Helsepersonell snoker i journaler
Statens helsetilsyn får hvert år flere saker som handler om helsepersonell som leser i journaler til pasienter de ikke har ansvar for. Det er forbudt.
Selv om helsepersonell er pårørende og har fått samtykke av pasienten til å lese journalen, må helsepersonell be om innsyn av pasientansvarlig lege.
Forbudet er beskrevet i helsepersonellovens paragraf 21 a. Forbudet mot «snoking» i journaler har samme formål som den alminnelige regelen om taushetsplikt. Integriteten og personvernet til pasientene skal ivaretas for å sikre at befolkningen har tillit til både helsepersonell og helsetjenesten.
Les også:Lei av snokete kolleger
Alvorlig
Helsetilsynet skriver i sin årsrapport at det er viktig at pasienter ikke lar være å oppsøke helsetjenesten i frykt for at uvedkommende får tilgang til private opplysninger.
Helsetilsynet sier det vanligste er at det er arbeidsgiver som melder ifra, men Helsetilsynet får også meldinger fra pasienter.
– Vi ser alvorlig på saker der helsearbeidere uten rett har tilegnet seg journalopplysninger. Det vanlige i slike saker er at helsearbeideren får en advarsel, skriver Helsetilsynet.
Les også:Kan miste autorisasjonen etter snoking
Riktig tjenestevei
Helsetilsynet har hatt flere saker der helsearbeidere har gjort oppslag i journalene til venner, naboer, familiemedlemmer og kollegaer.
– Vi har også hatt saker der helsearbeidere som er pårørende til en pasient, sier de har fått samtykke fra pasienten til å gå inn i journalen. Selv om pasienten gir samtykke, må helsearbeideren – som andre pårørende – vende seg til pasientansvarlig lege og be om innsyn i journalen, påpeker Helsetilsynet.
Helsearbeidere hevder noen ganger at de ikke visste at det de gjorde, var ulovlig.
Det bryr ikke Helsetilsynet seg om.
– Helsearbeidere har plikt til å gjøre seg kjent med og holde seg oppdaterte om det regelverket som gjelder, skriver de.
Journalsnoking i tall
Helsetilsynet sier til Sykepleien at de i 2016 ga ni advarsler etter journalsnoking, hvorav to var til sykepleiere. I en sak konkluderte Helsetilsynet med at det ikke var lovbrudd. Det gjaldt en sykepleier.
I 2017 ga Helsetilsynet 11 advarsler, hvorav fem gjaldt sykepleiere. To var lovbrudd, uten at det førte til noen reaksjon fra Helsetilsynets side. Den ene saken gjaldt en sykepleier.
I to saker konkluderte Helsetilsynet med at «snokingen» ikke var lovbrudd. Den ene saken involverte en sykepleier,
Les også:Mange snoker i journalene
Virksomhetenes ansvar
Helsetilsynet påpeker at også arbeidsgiver har et ansvar og må organisere driften på en slik måte at uvedkommende ikke uten videre får tilgang til pasientopplysninger.
– Ledelsen må følge med på om ansatte leser journaler til pasienter de ikke gir helsehjelp til, for eksempel ved å kontrollere loggen som viser hvem som har gjort oppslag i pasientjournaler.
Helsetilsynets erfaring er at arbeidsgivere tar slike regelbrudd alvorlig.
«I mange saker ser vi at arbeidsgivaren melder forholdet til politiet, og/eller at helsearbeidaren blir sagd opp frå stillinga si. I andre saker reagerer arbeidsgivaren med å gi helsearbeidaren ei skriftleg åtvaring », står det i rapporten.
0 Kommentarer