fbpx Hard konkurranse om forskningsmidler Hopp til hovedinnhold

Hard konkurranse om forskningsmidler

Bildet viser norske kronestykker spredt utover

– Sykepleiere må være tykkhudete i søknadsprosessen om å få forskningsmidler, skriver redaktør Marit Leegaard.

Sitter du i disse dager og jobber med søknad til ExtraStiftelsen? Eller har du akkurat sendt inn nok en søknad til Forskningsrådet som du har bearbeidet etter avslag de siste tre årene? Konkurransen er beinhard, og sykepleiere må være tykkhudete i søknadsprosessen om å få forskningsmidler – søknader som dessverre ofte ender i avslag. Det kan være fristende å bare krølle sammen papirene og gi opp.

Finansiering er en flerårig utfordring for alle helsetjenesteforskere. Tilgangen på eksterne finansieringskilder er større enn noensinne. Samtidig har konkurransen om disse midlene blitt større – og mange av kildene krever tverrfaglig tilnærming, brukermedvirkning og gjerne samarbeid mellom flere land. 

Alle søknadene om finansiering av forskningsprosjekter vurderes først av et panel av nasjonale og/eller internasjonale eksperter. Etterpå vil en komité avgjøre hvilke av de altfor mange søknadene som skal finansieres. Søknadene rangeres etter bestemte kvalitetskriterier, avhengig av hvilken finansie-ringskilde du søker om midler fra. Leder for Program for helse- og omsorgstjenester i Forskningsrådet, Signe Flottorp, sier rett ut at forskning gjort av sykepleiere, med noen unntak har fått relativt dårlig omtale ved ekstern evaluering. Professor Ulrik Malt har skrevet en kronikk om juks med søknader om forskningsmidler. Han beskriver hvordan forskere og forskningsgrupper har blitt fristet til å fremstille seg selv og sine forskningsmeritter i et mer flatterende lys enn hva som sant er, såkalt «søknadsdoping». «Justering» av CV er nok er den vanligste formen. Dessverre er ikke dagens prosedyrer egnet til å kunne oppdage denne typen forskningsjuks. Da blir i hvert fall ikke konkurransen rettferdig.

Suksess kommer som regel etter tverrfaglig og internasjonalt samarbeid, med omskriving og endring av en avslått søknad pluss svar på nyttige kommentarer fra dem som har vurdert søknaden. Vi må også bli flinkere til å finne gode og relevante forskningsspørsmål for å nå opp i konkurransen og argumentere for at sykepleiefeltet er en sentral partner og bidragsyter i all helsetjenesteforskning. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse