fbpx Når ble det pasientens skyld dersom helsepersonell gir feil medisin? Hopp til hovedinnhold

Når ble det pasientens skyld dersom helse­personell gir feil medisin?

Johaug på pressekonferanse etter dopingavsløring

Ingen klandrer pasienten for at vedkommende ikke har visst bedre skjønn. Det er sykepleieren som er ansvarlig for å gi legeforordnet medisin, skriver Liv Wergeland Sørbye.

Medikamentlære og håndtering er et sentralt fag i for sykepleiere. Alle studentene må ha 100% riktig på en medikamenttest for å kunne fullføre sykepleieutdanningen.

En viktig del av sykepleiernes jobb er å dele ut medisiner enten det er på sykehus, sykehjem eller i hjemmet. Viktige huskeregler er: Rett medisin, til rett pasient, i rett mengde, på rett måte og til rett tid.

Sykepleierne deler ut tabletter i små gjennomsiktige plastglass. De fleste er hvite, kanskje en liten rosa eller lyseblå pille kan skille seg ut. Pasientene spør aldri etter orginalesken, og sykepleier ber dem ikke sjekke at de dosene vi gir er korrekte. Dersom en sykepleier gir en pasienten feil medisin, er dette en alvorlig sak. Ingen klandrer pasienten for at vedkommende ikke har visst bedre skjønn. Det er sykepleieren som er ansvarlig å gi legeforordnet medisin

Er en idrettsutøver som har behov for en sårsalve ordinert av lege, pasient eller medikamentkontrollør. Hadde det vært en sykepleier som hadde smurt på en skadelig salven til idrettsutøveren så ville hun vært ansvarlig. Verken den forordnede legen eller pasienten ville vært skyldige.

Uten sammenligninger for øvrig får jeg assosiasjoner til sykehjemsstyrer Arnfinn Nesset som bestilte curacit. Tilsynslegene ved sykehjemmet undertegnet ikke bare én men flere ordre til apoteket.

Nesset ble dømt for 22 drap i 1983, men legene som underskrev kjøpet av curacit var aldri anklaget som medskyldige så langt jeg kan huske.

Uten sammenligninger for øvrig får jeg assosiasjoner til sykehjemsstyrer Arnfinn Nesset som bestilte curacit.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse