Quinteros: Derfor stiller jeg til valg i forbundsledelsen
Min motivasjon for å stille til valg som nestleder i NSF, er at jeg brenner for gode, kvalitative helsetjenester til hele befolkningen. Det oppnår man best når hele organisasjonen jobber med alle tre beina i formålet vårt; fag-, samfunns- og interessepolitikk.
Jeg er i dag fylkesleder i NSF Agder. Det er et verv jeg har hatt siden 2015 – først for Vest-Agder og nå for Agder. Før jeg ble fylkesleder, var jeg hovedtillitsvalgt (HTV) i fire år i Kristiansand kommune.
Jeg var ferdig utdannet sykepleier i 1992 og har fått min gullnål i NSF. Av utdanning utover sykepleie, så er jeg psykiatrisk sykepleier. Jeg har gjennomført deler av en klinisk master med temaet eldre og aldring, og jeg har en del studiepoeng innen administrasjon og ledelse.
Som sykepleier har jeg jobbet på sykehjem, i hjemmetjenesten, som avdelingssykepleier/soneleder og som saksbehandler.
Motivert for en ny rolle
Det er mye spennende som skjer i helsetjenesten og som motiverer meg til å fortsette å jobbe for gode helsetjenester. Men akkurat nå har jeg et sterkt ønske om å få landsmøtets tillit og bli valgt til nestleder eller 2. nestledere i NSF. Ikke fordi jeg ikke trives som fylkesleder, men fordi jeg er motivert til å påta meg en ny rolle i NSF. Jeg mener jeg er egnet til å bli en del av forbundsledelsen.
Min motivasjon for å stille til valg som nestleder i NSF, er at jeg brenner for gode, kvalitative helsetjenester til hele befolkningen. Det oppnår man best når hele organisasjonen jobber med alle tre beina i formålet vårt; fag-, samfunns- og interessepolitikk.
Må se på helheten
For å begynne med hele befolkningen så er min stor bekymring at vi går mot en todeling av helsetjenestene der de med mest ressurser får bedre tjenester enn dem med mindre ressurser. Når Helsepersonellkommisjonen snakker om prioriteringer, så må jeg våge å spørre om jeg vil akseptere å gå ned på kvalitet. Eller om jeg kommer til å betale for å få tjenester det offentlige ikke tilbyr.
Jeg mener, i likhet med NSF under landsmøte i 2019, at det også i fremtiden skal være det offentlige som leverer helsetjenester. Vi får ikke flere sykepleiere ved å få flere leverandører av helsetjenester. Jeg mener vi må se helheten på helsetjenestene for å sikre at vi får rett person til riktig tid på riktig sted. Dette gjøres best med å ikke dele tjenesten opp på flere aktører.
Helsetjenester der folk bor
Men hele befolkningen er også å ha en politikk som sier noe om de ulike behovene som oppstår som følge av at befolkningen i Norge bor spredt – vi bruker hele landet. Det er distriktene som står overfor de største demografiske utfordringene, og vi må sikre helsetjenester der folk bor.
Hele organisasjonen er også veldig viktig for meg. Vi er først sterke når alle ledd involveres godt nok. Ett lag har vært et mål. Det mener jeg vi må jobbe videre med. Jeg tror vi har en del å gå på når det kommer til strukturer innad i NSF. Strukturen må sikre at forbundsstyret klarer å involvere HTV-områdene, fylkesstyrene, faggruppene og studentene.
Strukturen må sikre at medlemmene klarer å engasjere seg i eget HTV-område og at medlemmenes stemme blir hørt i hele organisasjonen. NSF blir enda sterkere om vi blir bedre på å jobbe sammen som et lag.
Bevare og styrke rettighetene
NSF har mange gode målsettinger, og nå skal vi snart på landsmøte og forme politikken videre. Jeg vet at for mange av våre medlemmer, for HTV/tillitsvalgt (TV) og for fylkesleddet, så er presset på arbeidstid, organisering av arbeidet og konsekvensen av at sykepleiemangelen en stor del av hverdager. Derfor er arbeidet for å bevare og styrke opparbeidede rettigheter viktig for NSF.
Løsningen ligger i at hele laget jobber sammen, men samtidig at vi finner våre samarbeidspartnere som kan være ulike fra sak til sak. Det kan være politikere, arbeidsgivere, andre fagforeninger, men kanskje mest av alt pasientene som trenger sykepleiere.
Når sykepleiemangelen øker, så vil presset på helsepersonell øke, og min store redsel er at det er sykepleiere/ledere i ytterste ledd som blir satt til å levere tjenester uten de rammevilkårene som trengs. Sykepleiemangelen er et pasientsikkerhetsproblem.
Ta del i samfunnsutviklingen
Fremtidens samfunn trenger sykepleiere for å sikre forsvarlige helsetjenester. Vi må jobbe for å beholde og utvikle, for det sikrer at vi klarer å rekruttere.
Demografien er en utfordring vi må ta innover oss, så fremtidens sykepleierolle vil endres. NSF må være med når helsetjenesten utformes. Vi må stille krav til kvalitet for hele befolkningen, og vi må si noe om hvordan tjenesten kan organiseres slik at innbyggerne får mindre behov for tjenester og ikke større behov.
Vi må også ha søkelys på at sykepleierne skal ha en arbeidshverdag som gir helse og ikke uhelse. Helsetjenestene trenger sykepleiere fordi pasientene trenger sykepleie av god kvalitet.
Dette er årsakene til at jeg fortsatt har et engasjement for NSF og at jeg fortsatt ønsker å bruke mye tid på dette fremover. NSF er viktig for samfunnet, og vi må sørge for at vi har påvirkningskraft i samfunnsutviklingen videre. Det klarer vi – sammen – som et lag.
Ragne Quinteros er én av fem kandidater til nestledervervet i NSF. De øvrige fire kandidatene er: Trine Bruseth Sevaldsen, Kai Øivind Brenden, Gro Lillebø og Hanne Charlotte Schjelderup. Deres innlegg kan du lese nedenfor.
0 Kommentarer