Eldrepolitikk i knipe
FrPs og regjeringens eldrepolitikk har store problemer med å finne gehør hos befolkningen, skriver Tove Karoline Knutsen.
FrPs «eldregeneral» Bård Hoksrud er intervjuet (« På tokt med eldregeneralen»)i fagbladet Sykepleien. Hoksrud er en jovial og engasjert person, men han kan ikke skjule at FrPs og regjeringens eldrepolitikk har store problemer med å finne gehør hos befolkningen - av åpenbare årsaker. Både partiets leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg innrømmet i sommer at regjeringen langt på vei har feilet i eldrepolitikken. Bård Hoksrud, derimot, snakker mest om at det er så trist at Arbeiderpartiet ikke støtter regjeringens politikk. Han burde være langt mer bekymret over at hans egne partifeller ute i kommunene gir regjeringen det glatte lag.
«Statlig finansiering» av eldreomsorgen
På listen over kommuner som har trukket seg fra regjeringens forsøk med såkalt «statlig finansiering» av eldreomsorgen, som blir omtalt i intervjuet med Hoksrud, finner vi like mange borgerlig styrte kommuner som kommuner ledet av Arbeiderpartiet. De har trukket seg av flere grunner. Mange taper penger på forsøket, kommunen blir satt under statlig administrasjon og de fleste opplever at man mister all styring med omsorgssektoren lokalt. Omfattende rapporteringskrav i forsøket medfører i tillegg ekstra kommunalt byråkrati. I den største Høyre/FrP-styrte kommunen i landet, Stavanger, ble prosjektet kontant avvist fordi kommunens beregninger viste at man ville tape flere hundre millioner på å delta.
En politikk som bærer galt avsted
Bård Hoksrud påstår at Arbeiderpartiet ikke har svar på de utfordringene vi ser i eldreomsorgen. Da får jeg minne ham om at vi har fremmet flere gode forslag i Stortinget, både alene og sammen med andre partier, som regjeringspartiene har stemt ned. Her kan jeg nevne vår invitasjon til regjeringen om en nasjonal strategi for bedre ernæring hos eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og hjemmetjeneste. Det nektet regjeringen. Vi har fremmet forslag om sterkere satsing på velferdsteknologi og mobilhelse, noe som er svært viktig for eldre som ønsker å bo hjemme lengst mulig. Og vi foreslo sammen med andre partier å prøve ut en «tillitsreform» i omsorgstjenestene; med avbyråkratisering, tydeligere ansvar i førstelinjen og sterkere brukerstyring. Også dette har regjeringen kategorisk avvist. Det er selvsagt hyggelig at helseministeren stadig viser til stortingsmeldingen «Morgendagens omsorg» som Stoltenberg II-regjeringen la fram våren 2013, en svært viktig melding som tar til orde for spennende nytenking i eldreomsorgen. Problemet er bare at regjeringen ikke tar på alvor de mange gode forslagene som finnes i denne banebrytende stortingsmeldingen, men istedenfor velger en politikk som alle kan se bærer galt avsted.
Kvikkfiks og lettvinte løsninger
Utfordringene i eldreomsorgen kan ikke møtes med kvikkfiks og lettvinte løsninger, slik regjeringen skal ha oss til å tro. Arbeiderpartiet vil styrke kommuneøkonomien og videreføre det rødgrønne kompetanseløftet som ga over 22 000 nye årsverk i pleie - og omsorgssektoren, 80 prosent med relevant faglig utdanning. Vi vil ha flere kompetente ansatte, god bruk av velferdsteknologi, sterkere brukerstyring og mer aktivitet, kultur og opplevelse i eldreomsorgen. Arbeiderpartiet vil også vurdere et sektorøremerket statlig tilskudd til kommunal eldreomsorg, knyttet opp mot definerte kvalitetsmål som kommunene skal levere på. En slik finansiering vil kunne utjevne forskjeller kommunene imellom og gi et reelt løft for pleie -og omsorgssektoren. Men dagens regjering har dessverre valgt løsninger som kommunene ikke vil ha, rett og slett fordi de ikke duger.
0 Kommentarer