fbpx Lønnsoppgjøret: – Ble vi lurt? Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret: – Ble vi lurt?

Bildet viser en kvinne med oppsperrede øyne som titter over en kant

– Med lave forventninger og stor spenning fulgte jeg meklingen. En mekling som kommer i en tid med mye oppmerksomhet rundt yrket vårt og nødvendigheten av et såkalt sykepleierløft. Så hva skjedde? spør Elise Fiske.

Meklingen kommer etter et hovedoppgjør som skapte enorme reaksjoner hos både sykepleierne og innbyggere for øvrig. En mekling som kom som følge av en uravstemning med et klart resultat, hvorpå det ble sagt at vi nå var klare for streik. Vi visste at ikke alt kunne løses, men sykepleiermangelen måtte adresseres i form av tiltak. 

Viser ikke handlekraft

Tross lave forventninger, sitter vi her igjen, nærmest mer skuffa enn etter hovedoppgjøret. For når det går så langt som både uravstemning, mekling og forberedelser til streik, ja da forventer man i hvert fall litt handlekraft. I Riksmeklerens møtebok – hvor meklingen oppsummeres – finnes det ikke handlekraft.

Dere må komme på banen og forklare oss hvordan dette skal gi oss et oppløftende håp om fremtiden.

Man er enige om fire ting. Og her – NSF – må̊ dere komme på banen og forklare oss hvordan dette skal gi oss et oppløftende håp om fremtiden.

Vi sitter på svarene

Man har blitt enig om at flere skal få̊ lønn under videreutdanning. Ikke alle, men flere. Ikke hvem, men noen. Videre skal praksisveiledere få en kompensasjon. Kompensasjonen er ikke bestemt. Og den gis til praksisveiledere med veilederkompetanse – noe jeg foreløpig ikke har funnet en definisjon på.

Så skal det settes ned et partssammensatt utvalg som skal jobbe frem til en gitt frist – i 2022 – med å foreslå tiltak som, blant annet, skal gjøre rekrutteringen enklere. Jeg tror vi allerede sitter på svarene på mye av det utvalget skal finne ut. Men nå skal man altså tenke litt mer før det skal ende i forslag som kanskje får gjennomslag i et senere oppgjør.

Uforståelig løsning

Sist men ikke minst kom meklingen frem til følgende:

«KS og NSF er enige om at mangel på sykepleierkompetanse i kommunene er et alvorlig hinder for innbyggernes behov for helse og omsorgstjenester [...]». Partene er enige om at dette legges til grunn for mellomoppgjøret 2021. 

Er løsningen at man er enig i hva man skal prate om i mellomoppgjøret?

Her ble jeg nødt til å ta på meg brillene og lese to ganger til. Er løsningen på meklingen – som kommer som følge av sterke reaksjoner på et elendig hovedoppgjør – at man er enig i hva man skal prate om i mellomoppgjøret?

Vi kommer ingen vei

Vi hadde ikke forventet at meklingen skulle resultere i noe stort. Men ingen hadde forventet at det skulle bli enda flere skuffelser enn dagen etter hovedoppgjøret. Slik det nå står, burde man kanskje bare droppet hele uravstemningen og meklingen. For det er tydelig at vi ikke kommer noen vei tross sterke reaksjoner fra medlemsmassen, sykepleiere og innbyggerne for øvrig her til lands.

NSF, nå må̊ dere på banen. Vi trenger ikke flere lovnader, vi trenger ikke flere virkelighetsbeskrivelser, vi trenger ikke flere påminnelser om at vi er modige og stolte. Vi trenger at dere viser handlekraft. Vi trenger en real påminnelse om hvorfor vi er medlemmer av NSF. For akkurat nå gir kontingenten meg en bismak.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse