– Han strammet grepet da jeg prøvde å vri meg unna
Hjemmesykepleieren «Elise» (27) måtte velge mellom å gi nødvendig hjelp til en utagerende bruker eller komme seg selv i sikkerhet.
I 2019 hadde hjemmesykepleier «Elise» et kveldstilsyn hun sent vil glemme.
Brukeren var, ifølge «Elise», tydelig ruset. Sa hvor fin han synes hun var. Virket helt oppslukt. Grep henne rundt håndleddet og etter hvert i håret. Hintet om hvor sterk han var.
«Elise» avslo bestemt tilnærmelsene, men forteller at hun ikke kom seg ikke løs.
– Han strammet grepet da jeg prøvde å vri meg unna, sier hun til Sykepleien.
LES OGSÅ: 4 av 10 yngre sykepleiere seksuelt trakassert av pasienter i fjor
Fire av ti unge trakassert
I en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Sykepleien svarer 42,6 prosent av sykepleiere under 25 år at de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra brukere eller pasienter de siste tolv månedene. I en tilsvarende undersøkelse fra 2018 var tallet 36,1 prosent.
Det er også en markert økning i andelen som oppgir at arbeidsstedet deres har rutiner for varsling og oppfølging av trakassering og overgrep. I årets undersøkelse svarte 50,6 prosent bekreftende på dette. I 2018 tallet 36 prosent.
Forholdsregler
På forhånd var Elise blitt informert om at det kunne bli utfordringer ved dette hjemmebesøket. Det hadde bygget seg opp en spenning mellom henne og brukeren, som var kjent for å kunne være utagerende. Derfor tok de sine forholdsregler.
For det første gikk de to stykker sammen, Elise og en sykepleierstudent. For det andre plasserte de seg selv og utstyret nær utgangsdøra. Planen var dessuten å ha et lite bord mellom brukeren og seg mens de utførte tilsynet og pleien de var kommet for å gjøre. Det viste seg å ikke være nok.
Livstruende blodsukkernivå
– Da vi kom inn, satt han tydelig påvirket i sofaen sammen med en gjest. Først avviste brukeren oss, men da han så at det var meg, stablet han seg på beina og kom mot meg.
Brukeren kom med seksuelt ladede kommentarer om utseende hennes, før han altså grep tak i håret. Gjesten hans og sykepleierstudenten forsøkte å få brukeren til å slippe, uten hell. Sammen med studenten fikk Elise likevel etter hvert tatt blodsukkermåling. Brukeren viste seg å ha hyperglykemi. Dersom de bare trakk seg tilbake, kunne han dø.
– Det var en vanskelig situasjon. Han var utilregnelig, men vi måtte jo hjelpe, sier Elise.
Hun klarte å holde hodet kaldt og fikk gitt nødvendig hjelp, men har i ettertid fått tanker om at det fort kunne gått mye verre – for både henne og bruker.
Fornøyd med oppfølgingen
Etter at Elise skrev avviksmelding på hendelsen, valgte arbeidsgiver å gå til politianmeldelse av brukeren.
– Jeg er veldig fornøyd med oppfølgingen fra arbeidsgiver. De tok meg på alvor både før hendelsen og etter. De har tilbudt meg samtale og informert godt.
I Sykepleiens spørreundersøkelse fra 2020 svarte 40,5 prosent at de var fornøyde eller svært fornøyde med arbeidsgivers oppfølging av deres varsling om seksuell trakassering fra pasienter. Rundt 16 prosent var misfornøyde eller svært misfornøyde. Tallene her er så godt som uforandret sammenliknet med undersøkelsen fra 2018.
Merker holdningsendring
Selv om Elise kun har vært sykepleier i to år, har hun lang fartstid i helsetjenesten, og hun har hatt vakter siden hun gikk på videregående. De siste årene har hun merket en holdningsendring.
– Ansatte setter foten mer ned og sier tydelig hvor grensen går. Holdningen er ikke lenger at du skal le alt vekk og alltid unnskylde brukeren når man opplever ubehagelige situasjoner.
Elise mener temaet fortjener å bli belyst mer.
– Jeg synes det er flott at flere nå velger å si ifra. Det er ikke greit å ta seg til rette seksuelt, verken verbalt eller fysisk, på folk som kommer for å hjelpe deg.
«Elise» er ikke sykepleierens virkelige navn. Hun er anonymisert av hensyn til blant andre brukeren, pårørende og sykepleieren selv. Sykepleien kjenner intervjuobjektets egentlige identitet.
0 Kommentarer