Vi utvikler sykepleierfaget – sammen
Kompetansen til sykepleierne er viktig. Ja, kanskje til og med livsviktig. Så hvis du vil være den type sykepleier du selv ønsker å møte, så kan medlemskap i en faggruppe være en klok beslutning, skriver Tor Engevik.
Norges sykepleierforbund har cirka 115 000 medlemmer, og 26 000 av disse er med i én av de 35 landsdekkende faggruppene. Det er ofte de mest dedikerte og engasjerte sykepleierne i NSF som tegner medlemskap i en faggruppe, og du som leser dette er kanskje en av dem?
Stemmer blir hørt
Faggruppene har som overordnet mål å bidra til fag- og kunnskapsutvikling, og de benytter ulike metoder for å lykkes med det. Nasjonalt formidles forsknings- og erfaringsbasert kunnskap på konferanser, og lokalt er fagseminarer viktige møteplasser.
Flere av faggruppene gir også ut sitt eget fagtidsskrift med artikler om gode fagutviklingsprosjekter, nyere forskning og vitenskapelige artikler. Med jevne mellomrom inviteres faggruppene til å svare på høringer fra Helsedirektoratet, og de er ofte representert sammen med bruker- og interesseorganisasjoner i forum der fremtidens helsetjenester utformes. I helsedebatten er din og min stemme viktig, og gjennom medlemskap i en faggruppe kan vi sammen være med å opplyse, påvirke og utvikle et helsetilbud vi kan være stolt av.
En faggruppe for alle
De 35 ulike faggruppene har – av naturlige årsaker – fått sin inndeling fordi de representerer ulike spesialiserte fagfelt, arbeidsområder, diagnoser eller pasientgrupper i ulike livsfaser. Faggruppene for sykepleiere innen intensiv, anestesi, psykiatri og rus, kreft og gastro er bare noen av dem. Jordmødre, barnesykepleierne og helsesykepleierne har også egne faggrupper, og blant de nyere i faggruppefamilien er faggruppene for sykepleiere som arbeider med e-helse, migrasjon og sykepleieforskning.
Det finnes med andre ord noe for oss alle, og takk og lov for
det. For som sykepleiere er vi forpliktet til å holde oss faglig
oppdatert. Våre små og store pasienters liv og helse er helt
avhengig av at vi gjør nettopp det. Vi må derfor alltid være på
hugget – på kontinuerlig jakt etter den nyeste kunnskapen og
oppriktig interessert i å tette våre kunnskapshull.
I nære relasjoner har jeg selv vært vitne til at en
intensivsykepleiers kunnskap har blitt livreddende. Jeg har også
opplevd barnesykepleieren som forhindret traume for et skjørt barn
fordi han var ekspert på kommunikasjon og samspill med de små. Som
nær pårørende til et menneske i livets siste fase har jeg verdsatt
en sykepleiers palliative ferdigheter høyt og vært takknemlig for
at hun var i besittelse av kunnskapen som gjorde det mulig.
Livsviktig kunnskap
I løpet av livet vil de fleste av oss oppleve sykdom, og kompetansen til de sykepleierne som møter oss vil være viktig for vår helse. Ja, kanskje til og med livsviktig. Så hvis du vil være den type sykepleier du selv ønsker å møte, så kan medlemskap i en faggruppe være en klok beslutning.
Det er viktig å tenke selv, men kanskje enda viktigere å tenke sammen med andre. Hvis du vil utgjøre en forskjell for noen, så gå inn på nsf.no og finn den faggruppen som står ditt hjerte nærmest. Meld deg inn i dag, og husk at det er lov å være med i flere faggrupper. En dag kan det være deg selv eller en du er glad i som har behov for den kompetansen og kunnskapen som du er med på å utvikle.
0 Kommentarer