fbpx To sykepleiere deltar i Forsker Grand Prix i Bergen Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere klare for Grand Prix

Elen Siglen

Sykepleier og stipendiat Elen Siglen har fire minutter til rådighet for å imponere og overbevise dommerne under årets Forsker Grand Prix i Bergen.

Kan en chatbot være til hjelp for personer som har fått, eller har risiko for å få, arvelig bryst- og eggstokkreft?

Det forsøker sykepleier og doktorgradsstipendiat Elen Siglen å finne ut av, og onsdag 27. september skal hun presentere sin forskning fra scenen i Bergen under Forsker Grand Prix.

Jeg ser på dette som en unik mulighet for å øve på forskningsformidling og å komme raskt til poenget.
Elen Siglen

Hun har fire minutter på seg i innledende runde. Tre av ni deltakere går videre til finalen.

– Jeg ser på dette som en unik mulighet for å øve på forskningsformidling og å komme raskt til poenget, sier Siglen til Sykepleien.

– Det ligger så mye arbeid til grunn for forskningen som er fristende å snakke om, men det mottakerne er interessert i, er resultater.

Helse dominerer

Forsker Grand Prix er et underholdningskonsept og en formidlingskonkurranse for doktorgradsstipendiater.

Fenomenet ble opprinnelig utviklet ved Syddansk Universitet i Odense og kom til Norge i 2010. Nå blir det årlig arrangert flere steder rundt om i landet i forbindelse med Forskningsdagene.

Under årets Grand Prix i Bergen er hele seks av ni bidrag helserelatert, og to deltakere er sykepleiere. I tillegg til Siglen skal nemlig sykepleier og stipendiat ved Høgskulen på Vestlandet, Elin Høyvik, presentere sin forskning på hva som fungerer og ikke fungerer når pasienter overføres mellom sykehjem og akuttmottak.

Ønsker å påvirke

Elen Siglen har siden 2005 jobbet som genetisk veileder ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft i Bergen, men er for tiden fristilt fra stillingen for å ta sin doktorgrad ved VID vitenskapelige høgskole.

Som del arbeidet har hun og forskningsgruppen utviklet Rosa chatbot, som skal gi kvalitetssikrede svar om arvelig bryst- og eggstokkreft.

Hun ser også på hvilken plass chatboter har i helsetjenesten, hva som skal til for at pasienter finner et slikt verktøy troverdig og nyttig, samt hvordan teknologien best kan implementeres.

– Som forsker ønsker jeg jo å kunne påvirke og bidra innen mitt felt, sier hun som forklaring på hvorfor hun ønsker å være med i Forsker Grand Prix.

– Jeg ser på dette som direkte trening frem mot disputas og mer generelt i å presentere foran publikum.

Vanskelig å begrense seg

Siglen forteller at de ni deltakerne til nå har hatt fem samlinger, med blant annet individuell veiledning, teatersportøvelser, manusutvikling og trening i å bli komfortable på en scene.

– Det vi lærer, vil være nyttig for å nå ut med forskningen i mediene, skrive mer forståelige kronikker og å delta i debatter, mener hun.

– Utfordringen er å begrense seg. Du skal vise bredden, samtidig som du skal selge et budskap. Det er veldig vanskelig.

Nå begynner jeg å bli veldig nervøs.
Elen Siglen

– Hva kan du vinne?

– Jeg vet faktisk ikke om det er noen premie, ler Siglen.

– Det må være heder og ære og personlig vekst. Lærdom.

Sykepleien kan opplyse om at det faktisk er en premie. Vinneren får, foruten heder og ære, et reisegavekort på 5000 kroner og en vandrepokal frem til neste års arrangement.

– Uansett hvordan det går, så har dette vært en veldig god erfaring og bare positivt for meg. Men nå begynner jeg å bli veldig nervøs.

Forsker Grand Prix går av stabelen 27. september i Mimes Brønn på Høgskulen på Vestlandet. Dørene åpner klokken 18, og konkurransen starter en time senere. Billetter bør bestilles på forhånd.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse