fbpx – Kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre Hopp til hovedinnhold

– Kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre

Bildet viser en ung sykepleier som står med armene i kors foran en sykehusseng
IKKE UOVERKOMMELIG: Akkurat nå, i sommerjobben du har fått, hvor alle andre virker tryggere, mer erfarne og mer effektive enn deg, kan livet som sykepleier virke uoverkommelig. Men stol på meg: Du kommer til å bli tryggere, mer erfaren og jobbe mer effektivt, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Stokkete/Mostphotos

Du vil møte uventa situasjoner, men etter hvert vil du være bedre forberedt og tryggere i dine valg. «Fake it till you make it», skriver Elin Bø Lunde.

Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for forfatterens egne synspunkter og holdninger. Innlegg sendes til meninger@sykepleien.no. Les også veiledningen.

Overgangen fra skolebenken og sykepleierstudent i praksis til hverdagen som nyutdanna sykepleier kan synes å være like bratt som en lang og hard fjelltur. En tur i bratt terreng hvor du plutselig trør i en myr, de nye skoene dine gir deg gnagsår, og du hadde litt for lite mat i nistepakken.

Plutselig er du alene om det sykepleiefaglige ansvaret for pasientene dine.

De første gangene du skal legge veneflon, og glemmer å fjerne staseslangen, uten praksisveilederen din stående bak ryggen din til å minne deg om å løsne stasen underveis i prosedyren.

Ingen praksisveileder som sjekker alle medisinene du har lagt, og planlagt å gi til pasienten. Bare du, ansvarlig sykepleier på vakt i bratt terreng.

Overraskelser

Den uventa myren er pasienten som plutselig fikk tung pust og måtte til CT. Du hadde ikke forventet dette og har ikke lagt det inn i timeplanen din for å komme i havn den dagen.

Når du har gjort det én gang, glemmer du det ikke.

En plutselig endring i pasienten din sin tilstand er vanskelig å forutse selv for den mest erfarne sykepleieren, men forskjellen på henne og på deg som er nyutdannet, er at hun vet at når pasienten skal til CT, skal den ha grønn veneflon og må væskes opp, og hun vet hvor hun skal ringe for å gjøre avtaler med radiografene.

Alle disse momentene kommer som overraskelser på deg. Hvordan kunne du vite dette? Det kunne du ikke, dette har du ikke lært på skolen, men når du har gjort det én gang, glemmer du det ikke.

Endringer i kurven

Gnagsårene fra de nye skoene er alt som kommer i veien for den planen du hadde lagt ved starten av vakten.

Du leser rapport og lager deg en god plan, en to do -liste. Plutselig meldes en ny pasient som du skal ta imot. Legen gjør endringer i kurven, og de medisinene du har lagt klar og planlagt å gi, må ryddes tilbake, før du finner frem de nye medisinene.

De nyordinerte medisinene finner du selvfølgelig ikke på medisinrommet, og apoteket har stengt for dagen. Du begynner å ringe rundt til andre avdelinger for å finne medisinene.

Trygg hos oss

Mens du jobber med dette, kommer datteren til en av dine andre pasienter og banker på vaktromdøren. Hun vil gjerne vite hvordan det går med moren, hva blodprøvene som er tatt i morges, viste, og hvorfor det planlegges CT av morens lunger.

Du har ikke lært på skolen hvordan du tolker blodprøver, hvorfor kreatin er høy og GFR lav. Du har heller ikke fått noen forklaring fra legen på hvorfor denne CT-en skal tas, og fordi du har en så enorm respekt for legen som fortalte deg at undersøkelsen var bestilt, våget du heller ikke spørre.

Pårørende er mennesker som alle andre.

Etter hvert vil du lære at pårørende er mennesker som alle andre. De er mennesker som er redde for sine nærmeste, og de trenger å vite at vi passer på deres mor.

«Moren din er trygg her hos oss, men akkurat hvorfor blodprøvene er som de er, kan legen svare best på.» Du kan avtale at legen skal ringe datteren i morgen.

Spis lunsj

For lite mat i nistepakken er at du hadde for mange arbeidsoppgaver, og at du med din mangel på erfaring ikke prioriterte å spise den lunsjen du hadde tatt med, og ender opp med å gå hjem fra vakt både sulten, tissetrengt og med et snev av dårlig samvittighet fordi du ikke fikk gjort alt som du hadde tenkt.

Når du har jobbet litt lenger, forstår du etter hvert at lunsj må prioriteres så langt det går. Hodet ditt og kroppen din fungerer bedre om så bare med en banan i magen.

Den dårlige samvittigheten kan vi alle kjenne på iblant, men etter hvert lærer du deg at avdelingen er døgnbemannet, og en ny sykepleier tar over de oppgavene du ikke har fått gjort, når hun kommer på vakt.

Verdens beste yrke

Så kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre.

Akkurat nå, i sommerjobben du har fått, hvor alle andre virker tryggere, mer erfarne og mer effektive enn deg, kan livet som sykepleier virke uoverkommelig. Men stol på meg: Det blir bedre. Du kommer til å bli tryggere, mer erfaren og jobbe mer effektivt.

Stol på meg: Det blir bedre.

Du må lese på det du ikke kan, tørre å stille spørsmål når du ikke forstår, lære av pårørende og ikke minst av pasienter, søke opp prosedyrer du ikke er trygg på, og bli med når en annen sykepleier skal utføre prosedyrer du ikke har gjort før.

Du vil møte uventa situasjoner, men etter hvert vil du være bedre forberedt og tryggere i dine valg. Du vil lære deg å bli trygg i rollen som sykepleier. Stå støtt i situasjoner hvor andre vakler.

«Fake it till you make it.» Vær du trygg, du har valgt verdens beste yrke.

Koronakrisen har endret praksishverdagen

PÅ BEKOSTNING AV LÆRING: Koronakrisen endrer hverdagen for studentene og deres veiledere. Av mangel på personell kan faste rutiner, mer eller mindre, være borte, noe som betyr at planlagt læring kommer i skyggen av alt som må gjøres, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Når krisen er slått inn over oss, er vi villige til å legge vekk grunnkravet om at praksis kun skal være «lære, ikke være i praksis», skriver innleggsforfatterne.

I disse dager begynner flere sykepleierstudenter i praksis. Noen i spesialisthelsetjenesten, andre i primærhelsetjenesten. Etter å ha hatt et par kaotiske uker, skal studentene nå ut i tjenestene. Enten som student i praksis, eller som student i lønnet arbeid som blir godkjent som praksis.

NSF Student er prinsipielt imot lønnet praksis, men dagens situasjon krever nye løsninger, og vi mener utdanningsinstitusjonene har løst dette på en grei måte til tross for at vi skulle ønske en nasjonal standard som var gjeldende for alle studenter. 

En ny hverdag

Sykepleierstudenter og helsevesenet er gjensidig avhengige av hverandre. For studenten er virkeligheten ute hos pasienten avgjørende for å trekke til seg læring. Samtidig bringer studenten med seg ny kunnskap ut til sine fremtidige kolleger. Situasjoner løftes frem og diskuteres. Begge parter blir klokere. 

Koronakrisen endrer nå denne praksishverdagen for studentene og deres veiledere. Mange steder er det personellmangel. Faste rutiner kan mer eller mindre være borte. Den planlagte læringen kan bli erstattet av et ad hoc-syn: La oss bare sette disse studentene til ett eller annet mens vi som jobber her håndterer krisen.

Vil gjerne bidra, men

Både NRK og andre store mediehus har meldt gjentatte ganger om smittet helsepersonell og helsepersonell i karantene, og per dags dato har vi større mangel på sykepleiere enn vi har til vanlig. Tiltak som forlengede arbeidstider er blitt iverksatt, og sykepleierstudenter og andre har fått muligheten til å melde seg frivillig til arbeid. 

Vi ber innstendig om at landets helseinstitusjoner tar imot oss på en måte som gjør at studentene også øker sin kompetanse i prosessen.

Norske sykepleierstudenter vil gjerne bidra i den nasjonale dugnaden vi står ovenfor. Men vi ber innstendig om at landets helseinstitusjoner tar imot oss på en måte som gjør at studentene også øker sin kompetanse i prosessen. Mange studenter har allerede verdifull kompetanse, og den kan øke ytterligere ved at studentene tas med der det gis sykepleie med verdifullt læringsutbytte.

Sløsing av kompetanse

Mange norske sykepleiere gjør daglig oppgaver som egentlig kunne vært utført av andre. Vi vasker og lager mat. Rydder i skap og skuffer. Og sorterer utstyr. Noen ganger krever situasjonen at det blir sånn, men dypest sett er dette en sløsing av verdifull kompetanse. Og det bør begrenses så langt det lar seg gjøre.

Vi håper den samme innstillingen gjelder når studentene nå står klare til å ta skippertaket som venter dem ute i praksis. At studentene ikke blir stående med trivielle oppgaver og kommer ut av studiet uten den kompetansen de skulle ha hatt. Det kommer helsevesenet ikke til å være tjent med, verken nå eller senere. Ikke pasientene heller.

Fullt mulig å lære

Det er nå åpnet for at sykepleiestudenter i praksis skal kunne gis lønn. Det er altså noe NSF student tradisjonelt sett har vært imot – nettopp fordi det kan åpne en bakvei til å bruke studentene som arbeidskraft og komme i veien for den egentlige grunnen til at de er der: Nemlig for å lære. Når krisen er slått inn over oss, er vi villige til å legge vekk grunnkravet om at praksis kun skal være «lære, ikke være i praksis». Så lenge helsevesenet er presset er vi også villige til å strekke oss.

Vi tror bestemt at det fortsatt er fullt mulig å gi studentene den læringen de trenger.

Men vi tror bestemt at det fortsatt er fullt mulig å gi studentene den læringen de trenger. Det forutsetter at sykepleieledere tar dette med når de fordeler oppgaver. At de ikke ser studentene som midlertidig ufaglært krisehjelp, men som det de faktisk er: Unge og ivrige og med til dels mye solid grunnkompetanse. De sitter også ofte på den nyeste og mest oppdaterte kunnskapen i bransjen. 

Dette er morgendagens sykepleiere. 

NSF Student vil derfor be sykepleiere, helseforetak og deres ledere om å bruke kompetansen studentene har for det den er verdt!

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.