fbpx Lege mistet jobben etter ulovlige journalsøk Hopp til hovedinnhold

Lege mistet jobben etter ulovlige journalsøk

pasientjournal, illustrasjonsfoto
IKKE LOV: Helsepersonell har ikke rett til å skaffe seg pasientopplysninger de ikke har bruk for i jobben. Foto: Mostphotos

En lege ved Sørlandet sykehus er sagt opp fordi vedkommende leste pasientjournaler uten å ha behov for de taushetsbelagte opplysningene.

Snokingen i pasientjournalene ble oppdaget av en kollega av legen. Deretter ble det avdekket at legen hadde gjort flere søk i pasientjournaler, uten at legen hadde hatt noen faglig grunn til det. Sørlandet sykehus ser alvorlig på saken, melder NRK.

– Pasienter ved Sørlandet Sykehus skal kunne ha tillit til at vårt helsepersonell ikke går inn i journaler til pasienter som de ikke skal ha tilgang til, sier organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet Sykehus.

– Man har ikke rett til å skaffe seg opplysninger som man ikke har behov for i tjenesteøyemed. Dette gjelder selv om man er helsepersonell og har taushetsplikt, sier fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust- og Vest-Agder.

Systemet om innsyn i pasientjournaler er basert på tillit, understreker Syvertsen.

– Som autorisert helsepersonell har man fått en tillit, og dermed har man tilgang til pasientjournaler som er utenfor det som kan være innenfor de tjenstlige behovene man har, sier hun.