Vi behøver et verdiskifte. De ansatte må lyttes til
Det er betenkelig at Sykehuset i Østfold stevner spesialsykepleiere som vil jobbe full tid på den avdelingen som har mest bruk for deres kompetanse, skriver leder for Rådet for sykepleieetikk.
Det er over 50 ansatte ved Nyfødt Intensiv i Østfold, men bare noen få medarbeidere arbeider i full stilling. Her behandles de sykeste av de minste; de aller mest sårbare vi har. Fire spesialsykepleiere søkte om utvidet stilling ved Nyfødt Intensiv. Deres søknad ble innvilget, men da med en viss prosent i bemanningspoolen. Det var ikke dette sykepleierne ønsket. De anket avgjørelsen inn til Tvisteløsningsnemnda, og fikk medhold. Adm.dir. Hege Gjessing er ikke enig i Tvisteløsningsnemndas vedtak, og vil stevne avgjørelsen inn for retten.
Stridens kjerne
Arbeidsgiver har behov for et visst antall sykepleiere for å sikre sykepleiekompetansen i helgene, og ansetter derfor sykepleiere i deltidsstillinger. Dette er stridens kjerne, og jeg har stor forståelse for at dette er utrolig utfordrende. Men som leder for Rådet i sykepleieetikk, hadde jeg håpet på en annen tilnærming.
Arbeidsmiljøloven (AML) er en vernelov og formålet er «å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende arbeidssituasjon». Når det gjelder å tilby sykepleiere høyere stilling, kan dette ønsket innfris. Men i mange sykehus blir en liten del av arbeidsforholdet administrert gjennom vikarpoolen, og det blir umulig for mange å utøve god og trygg sykepleie i avdelinger de kjenner så dårlig. Derfor takker de nei.
Faget i front
Høyspesialiserte sykepleiere må få utøve sitt fag i det området kompetansen er forankret. NSFs nye forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen framhever nettopp dette med «faget i front», da det gir retning på en utvikling som er bærende i dag og framover. Med «faget i front» er det større sjanse for at sykepleierne blir værende hos pasienten, og ikke forlater det kliniske arbeidet. Men øverste ledelse må da legge til rette for dette.
Fra høyeste hold manes det til kvalitet og sikker pasientbehandling. Sykepleiere har ulik klinisk erfaring og kompetanse. For alle som ønsker deler av sin stilling i vikarpool, er det helt flott. Men det er betenkelig om ordningen hindrer mange sykepleiere å arbeide full stilling. Det er lett å forstå at med 20 % i en annen avdeling blir man ikke ekspert. Det blir umulig å fylle den rollen som er forventet, og ansvaret blir for stort. Mange takker derfor nei til en delt ordning og fortsetter i sin deltidsstilling.
Veien å gå er å tilby 100 % der sykepleierne har sin kompetanse. Det regnskapet vil kanskje i lengden stå seg som den beste løsning, da det blir mindre behov for innleid personale ved sykdom, bedre kontinuitet i pasientbehandlingen, og ikke minst færre å forholde seg til for både for pasienter, pårørende og ledere. Ja det ville blitt et betydelig løft i kvaliteten i pasientbehandlingen.
Etikkens perspektiv
Marie Aakre formidler i sin bok Jakten på dømmekraften : «Etikken skal gjøre det mulig for oss å avgjøre hvilke normer som er gyldige eller hvilke handlinger som er riktige. I praksis handler etikken om forvaltning av makt og avhengighet. Praktisk etikk handler om å sikre kloke, grundige vurderinger av det vi gjør, før vi velger hva vi bø r gjøre.»
Å forvalte makt er et stort etisk ansvar, og maktutøvelse kan være en skummel handling i et arbeidsforhold hvor det handler om avhengighet. Arbeidsgiver er helt og holdent avhengig av sine spesialsykepleiere på gulvet. Medarbeiderne er gullet i virksomheten!
Den gode samtalen rundt helt reelle utfordringer må ikke undervurderes. Det handler om at ledere og medarbeidere må erkjenne utfordringene og finne løsninger alle kan leve med. Vi vet fra musikkens verden at toner som treffer nakne glatte flater, gir et hult ekko tilbake. Det vil antakelig ta lang tid å etablere tillit og gjenopprette en god «klangflate» ved Sykehuset Østfold.
Riksrevisjonen
Riksrevisjonens rapport Bemanning i helseforetakene fra november 2019, melder om alvorlig og kritisk mangel på spesialsykepleiere og generell underbemanning i de norske helseforetakene. Sitat: «Helseforetakene har store utfordringer med å rekruttere og beholde helsepersonell og mange jobber deltid». Riksrevisjonen anbefaler Helse- og, samt helseforetakene til å iverksette en rekke tiltak for å avhjelpe en varslet kritisk mangel på spesialsykepleiere i norske sykehus.
Saken i Østfold handler om fire sykepleiere som vil bruke sin spesialkompetanse der det er behov for den – i omsorgen for de aller mest sårbare, de syke nyfødte. Når ikke det behovet kan innfris, gir det signaler om at vi behøver et verdiskifte.
0 Kommentarer