelig knyttet til forebyggende eller helsefremmende arbeid.
  • Pasientene i de fleste studiene mente at sykepleierne var lettere tilgjengelige enn legene. Legene og sykepleierne så også på flytting av oppgaver og mer samarbeid som en måte å bedre tilgangen til, kvaliteten på og kontinuiteten av tjenestene.
  • For sykepleierne var legenes tillit til og aksept av sykepleierne, samt et nært samarbeid dem imellom, viktige i utformingen av sykepleierrollen. Sykepleiere som jobbet alene, fant det noen ganger vanskelig å kommunisere med legene.
  • Sykepleierne mente at de utviklet nye ferdigheter når de tok på seg nye oppgaver, men ønsket seg mer og bedre opplæring. De mente at det ville øke ferdighetene, jobbtilfredsheten og motivasjonen deres. Det ville også gjøre dem mer uavhengige.
  • Sykepleierne som tok på seg legeoppgaver, så på det som en mulighet til personlig utvikling. Større respekt for sykepleierne og bedre kvalitet på omsorgen de kunne tilby pasientene, ble også trukket frem. Bedre arbeidsforhold og økonomiske insentiver motiverte sykepleiere til å ta på seg nye oppgaver. Legene satte pris på å samarbeide med sykepleierne når det reduserte dere egen arbeidsmengde.
  • Legene og sykepleierne fremhevet nok ressurser, som personell og utstyr, gode henvisningssystemer, erfarne ledere, klare roller og god nok opplæring og veiledning som viktige suksesskriterier. Disse kriteriene ble imidlertid ikke alltid opplevd som oppfylt. De pekte også på den store mengden med dokumenter som måtte fylles ut når oppgaver ble forskjøvet fra leger til sykepleiere.

Bakgrunn

Mange mennesker får ikke de helsetjenestene de trenger på grunn av knappe helseressurser – ikke minst mangel på helsepersonell. Myndighetene i flere land prøver ut forskjellige løsninger for å ordne dette problemet. Én mulig løsning kan være å gjøre om på fordelingen av oppgaver mellom helsepersonell, såkalt oppgaveglidning eller oppgaveforskyvning (task shifting på engelsk).

Slik oppgaveglidning kan muligens også redusere den store arbeidsmengden leger i mange land har.

Å overføre ansvar og oppgaver fra leger til annet helsepersonell, slik som sykepleiere, kan være én måte å øke tilgangen til viktig behandling og tjenester på. I tillegg til at legene blir mer tilgjengelige for pasientene, kan slik oppgaveglidning også muligens redusere den store arbeidsmengden leger i mange land har.

I denne kvalitative Cochrane-oversikten undersøkte forfatterne hvordan slik oppgaveglidning blir oppfattet, og hva slags erfaringer helsepersonell, pasienter og andre har – samt faktorer de tror kan påvirke innføringen av oppgaveglidning.

Hva er denne informasjonen basert på?

Forfatterne av Cochrane-oversikten gjorde systematiske søk i aktuelle forskningsdatabaser frem til juni 2018 og fant 66 kvalitative studier. Elleve av disse var fra lav- og mellominntektsland, mens 55 var fra høyinntektsland.

Denne oversikten er knyttet til en annen Cochrane-oversikt som vurderer effekten av oppgaveforskyvning fra leger til sykepleiere: Nurses as substitutes for doctors in primary care

Fakta
Systematisk oversikt

I systematiske oversikter søker man etter og oppsummerer studier som svarer på et konkret forskningsspørsmål. Studiene blir funnet, vurdert og oppsummert ved å bruke en systematisk og forhåndbeskrevet fremgangsmåte. (Les mer: Cochrane)

Arbeidet med å utvikle og gjennomføre Cochrane-oversikten ble støttet av den norske Effective Practice and Organisation of Care (EPOC)-satellitten. EPOC mottar støtte fra Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid via Folkehelseinstituttet.

Referanse

Karimi‐Shahanjarini A, Shakibazadeh E, Rashidian A, Hajimiri K, Glenton C, Noyes J, Lewin S, Laurant M, Colvin CJ. Barriers and facilitators to the implementation of doctor‐nurse substitution strategies in primary care: a qualitative evidence synthesis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, Issue 4. Art. No.: CD010412. DOI: 10.1002/14651858.CD010412.pub2

Les hele Cochrane oversikten her: Barriers and facilitators to the implementation of doctor‐nurse substitution strategies in primary care: a qualitative evidence synthesis

Oppgaveglidning
Oppgaveforskyvning
Legeoppgaver

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Forfattere

Claire Glenton
ForskerOmråde for helsetjenester, Folkehelseinstituttet
Marita S. Fønhus
SeniorforskerOmråde for helsetjenester, Folkehelseinstituttet

Bibliografiske data

Sykepleien Forskning 2019;14

Pasienter, leger og sykepleiere ser ut til å akseptere at sykepleiere gjør oppgaver som vanligvis gjøres av leger, for å kunne tilby viktige helsetjenester.

Relatert

Bildet viser en lege og en sykepleier som triller en pasient
Sykepleiere kan ikke jobbe som leger

Overskriften kan kanskje virke provoserende, men like lite som en sykepleier

Debatt
Sykepleiere gjør legeoppgaver minst like bra som leger

Primærhelsetjenester utført av sykepleiere i stedet for leger fører sannsynli

Nyheter
Annonse
Annonse

Mest lest

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen
Enighet i sykehusene: – Et lønnsløft på mellom 16 000 og 20 500 kroner
Nyheter
Bildet viser sykepleier John-Arne Horn
Sykepleier ble empatiutmattet: – Problemene kommer snikende
Nyheter
Bildet viser en eldre pasient som får sårbehandling
Riktig behandling av hudflenger reduserer risikoen for alvorlige sår
Fagutvikling
Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen og Gro Lillebø
Enighet i statsoppgjøret: Alt skal fordeles lokalt
Nyheter
Bilde av kvinne på strand
Studier: Selvmordsfaren øker for sykepleiere som mister autorisasjonen
Nyheter
Enighet i kommunene: – Alle får i prosent et ganske likt tillegg
Nyheter

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
  • Behandler i TSB/LAR
    Telemark
    16. mai 2025
    Deltid
  • Logo stilling 4
    Avdelingssykepleier, 100% fast
    Elverum
    1. juni 2025
    Heltid
  • Er du vår nye intensivsykepleier/ sykepleier?
    Flekkefjord
    18. mai 2025
    Heltid
  • Logo stilling 2
    Bli en helt i hverdagen - sykepleiere søkes!
    Lillehammer
    18. mai 2025
  • Seksjonsleder, Nevrologisk rehabiliteringsseksjon
    Stavern
    1. september 2025
    Heltid
  • Er du vår nye Fag- og kvalitetsleder?
    Oslo
    18. mai 2025
    Heltid
  • Logo
    Omsorgsentreprenører for Herbergier i Ringsaker
    Ringsaker
    15. mai 2025
    Heltid
  • Stipendiat i profesjonsvitenskap
    Bodø
    2. juni 2025
    Heltid
Kjøp annonse

Bokanmeldelser

Bildet viser bokomslaget
Sykepleie, sorg og selvrealisering
Bildet viser bokomslaget
Hvordan påvirkes sykepleien i et samfunn der omsorgsarbeid er uten verdi?
Bildet viser bokomslaget
Brystkreft og ordenes betydning – en mor og en datters møte med sykdom og sykepleie
Bildet viser bokomslaget
Veien til nye tanker, følelser og (kanskje) orgasmer
Se alle bokanmeldelser
Illustrasjonen viser en mann som peker.

Test deg selv

Test deg selv med Sykepleiens fagquiz'er.

TA QUIZ!

Har du et nyhetstips?

TIPS OSS!
Annonse
Annonse
Sykepleien
  • Kontakt oss
  • Om Sykepleien
  • Sykepleien arkiv
  • Annonsering
  • Forfatterveiledninger

 

Tips oss!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Ved å abonnere på nyhetsbrevet, godtar jeg personvernreglene.
Sykepleien

Sykepleien utgis av Norsk Sykepleierforbund og redigeres etter Redaktørplakaten, Vær varsom-plakaten og medieansvarsloven. Sykepleien har felles personvernerklæring med Norsk Sykepleierforbund. Se våre retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI)

Ansvarlig redaktør:

Konstituert: Øystein Eian

Mobil: 901 57 273
Fagpressen logoRedaktør Ansvar logoNorsk Sykepleierforbund logo