– Hvor faglig oppdatert er sykepleiere?
– Helsebiblioteket formidler betydningen av kunnskapspyramiden og tilbyr kvalitetssikret, oppsummert kunnskap og praksisnære oppslagsverk som er lett å ta i bruk. Men tar sykepleiere det i bruk? spør innleggsforfatterne
Når man skal kjøpe ny leilighet i en større by, er man opptatt av selve boligen, men også hva som finnes av tilbud i nærområdet enten det er snakk om et kjøpesenter, god kaffe latte, en vinbar, en kino, et velfungerende kollektivt system eller et treningsstudio.
Det er ikke fordi man kommer til å nyte eller oppsøke disse daglig, men at man kan føle seg naken om tilgangen til det man har tatt for gitt skulle forsvinne og at man sitter igjen med «kun» en bolig. Sånn er det med kunnskap for helsepersonell også. Den oppleves viktigst når man ikke har tilgang til den.
Skal finne det de leter etter
I mange møblerte hjem finnes det fremdeles et sett med nedstøvede leksikon i bokhyllene. De utgjør ingen trussel til dagens Google-samfunn, men mange vil nok føle seg kunnskapsmessig fattigere om de en dag ble borte.
Helsebiblioteket er en naturlig digital plattform for samling og tilgjengeliggjøring av faglig innhold til helsepersonell. Her skal sykepleiere finne det de leter etter – raskt og enkelt. Men i en hektisk arbeidshverdag må sykepleiere jakte på svar. Det ville vært enklere for dem om relevant fagkunnskap fantes på en felles plattform. For om kunnskap spres utover i flere ulike kanaler, kan det være at man tenker at det ikke er verdt bryet å søke.
Sykepleiere tilbyr god helsehjelp
Tilbudet som finnes av oppsummert kunnskap i Norge, bør være velkjent for helsepersonell. Helsebiblioteket hadde tilbake i 2009 en anbudsrunde som engelskspråklige BMJ Best Practice og UpToDate vant. Det betød samtidig at gratis tilgangen til Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) forsvant.
Sykepleiere forble tilsynelatende tause mens endringen skapte furore blant legene. En av grunnene til dette var nok at NEL tilbyr informasjon på norsk, tilpasset norske forhold. Men nedskjæringen rammet også sykepleiere, og det er viktig å huske at en Cochrane-oversikt fra 2018 konkluderte med at kunnskapsrike og erfarne sykepleiere vil kunne tilby like god helsehjelp til pasienter som fastleger, om ikke bedre.
Bør gå foran som et godt eksempel
En enkel undersøkelse blant allmennmedisinere som deltok i en randomisert kontrollert studie, viste at de forstår mindre av innholdet om det er skrevet på engelsk enn på norsk. Man vet ikke om det samme stemmer for sykepleiere.
Trolig tviler mange i begge yrkesgrupper på egne prestasjoner og er overdrevet selvkritiske, men at det er mer synlig hos leger. Helsebiblioteket tilbyr mye informasjon på norsk når det gjelder kunnskapsverktøy, retningslinjer, veiledere og databaser. Men for å være faglig oppdatert trenger både leger og sykepleiere å være i stand til å lese og forstå engelsk forskningslitteratur for å unngå et sprik mellom kunnskap og praksis.
Det er på høy tid at sykepleiere som stadig vekk blir mer internasjonale, går foran som et godt eksempel for annet helsepersonell. Det kan de gjøre ved å nyttiggjøre seg av det som finnes av forskningslitteratur på engelsk og norsk enten de jobber på sykehus eller i primærhelsetjenesten.
Og at de ikke tar tilgjengelig kunnskap for gitt.
0 Kommentarer