fbpx Fagforbundet krever arbeidstøy til alle Hopp til hovedinnhold

Fagforbundet krever arbeidstøy til alle

Bildet viser Else Karin Jakobsen

Vi utfordrer de politiske partiene til å støtte vårt krav om at alle ansatte skal ha rett på riktig og nødvendig arbeidstøy og arbeidssko. Det er ikke bare en praktisk sak, men en viktig likestillingssak.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Kravet om at alle ansatte skal ha rett på riktig og nødvendig arbeidstøy og arbeidssko, er ikke bare en praktisk sak, men en viktig likestillingssak som Fagforbundet Innlandet mener bør lovfestes. 

Vi er tilfredse med at Arbeiderpartiet i sitt forslag til nytt partiprogram inkluderer retten til arbeidsklær betalt av arbeidsgiver, og vi oppfordrer de andre partiene til å følge etter før stortingsvalget.

Påfallende store forskjeller

Godt og hensiktsmessig arbeidstøy er nødvendig for å ivareta ansattes helse og sikre deres evne til å utføre jobben sin forsvarlig. Selv om arbeidsmiljøloven slår fast at arbeidsgiver har ansvaret for å utstyre de ansatte med det de trenger, fungerer det ikke slik i praksis. Mange av Fagforbundets medlemmer, som ansatte i hjemmesykepleien og barnehagene, opplever at de blir både våte og kalde gjennom skiftende årstider. Det er ikke akseptabelt og må adresseres.

Det er påfallende store forskjeller i hvordan ulike arbeidsplasser håndterer dette, ofte med en tydelig kjønnsdimensjon. På arbeidsplasser med mange menn, som tekniske yrker, er klær og sko ofte tilgjengelig og dekket av arbeidsgiver. I kvinnedominerte yrker, som i helsevesenet, barnehager og SFO, må ansatte ofte betale for arbeidstøyet selv. Dette er en viktig likestillingssak som engasjerer mange av våre medlemmer.

Å forvente at ansatte skal bruke og slite ut private sko og klær på jobben er urimelig. For ansatte i barnehager, SFO, og helsetjenester er det nødvendig med klær og sko som beskytter dem mot belastninger og skader, og som samtidig er tilpasset de krevende fysiske oppgavene de utfører. Gode sko som reduserer belastningen på føtter og ledd, samt ytterklær tilpasset været, er avgjørende.

Det handler også om smittevern

For helsearbeidere bør det være en selvfølge at de har tilgang til arbeidssko og ytterklær av høy kvalitet som ikke brukes privat. Dette handler om smittevern for både ansatte og pasienter. Å ha riktig arbeidstøy er også et viktig HMS-tiltak for å redusere sykefraværet, noe som gagner både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Fagforbundet Innlandet mener at myndighetene og arbeidsgiverne må sørge for finansiering av egnet arbeidstøy. Vi krever at retten til arbeidstøy blir tydelig lovregulert slik at arbeidsgiver blir forpliktet til å tilby arbeidstøy og fottøy som er tilpasset både arbeidsplassen og ulike årstider. Dette må omfatte varmetøy, regntøy, og hansker, og det må være tilpasset både kvinner og menn. 

Fagforbundet Innlandet utfordrer alle politiske partier til å støtte vårt krav om at ansatte skal ha rett til betalt arbeidstøy og arbeidssko. Dette er en grunnleggende rettighet som må sikres for alle.

Innlegget ble først publisert av Østlendingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse