66 kvinner har fått erstatning etter livmorhalskreft
Kreften kunne mest sannsynlig vært unngått, ifølge Norsk pasientskadeerstatning.
66 kvinner og deres pårørende har fått erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) på grunn av forsinket diagnostisering av livmorhalskreft.
Kvinnene har fått erstatning fordi NPE mener de ikke har fått den oppfølgingen de hadde krav på. Feiltolkning av prøvesvar er den vanligste feilen i erstatningssakene.
Alvorlige konsekvenser
– Disse kvinnene har ikke fått den oppfølgingen de skulle hatt, og det fikk alvorlige konsekvenser for dem. Vi mener at alle disse 66 kvinnene mest sannsynlig kunne ha unngått å få kreft hvis prøvene hadde blitt fulgt opp på riktig måte, sier NPEs direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.
NPE har gått gjennom sine erstatningssaker som omhandler
forsinket diagnose av livmorhalskreft. Sakene er fra perioden 2014
til oktober i 2018.
81 prosent av sakene gjelder feiltolkning av prøvesvar eller
undersøkelse, resten gjelder at funn ikke er fulgt opp, eller at
det er ikke tatt prøver.
Les også:HPV-vaksinerte har lavere risiko for forstadier til livmorhalskreft
To døde av feilen
I 72 prosent av sakene mener NPE at kvinnene har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok.
To kvinner døde av feilen som ble gjort.
– Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene. Mange av dem er kvinner i 20- og 30-årene, som har fått skader og nedsatt livskvalitet. For eksempel ser vi kvinner som mister muligheten til å få barn, fordi de får fjernet livmor og eggstokker. De får plager med for tidlig overgangsalder og problemer med urinveiene. Mange får fjernet lymfeknuter, noe som fører til varige problemer, sier Jørstad i pressemeldingen.
Les også:
Bytter fra celleprøve til hpv-test for alle over 34 år
0 Kommentarer