fbpx – Kometen kommer, «Don’t Look Up»! Hopp til hovedinnhold

– Kometen kommer, «Don’t Look Up»!

Bidet viser et kvinneansikt med oppsperrede øyne. Ansiktet ser opp i himmelen.

– Som fagforening og profesjonsorganisasjon, må vi tørre å se opp. «Kometen» kommer, og en pin på jakkeslaget vil ikke redde oss, skriver Silje Naustvik, nestleder i NSF.

Har du sett «Don’t Look Up»? I filmen oppdager forskere en komet som kommer mot jorda i full fart. Kometen vil treffe jorda og tilintetgjøre alt liv om noe ikke gjøres. Men ingen tar det på alvor, tvert imot.

Det oppstår derimot en kampanje, igangsatt av selveste presidenten, som oppfordret folk til å ikke se på kometen som nærmet seg. Altså ikke se opp.

Filmens innhold spiller åpenbart på klimakrisen, og oppsiktsvekkende nok sier klimaforskere at de kjenner seg igjen i historien. Filmen får deg til å le på akkurat de riktige stedene. Alternativet ville nok vært at du gråt. For alt går vel bra om du bare ikke ser opp?

Ikke bærekraftig

Vi har en dag hvert år som kalles «Verdens overforbruksdag». Den kommer allerede 29. juli. Da har vi brukt det som er tilgjengelig av fornybare ressurser, og etter det forsyner vi oss av jorda på kreditt. Det blir som å dra kredittkortet fordi jeg bare mååå ha den jakka. Til slutt har jeg altfor mange jakker og masse lån.

Ikke så bærekraftig med andre ord.

Du har kanskje merket deg at en del politikere har en liten rund pin med mange ulike farger? Nålen (som i en del miljøer er blitt ganske kontroversiell) symboliserer FNs bærekraftsmål. Bærekraftsmålene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Det er med andre ord en ekstremt viktig arbeidsplan.

Klimakrisen er også en helsekrise

Mange blir tomme i blikket når ordet «bærekraft» kommer opp. Bærekraftsmålene er relevante for helsetjenesten og sykepleiere. Likevel peker våre medlemmer på at bærekraftsbegrepet og arbeidet med bærekraftsmålene blir for diffust, lite konkret og at det virker overveldende.

I januar 2019 skrev jeg en kronikk om at klimakrisen også er en helsekrise . Det var bare uker før covid-19 meldte sin ankomst og vi fikk en annen krise som tok all vår oppmerksomhet.

Nå er tiden inne for å minne oss selv på at klimakrisen fortsatt er en krise og at konsekvensene for både mennesker og miljø er totalt katastrofale om noe ikke gjøres.

Påvirker psykisk og fysisk helse

På FNs klimakonferanse i Glasgow før jul, lanserte Norge sine klimaforpliktelser på helsefeltet. Det er et viktig stykke arbeid. Det er liten tvil om at klimakrisen påvirker den psykiske og fysiske helsen til befolkningen.

Hadde den globale helsesektoren vært et land, hadde den vært verdens femte største produsent av klimagassutslipp. Helsesektoren står for 4,3 prosent av Norges utslipp. Antall munnbind som brukes i løpet av en dag i helsesektoren alene, kan sikkert drepe en hval eller to.

Vi må tørre å se opp

Vi sykepleierne er dermed både en del av en sektor som forurenser, men også en sektor som må håndtere konsekvensene av klimakrisen. Men bærekraft handler om så mye mer enn klimakrisen. Alle de 17 bærekraftsmålene er viktige og gjensidig avhengig av hverandre.

God helse og livskvalitet er kanskje det mest åpenbart relevante bærekraftsmålet for sykepleiere og helsetjenesten. Menneske-, dyre- og plantehelse henger uløselig sammen, og helse går som en rød tråd gjennom alle de 17 bærekraftsmålene.

Sykepleiere er, som den største gruppen helsearbeidere i verden, sammen med helsetjenesten som helhet, sentrale for at vi skal lykkes med bærekraftsarbeidet. Som fagforening og profesjonsorganisasjon, må vi tørre å se opp. «Kometen» kommer, og en pin på jakkeslaget vil ikke redde oss.

Det er på tide å gå fra pins til handling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse