fbpx Minneord over Bente Træen Hopp til hovedinnhold

Minneord over Bente Træen

Det er med stor sorg Helsestasjon for ungdom (HFU) i Tromsø mottok budskapet om Bente Træens altfor tidlige bortgang 17. april i år. Hun har hatt stor betydning for tjenesten vår gjennom mange år.

Bente Træen flyttet i 2001 til Tromsø og arbeidet ved Universitetet i Tromsø som professor i helsepsykologi. Her var hun i elleve år før hun flyttet til Oslo og videreførte sitt arbeid på Universitetet i Oslo. Bente Træens forskning har lagt føringer for vår forståelse og vår praksis i møte med ungdom der seksualitet og seksuell helse er tema.

Boken hennes ble flittig brukt

Doktorgraden hennes i 1993 omhandlet seksuell risikoatferd hos ungdommer. I 1999 kom boka «Elske deg, elske med deg…», som hun skrev sammen med Dagfinn Sørensen. Boka ble skrevet med utgangspunkt i deres erfaringer fra klinisk sexologi og flere års forskning på ungdom og seksualitet.

Denne boka fikk HFU i Tromsø mange eksemplarer av fra Bente, og den ble flittig brukt av oss helsesykepleiere på HFU. I tillegg delte vi boken ut til voksne som arbeidet med ungdom, og enkelte ganger til ungdom som kunne ha nytte av den. 

Bente normaliserte sex og seksualitet

Bente Træen hadde en sterk og tydelig stemme knyttet til seksualvaner, men hun var også den stemmen som ofte balanserte bildet av seksualvanene våre. Dette gjaldt både den unge og voksne befolkningen. Vi lyttet flittig til henne, både på foredrag og i faglige sammenhenger, så vel som i media.

Bente fremstod alltid faglig dyktig og som en god formidler av kunnskap. Hun gjorde det innsiktsfullt og med stor trygghet. Bente bidro til å normalisere det å snakke om sex og seksualitet, og hun fremholdt alltid seksualitet som noe positivt.

Forskningen hennes er fortsatt relevant

Da Landsgruppen av helsesykepleiere i NSF arrangerte helsesykepleierkongress i Tromsø i 2013, var Bente Træen et naturlig valg som foreleser og kunnskapsformidler. Bente har satt sine spor. Forskningen hennes er fortsatt relevant og noe vi tar med oss i det videre arbeidet vårt på HFU. 
 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse