fbpx Kjære pasient, det er travelt på vakt i kveld Hopp til hovedinnhold

Kjære pasient, det er travelt på vakt i kveld

Bildet viser en pasient i en sykehusseng
VENTER: Jeg skulle ønske jeg så deg. Eller vent nå litt … jeg gjør jo det. Jeg har bare ikke tid til deg. Og det beklager jeg, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Du vinker meg til side i korridoren. Jeg forteller at jeg har flere gjøremål og at jeg vil komme tilbake til deg så fort jeg har tid. Du godtar det og venter tålmodig.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg springer rundt i korridoren. Du ser det og prøver på ny å få kontakt med meg. Du får det samme svaret, og du venter – fremdeles – tålmodig. Det er flere pasienter som trenger meg – samtidig. Pasienter som trenger meg mer enn deg. Som er sykere enn deg. Det vet ikke du. Men jeg må prioritere.

Det er mange som trenger meg

Jeg har også gjøremål jeg ikke kommer i gang med. Jeg er på etterskudd og må skynde meg. Jeg har medisiner til minst ti pasienter: antibiotika intravenøst, tabletter, øyedråper, inhalasjoner, A og B-preparater, plaster og injeksjoner. Den ene pasienten min – Herr Trønnes – har nasogastrisk sonde, så tablettene hans må knuses. Jeg leser av hver og én medisinkurve. Men hva står det her? Håndskriften til den nye legen en ny for meg …

Jeg er alene fordi alle andre er opptatt.

Klokken er 20:17. Fru Pedersen har 590 ml i blæra og får ikke tømt seg. Hun trenger et kateter. Hvis ikke, overstrekkes blæremuskulaturen. Herr Nordmann dro ut kateteret sitt. Han blør. Han trenger også hjelp. En kollega kommer bort til meg og forteller at Fru Gundersen har brystsmerter samtidig som en intensivsykepleier ringer og forteller at Fru Salamonsen går i ventrikkeltachykardi. Det er også min tur å gå på visitt med legen. Nå koker det her. Og jeg er alene fordi alle andre er opptatt.

Jeg ser deg

Du som sitter i korridoren; Herr Paulsen. Jeg vet at du allerede har spurt etter meg fem ganger. Du er fremdeles tålmodig og håper at jeg snart skal komme til deg. Du vil jo bare snakke litt. Ha litt menneskelig kontakt. Det må kjennes utrygt å være på sykehus for å bli frisk, men ikke føle seg sett.

Jeg drar hjem fra vakt. Sliten. Det ble en halv time overtid i dag også. Jeg er hjemme klokken 23:30. Jeg må «kaste i meg» noe mat før jeg legger meg.

Jeg har bare ikke tid

Vekkerklokken ringer klokken 06:00, og jeg er på jobb klokken 07:00. Presis. Jeg sov ikke hele natten. Jeg lå våken og tenkte på deg som ikke fikk et fullverdig stell før natten. Jeg tenkte på deg som bare trengte å snakke. Og jeg tenkte på deg som ikke fikk varmeputa du ba om klokken 21:00.

Håper jeg ikke gjør noe feil med medisinene.

Men jeg er her. Jeg er her på en ny dagvakt. Klar som «et egg». Klar til å repetere de samme oppgavene. Bare med underskudd på søvn. Håper jeg ikke gjør noe feil med medisinene. Nervøsiteten pirrer i kroppen. Jeg får i meg litt kaffe. Det gjør nok susen.

Kjære pasient, jeg skulle ønske jeg så deg. Eller vent nå litt … jeg gjør jo det. Jeg har bare ikke tid til deg. Og det beklager jeg.

Les også:

Jeg vil lese om det som er bra med sykepleieryrket

Bilde av en jente som lager et hjerte med hendene sine
ETTERLYSER GLADSAKER: Jeg mener at det ikke finnes yrker som gir så mye glede som sykepleieryrket, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Som sykepleierstudent er jeg oppmerksom på hva som skrives om yrket i mediene. Jeg og mine medstudenter registrerer mye negativt. Hvorfor skrives det så lite om de positive sidene ved yrket?

I en meningsmåling på Instagram spurte jeg: «Synes du det er for mye fokus på det negative innen sykepleieryrket?». Av 156 stemmer, svarte 123 «ja» og 33 «nei».

Det skrives mange artikler om lav bemanning og hvor mye stress som følger med yrket. Det kan raskt bli en ond sirkel. Konstant lav bemanning gjør sykepleiere slitne, noe som fører til sykemeldinger. Resultatet er at vikarer leies inn. Men vikarer kan også bli slitne og stresset av arbeidstyngden og
-mengden. Dette er realiteten. Og samtidig som det prates om de negative sidene ved yrket, er det lite handling.

Mye dårlig nytt

Deltidsstillinger, lav lønn, kutt, nedleggelser og mye stress. Det er stor mangel på sykepleiere i Norge. Ifølge NSF vil vi mangle om lag 30 000 sykepleiere i Norge om 20 år dersom det ikke tas grep. En av fem sykepleiere slutter i løpet av sine første ti år i jobb, ifølge forskere i Statistisk sentralbyrå som har fulgt sykepleiernes bevegelser i arbeidslivet.

Jeg velger å vektlegge alle de positive sidene.

Kanskje gjør alle de skremmende artiklene at sykepleierstudenter går inn i yrket med en negativ holdning til det å være sykepleier, noe som i verste fall gjør at de slutter innen ti år. Jeg velger å vektlegge alle de positive sidene ved det å jobbe i helsevesenet og skriver til deg som har valgt samme yrkesvei.

Mye som er bra

Hva gjorde at akkurat du ville bli sykepleier i utgangspunktet? Var det fordi du er glad i mennesker og hadde et ønske om å møte alle typer mennesker i alle slags situasjoner? Ville du føle at du var til stede og til hjelp for syke mennesker og deres pårørende? Ønsket du å pleie den døende pasienten og hjelpe ham/henne med plagene?

Ville du hjelpe syke mennesker og bli friske? Eller ville du ta med sykehjemspasienten ut på trilletur i sola og se at han/hun lyse opp av glede? Dette er noen av årsakene til at vi studenter ønsket oss inn på sykepleiestudiet. Men det kan virker som om det positive overskygges av det negative. Og at det positive ikke får like mye oppmerksomhet.

Verdens beste yrke

Jeg har selv kjent på underbemanning og stress på jobb, og da jobbet jeg bare noen få ekstravakter og var lettet over at jeg ikke hadde 100 prosent stilling. Ja, yrket er slitsomt, men hver arbeidsdag har sine lyspunkter, og jeg er så glad for at jeg valgte akkurat dette yrket.

Det føles bra å utgjøre en forskjell – å være til hjelp for pasienter som ikke klarer seg selv. Å føle mestring på jobb hver dag, det er jo sånn det skal være? Man skal trives på jobb!

Vi ønsker oss flere gladsaker.

Det er mye som kan endres i helsesektoren. Stort og smått. Det er bra at problemstillinger i sykepleieryrket kommer frem i lyset, men vi ønsker oss flere gladsaker. Oppslag som motiverer oss og som får oss til å føle glede over å ha valgt et riktig yrke. Det finnes jobber som er bedre betalt og som har bedre vilkår, men jeg – personlig – er overbevist om at det ikke finnes yrker som gir så mye glede som sykepleieryrket.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.